Kirkko ja kaupunki lakkautetaan – tilalle pk-seudun yhteinen lehti

Helsingin Kirkko ja kaupunki, Espoon Esse ja Vantaan Lauri lakkautetaan ja tilalle perustetaan pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteinen lehti. Uuden lehden nimeksi tulee Valomerkki, jo olemassa olevan yhteisen verkkomedian mukaan.

Lehti on sisällöltään osin yhteinen, mutta siitä ilmestyy kolme eri versiota kunkin kaupungin seurakuntien erityistarpeisiin. Uudistus astuu voimaan ensi vuoden alusta.

– Suunnitelmat ovat pitkällä, mutta lopulliset päätökset tehdään kunkin seurakuntayhtymän luottamuselimissä kevään aikana, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän viestintäjohtaja ja Kirkko ja kaupungin päätoimittaja Seppo Simola.

Simolan kertoo lehtiremontille kaksi syytä. Ensinnäkin mediamaailmassa ja ihmisten käyttäytymisessä on tapahtunut muutoksia ja asioita luetaan ja etsitään aiempaa enemmän verkosta. Toisena syynä ovat Simolan mukaan niukkenevat resurssit. Uusi lehti alkaa ilmestyä joka toinen viikko, minkä avulla saavutetaan huomattavia säästöjä.

Säästyneillä varoilla on tarkoitus luoda vahva, yli 20-henkinen toimitus tekemään sisältöjä niin lehtiin kuin verkkoon. Uudelle Valomerkille on tarkoitus hakea myös omaa päätoimittajaa julkisella haulla.

– Minä en enää siihen rupea, Simola naurahtaa.

– Tarkoitus on myös tehdä ero viestinnän ja journalismin välillä. Valomerkki on itsenäinen yksikkö, jonka päätoimittaja vastaa erilliselle johtokunnalle. Olen käyttänyt kielikuvaa, että Valomerkki on toisaalta kirkollinen Yle eli julkisrahoitteinen ja toisaalta kirkollinen Hesari, joka kertoo asioita tämän seutukunnan asukkaille.

Valomerkin tekemisen pohjalla on Jäsen360-segmentoiti, joka on kirkon jäsenten tavoittamiseen kehitetty segmentointityökalu.

– Ideana on tavoittaa ne, jotka ovat etäällä kirkon arvomaailmasta, kutsuttakoon heitä vaikka irrallisiksi ja avomielisiksi. Heille kerromme uskonnosta, elämänkatsomuksesta ja etiikasta lukijoiden näkökulmasta, emme organisaatioiden, Simola sanoo.

Uuden lehden toimitus tulee Helsingin seurakuntien palvelukseen. Toimituksen kustannukset jaetaan Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien kesken.

Kirkko ja kaupunkia, Esseä ja Vantaan Lauria kustantaa Kotimaa Oy, joka julkaisee myös Kotimaa24:ä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Vastaisku Valomerkille? – Seurakuntalehdet tiivistämässä yhteistyötä

Seurakuntien Valomerkki keskittyy hyvinvointiin

Kirkko viestii miljoonilla

Suurilla seurakuntalehdillä on sanomisen vapaus