Kirja-arvio: Miksi kristityt pohtivat pakkomielteisesti seksiä?

Nadia Bolz-Weber on amerikkalainen luterilainen pastori, jota on kiinnostavaa seurata. Hän viljelee rohkeaa ja omaperäistä teologista ajattelua nyt jo toisessa bestsellerissään Shameless, jossa hän paneutuu tutkimaan sitä, miksi kristityt pohtivat niin pakkomielteisesti seksiä.

Aiemmassa kirjassaan Accidental Saints. Finding God in All the Wrong People Bolz-Weber kertoo, mitä tapahtuu, kun ihan tavalliset kaikenlaiset ihmiset nauttivat ehtoollista yhdessä ja kertovat aidosti elämästään. Bolz-Weberin perustama luterilainen seurakunta House for All Sinners and Saints avautuu hänen kirjoistaan inhimillisenä ja tavattoman houkuttelevana. Että saisikin kuulua yhteisöön, jossa ollaan aitoja ja puhutaan oikeista ja vaikeista asioista!

***

Shameless kertoo tarinoita siitä, miten ankeaa satoa kristillinen seksuaalikasvatus on Bolz-Weberin seurakuntalaisissa ja hänessä itsessään tuottanut. Kieltämättä kuvaukset tyttöjen "kristillisen viehättävyyden" kerhoista ja poikien miehistämisopetuksesta nostavat suomalaisen luterilaisen niskakarvat pystyyn. Ihan amerikkalaiseen tasoon seksuaalisuuden rajoittamisessa ja sukupuoliroolien korostamisessa eivät ole yltäneet suomalaiset vapaat suunnatkaan. Silti Bolz-Weberin sanoma osuu.

Puhtauden tavoittelu johtaa Bolz-Weberin kokemuksen mukaan yleensä joko ylpeyteen tai epätoivoon, ei pyhyyteen. "Koska pyhyydessä on kyse yhteydestä jonkun kanssa, puhtaudessa on kyse erottautumisesta toisista", Bolz-Weber kirjoittaa.

Uskonto näkee seksin Bolz-Weberin mukaan kilpailijanaan. Uskonnon tavoin seksi lievittää irrallisuuden tuottamaa ahdistusta ihmisessä. Siksi uskonto voi jäädä askartelemaan sukupuoliroolien ja seksuaalisuuden kanssa sen sijaan, että se ohjaisi ihmiset löytämään itsensä myös seksuaalisina olentoina, mikä harvoin tapahtuu ilman virheitä ja ylilyöntejä.

Bolz-Weberin teologinen maailma on kiinnostava sekoitus uskon iloa, yhteisen pyhän elämän etsimistä, inhimillistä yhteyttä ja jumalallisen todellisuuden todeksi tulemista. Toivottavasti nämä kirjat saataisiin pian myös suomeksi.

Nadia Bolz-Weber: Shameless. 
A Sexual Reformation. ­Convergent 2019. 224 sivua.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.