Kiihtelysvaaran kirkon paloa tutkitaan törkeänä vahingontekona

Kiihtelysvaaran kirkko

Poliisi epäilee Kiihtelysvaaran kirkon paloa tahallaan sytytetyksi. Tutkinnan rikosnimike on törkeä vahingonteko, kertoi tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kimmo Wetterstrand Joensuun poliisista tänään pidetyssä tiedotustilaisuudessa.

Wetterstrandin mukaan kirkon katto ja seinät olivat palon alkuvaiheessa liekissä. Kirkossa käyneen seurakunnan kiinteistömestarin havainnon mukaan liekkejä ei ollut sisätilassa.

Kiinteistömestari Jouni Heiskanen pelasti palavasta kirkosta alttaritaulun ja liturgista esineistöä.

– Otin ensimmäisenä ehtoollishopeat ulos. Sitten kävin repimässä alttaritaulun ja kannoin sen pihalle. Ja otin kaapista alttarivaatteet mukaan. Vihreät alttarivaatteet, mitkä olivat kirkon sisällä, jäivät sinne ja ne paloivat poroksi, Heiskanen kertoo Ylen verkkouutisessa.

Tiedotustilaisuudessa mukana ollut Joensuun seurakunnan kirkkoherra Petri Rask on myös Joensuun seurakuntayhtymän valmiuspäällikkö. Raskin mukaan kysymys siitä, rakennetaanko Kiihtelysvaaraan uusi kirkko, on ennenaikainen.

– Tänään ei ole aika vastata kysymykseen uudesta kirkosta. Se päätetään aikanaan seurakuntayhtymän hallinnossa. Nyt keskitymme suremaan.

Raskin mukaan kirkko oli vakuutettu, mutta mikään vakuutus ei rahallisesti voi korvata historiallista rakennusta.

– Menetys on valtava, sillä uutta samanlaista ei saada tilalle.

Palokunnan saapuessa paikalle liekit löivät jo korkeina. Palokunta joutui keskittymään kuumuuden ja kipinöinnin vuoksi myös lähialueella olevien kiinteistöjen suojeluun. Kirkon kellotapuli onnistuttiin pelastamaan.

Piispoilta viesti

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen lähetti Vaara-Karjalan seurakunnalle viestin. Se löytyy myös hiippakunnan Facebook-sivulta:

"Kiihtelysvaaran tuhoutunut kirkko oli Kiihtelysvaaran tunnetuin maamerkki. Se oli kaunis, historiallisesti korvaamaton ja täynnä muistoja.

Se oli kiihtelysvaaralaisille rakas ja pyhä. Siksi se tuhoutuminen tuntuu järkyttävältä. Kirkon palaminen satuttaa myös minua erityisellä tavalla, sillä se tuli rakkaaksi palvellessani Kiihtelysvaarassa kesäpappina 1990-luvulla.

Toivon ja rukoilen, että tämä suru yhdistää kiihtelysvaaralaisia. Vaikka palanutta kirkkoa emme saa takaisin, meidän on heti ryhdyttävä suunnittelemaan tulevia ratkaisuja", piispa Jolkkonen sanoi.

Arkkipiispa Tapio Luomakin muisti kiihtelysvaaralaisia Facebook-viestissään:

"Kirkko ei koskaan ole pelkkä rakennus. Se on paikka rukouksille, elämän käännekohdille, toivon ja voiman etsinnälle, muistoille ja siunauksen pyytämiselle. Siksi oman kirkon menettäminen on aina järkyttävä ja murheellinen asia. Jumala, ole läsnä kiihtelysvaaralaisten surussa."

Kuva: Joensuun ev.-lut. seurakuntayhtymä

Uutista täydennetty klo 13.27 arkkipiispan viestillä.

Lue myös:

Kiihtelysvaaran kirkko tuhoutui tulipalossa Joensuussa – alttaritaulu onnistuttiin pelastamaan