Kirkko varoittaa polttavasta tuhkaseoksesta – laboratoriokokeet paljastivat ongelman

Kirkkohallitus on tarkentanut kirkkokäsikirjan ohjetta tuhkakeskiviikon messun järjestelyistä.

Paastonajan aloittavassa tuhkakeskiviikon messussa osallistujien otsiin voidaan piirtää tuhkaristi katumuksen merkiksi. Kirkkokäsikirja neuvoo käyttämään tähän tarkoitukseen ”veteen sekoitettua hienoa tuhkaa”. Kirkkohallitus on kuitenkin tarkentanut ohjetta eiliselle päivätyssä yleiskirjeessä: se suosittelee käyttämään veden sijaan oliiviöljyä tai muuta hyvälaatuista ruokaöljyä.

Kirkkohallituksen mukaan sopiva sekoitussuhde öljylle ja tuhkalle on yhden suhde yhteen..

Vesituhkaseoksen ongelmat tulivat ilmi viime keväänä, kun Kokkolan suomalaisen seurakunnan tuhkakeskiviikon messussa käyttämä seos poltti ristin kymmenien messukävijöiden otsaan. Kaikille tuhkaristi ei aiheuttanut oireita, mutta toiset saivat punoittavan ja kirvelevän jäljen ja joiltakin seos poltti ihon rikki.

Itsekin punoittavan ristin otsaansa saanut pastori Hannu Kuusniemi kertoi silloin Kotimaa24:lle, että seurakuntalaiset suhtautuivat tapaukseen ymmärtäväisesti.

– Ihmiset ovat olleet ymmärtäväisiä, hämmentyneitä ja huvittuneita, että kyllä nyt tuli katumuksen merkki otsaan, Kuusniemi kuvaili reaktioita viime maaliskuussa.

Kirkkohallituksen asiantuntija Terhi Paananen kertoo, että vastaavia tapauksia tuli viime keväänä Kirkkohallituksen tietoon muutamia eri puolilta Suomea. Seos oli aiheuttanut messukävijöille lieviä palovammoja kourallisessa seurakuntia. Paanasen tietojen mukaan myös Irlannissa on ollut vastaavia ongelmia.

Vesi-tuhkaseoksen ongelmat varmistuivat Kokkolan seurakunnan teettämissä laboratoriokokeissa. Niissä paljastui, että seos on voimakkaasti emäksistä ja emäksisyys lisääntyy ajan kuluessa. Kokeessa vesi-tuhkaseoksen pH oli aluksi 10,5, mutta vuorokauden kuluttua noussut jo 13,5:n. Oliiviöljy sen sijaan piti seoksen jatkuvasti lievästi happamana. Sen pH-arvo 5,5 vastaa ihon pH-arvoa.

Kokeissa testattiin myös puulajin ja sekoitussuhteen vaikutusta, mutta niillä ei havaittu olevan merkitystä seoksen happamuuden kannalta.

Kirkkokäsikirjaan ei kuitenkaan ole toistaiseksi tulossa muutoksia vesi-tuhka-sekoitusohjeen osalta.

Kuva: Sirpa Päivinen / KuvaKotimaa

Lue lisää:

Tuhkaseos poltti ristin kymmeniin otsiin

Tuhkavesi rikkoi ihon – ei ainakaan vielä muutoksia kirkkokäsikirjaan

Tässä syy otsiin palaneille risteille

Edellinen artikkeliKirkko varoittaa polttavasta tuhkaseoksesta – laboratoriokokeet paljastivat ongelman
Seuraava artikkeliStubb vieraili oululaisen omaishoitajan kotona

Ei näytettäviä viestejä