Kiinassa korkea kirkonmies pidätetty

Kuuluisa kiinalainen protestanttinen pappi Gu Yuese on pidätetty lauantaina. Hänet otettiin kiinni jo tammikuun lopussa. Asiasta kertoo brittiläinen The Guardian .

Kiinan viranomaisten mukaan pidätyksen syy on rahavarojen kavaltaminen. Todelliseksi syyksi Gun tukijat arvelevat sitä, että pastori Gu on julkisesti vastustanut kirkkorakennuksien ristien poistamista.

Kiinan viranomaiset ovat parin viime vuoden aikana poistaneet ristit satojen kirkkojen katoilta. The Guardianin mukaan operaation virallisina syinä ovat olleet "turvallisuus" sekä "kauneusarvot".

Pääosa viranomaisoperaatiosta on keskittynyt Zhejiangin provinssiin, jossa on Kiinan olosuhteissa suhteellisen paljon kristittyjä ja kirkkoja.

Yhdysvalloissa toimivan ChinaAid-järjestön johtaja Bob Fu arvioi The Guardianissa, että Gun pidätyksellä hallitus haluaa lähettää viestin: näin käy, jos ollaan epälojaaleja kommunistisen puolueen uskontopolitiikkaa kohtaan.

The Guardianin aikaisemmin julkaisemassa artikkelissa todetaan, että Kiinan uuteen kirkonvastaiseen kampanjaan on liittynyt myös kirkkojen tuhoamisia sekä valtion virkamiesten kieltämistä osallistua seurakuntien toimintaan.

Viranomaisoperaatio on tuonut Kiinan kristittyjen mieleen 1966–1976 riehuneen kulttuurivallankumouksen, jolloin Kiinan kirkot oli käytännössä suljettu.

Kiinan kristittyjen tarkkaa määrää ei tiedetä. Maailman väkirikkaimmassa maassa on yli 1,3 miljardia asukasta. Heistä kristittyjä on eräiden arvioiden mukaan jopa sata miljoonaa, mutta Kiinan viranomaiset ja viralliset kirkot kertovat paljon pienempiä lukuja. Niiden mukaan kristittyjä olisi Kiinassa 30–50 miljoonaa.

Joka tapauksessa Kiinan kristittyjen määrä kasvaa nopeasti. Syynä ei voimakkaasti väestönkasvua rajoittavassa maassa ole syntyvyys, vaan kirkkoihin liitytään runsaasti aikuisina.