Kirkko avasi uuden palvelun – avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa nyt verkossa

Sormukset ja Raamattu

Suomen evankelis-luterilainen kirkko on avannut asiointipalvelun, jossa voi hoitaa avioliiton esteiden tutkinnan sähköisesti. Palvelu on tarkoitettu kaikille pareille, jotka haluavat saada vireille avioliiton esteiden tutkinnan.

Palvelu on osoitteessa esteidentutkinta.fi. Käyttäjä voi tunnistautua palvelussa pankkitunnusten avulla, jolloin valtaosa tarvittavista liittyjän tiedosta saadaan suoraan väestötietojärjestelmästä.

– Yhä useammat haluavat hoitaa asiointia verkossa ja silloin kun se heille sopii. Sähköisen palvelun myötä avioliiton esteiden tutkinta -lomakkeen täyttäminen on entistä helpompaa ja nopeampaa, rekisterijohtaja Emilia Launonen kertoo Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Palvelun käyttö edellyttää vähintään 18 vuoden ikää ja kotikuntaa Suomessa. Lisäksi käyttäjällä tulee olla pankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Vähintään toisen kihlakumppanin pitää olla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon jäsen.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi hoitaa edelleen myös asioimalla seurakunnassa tai lähettämällä pyynnön esteiden tutkinnasta postitse.

Kirkko avasi syksyllä 2016 liity kirkkoon -asiointipalvelun verkossa. Avioliiton esteiden tutkinta täydentää kirkon sähköisen asioinnin palveluja. Myöhemmin tänä vuonna sähköinen asiointi laajenee virkatodistuksen tilauspalveluihin.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Uudistunut verkkopalvelu nopeuttaa ja helpottaa kirkkoon liittymistä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Jusu Vihervaara sanoo:

  Mielenkiintoinen yksityiskohta palvelussa on se, että avioliiton esteiden tutkinta palvelua hyväksykäyttäen onnistuu myös samaa sukupuolta oleville pareille. Lomakkeessa ei myöskään missään kohtaa mainita sukupuolia vaan lomakkeen kenttiin täytetään kihlakumppaneiden A ja B henkilötiedot.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Parviainen sanoo:

   Havainto on oikea ja kuvattu rakenne loogisesti ainoa oikea. Syy on siinä, että avioliiton esteiden tutkinta on väljempi seula kuin se, jolla tutkitaan edellytykset kirkolliseen vihkimiseen.

   Jos kumpikaan kihlakumppaneista ei ole evlut tai ort kirkon jäsen, heitä ei voida avioliittolakia rikkomatta palvella uuden kanavan kautta. Asia todetaan siksi jo palvelun eusivulla.

   Jos lakia noudattaen valittu avioliiton esteiden tutkija (siis maistraatti tai seurakunta) toteaa, että avioliitolle ei ole laissa säädettyä estettä, tutkijan on annettava siitä todistus. Se oikeuttaa ilman lisäehtoja tulemaan vihityksi avioliittoon vain siviilivihkimisellä.

   Kirkollisen vihkimisen seula on nimittäin tiukempi. Sen muut ehdot ja muodot kuin kihlakumppanien yhdenaikaisen läsnäolon ja myönteisen vastauksen vihkijän esittämiin kysymyksiin määrää se uskonnollinen yhdyskunta, jossa vihkiminen toimitetaan. Siksi esteiden tutkiminen uuden palvelukanavan kautta ei muuta vallitsevaa käytäntöä.

   Kirkollisen vihkimisen edellytys evlut kirkossa on toistaiseksi voimassa olevan virallisen tulkinnan mukaan se, että kihlakumppaneiden tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä ja että toinen kihlakumppaneista on mies ja toinen on nainen.

   Oikeansisältöisen viestinnän nimissä esteiden tutkiminen ja kirkollisen vihkimisen edellytysten olemassaolon tutkiminen on todettu eri asioiksi myös palvelun etusivulla.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jusu Vihervaara sanoo:

   Jouni Parviainen kirjoittaa: “Kirkollisen vihkimisen edellytys evlut kirkossa on toistaiseksi voimassa olevan virallisen tulkinnan mukaan se, että kihlakumppaneiden tulee olla rippikoulun käyneitä kirkon jäseniä”

   Tämä mainitaan kirkkojärjestyksen 18. pykälässä.

   Jouni Parviainen jatkaa: “[kirkollisen vihkimisen edellytys on] että toinen kihlakumppaneista on mies ja toinen on nainen.”

   Tätä vaatimusta ei ole kirjattu lainsäädäntöön. Kuten Parviainen itsekin toteaa, tämä on kirkon virallinen tulkinta nykyisestä oikeustilasta.

   Ilmoita asiaton kommentti