Kipa vastaa naantalilaisten kritiikkiin

Naantalin seurakuntayhtymässä on vireillä aloite, jonka mukaan kirkkohallituksen pitäisi velvoittaa Kirkon palvelukeskus antamaan yksityiskohtaisempaa tietoa keskuksen tulevien vuosien talousennusteista.

Kipan johtokunnan lausunto ei tyydytä joukkoa Naantalin yhteisen kirkkovaltuuston edustajia. He pitävät saamaansa lausuntoa ympäripyöreänä eivätkä usko Kipan tuovan luvattuja säästöjä ja henkilösäästöjä seurakunnille.

Kotimaa24
uutisoi naantalilaisten kannoista viime perjantaina.

”Palvelukeskuksen johtokunta ei myöskään esittänyt minkäänlaisia laskelmia siitä, miten kulut katetaan tulevina vuosina. Vuoden 2014 alijäämä oli 5,4, miljoonaa euroa, vaikka mukana olevilta seurakuntatalouksilta oli peritty keskimäärin yli 30 000 euroa. Vuoden 2015 lukuja ei vielä ole käytettävissä, mutta alijäämä lienee edelleenkin melkoinen. Miten alijäämät jatkossa hoidetaan, onko vaihtoehto maksujen tuntuva korottaminen, vai edelleenkin kirkon keskusrahastosta kattaminen kuten nyt on tehty?” Naantalin yhteisessä kirkkovaltuustossa aloitteen tehneet kirjoittavat.

Kotimaa24 lähetti sähköpostitse kysymyksiä Kirkon palvelukeskuksen johtajalle Seija Mäenpäälle.

Johtaja Seija Mäenpää, onko Kipan johtokunnan lausunto Naantalille ollut ympäripyöreä ja lisääntyvätkö Naantalin seurakunnan menot Kipan myötä?

– Johtokunnan lausunto tehtiin siltä pohjalta, mitä tietoa saimme Naantalin seurakunnan talouspäälliköltä luottamushenkilöitä askarruttavista kysymyksistä. Kipan sopimuksen liitteenä on vastuunjakotaulukko, jonka perusteella taloushallinnosta vastaavan olisi hyvä käydä seurakuntaan jääviä tehtäviä läpi (uudet tehtäväkuvat), näin muodostuisi kuva myös siitä, miltä kustannukset tulevat näyttämään.

– Tärkeää olisi myös tehdä pidemmän tähtäimen suunnitelma ja laskelmia siitä, mitä hyötyjä seurakuntataloudet saavat omien prosessien kehittämisellä. Kirkolliskokous on myöntänyt työntutkimuksen tukea Kipalle seurakuntien prosessien kehittämisen tukemiseen. Tämän tuen mahdollisuus on myös Naantalin seurakunnalla.

Miten Kipan alijäämät jatkossa hoidetaan, onko vaihtoehto maksujen tuntuva korottaminen, vai edelleenkin kirkon keskusrahastosta kattaminen?

– Kipan talousarvio ja toimintasuunnitelma on vuosittain hyväksytty kirkolliskokouksessa. Kirkolliskokous päätti marraskuussa 2015, että Kipalle siirtymäkaudella olevaa alijäämää ei tarvitse maksaa takaisin. Kipan toimintakulut katetaan palvelumaksuilla. Kipa laskuttaa asiakkaita toteutuneiden suoritemäärien mukaisesti kerran kuukaudessa. Kirkon palvelukeskuksen toimintakate tulee vuoden 2017 jälkeen olemaan laskelmien mukaan ylijäämäinen. Kipan tuottavuudessa olemme päässeet jo vuonna 2015 asetettuun tavoitteeseen.

– Kun viimeiset asiakkaat ovat Kipan asiakkaana 1.1.2017, pääsemme ensimmäisen puolen vuoden jälkeen arvioimaan kokonaisuutta. Tällöin Kipassa on tiedossa kokonaisvolyymit palveluista. Sitten meillä on tiedossa toteutuneet tarkat palvelujen omakustannushinnat. Nyt jo pystymme sanomaan, että kaikkien muiden palvelujen palvelumaksuja pystymme alentamaan paitsi kirjanpidon palvelumaksuja, jotka ovat olleet hieman alakantissa.

– Olen viime viikolla esitellyt palvelukohtaisia suoritemääriä, tuottavuuslukuja sekä hintojen alentamiseen liittyviä asioita Hallintovirkamiesten tilaisuudessa Järvenpäässä. Myös Naantalin edustaja on ollut paikalla.

Kuinka moni seurakunta on jo liittynyt Kipaan ja tuottaako Kipa seurakunnille lopulta säästöjä ja millä aikataululla?

– Tällä hetkellä Kipan palvelutuotannossa on 187 asiakasta. Vuoden 2017 alusta Kipaan siirtyy uusia asiakkaita 100. On seurakuntia, jotka ovat ilmoittaneet saavansa säästöjä. Olemme Kipan tilaisuuksiin pyytäneet asiakkaita kertomaan heidän siirtymisestään Kipaan, prosessien kehittämisestä, saaduista säästöistä ja jatkosuunnitelmista.

– Kipa kartoittaa tällä hetkellä kustannusmuutoskyselyillä, mitä säästöjä/kustannuksia Kipaan siirtyminen on tuottanut. Säästöjen toteutumisen aikataulu riippuu siitä, mitä toimenpiteitä/kehittämistä asiakkaiden puolella tehdään. Kipalle asetettu kokonaistuottavuus on jo 2015 ylitetty.

Kuva: Jaani Föhr. Kipan toimitalo Oulussa.

Lue myös:

Kipan kustannukset närästävät Naantalin kirkkovaltuustossa

Kirkolliskokousedustajalta täyslaidallinen Kipalle

Kipa vastaa kritiikkiin: Kustannukset ovat suunnitellulla tasolla

Kipa – mainettaan paljon parempi?

Edellinen artikkeliEero Jokela Espoon yhteisen seurakuntatyön päälliköksi
Seuraava artikkeliTS: Turun tuomiokirkko vaatisi miljoonaremontin

Ei näytettäviä viestejä