Kirkkohallituksen kansliapäällikkö: Kirkko on kantanut huolta, tuleeko heikompien ääni kuultua sotessa

Pekka Huokuna

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus jätti perjantaina aamupäivällä eroanomuksen, jonka tasavallan presidentti hyväksyi. Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Pekka Huokuna kommentoi Kotimaa24:lle tapahtumaa kirkon näkökulmasta.

Huokuna sanoo, että maakunta- ja sote-uudistukseen varautuminen on selkeyttänyt kirkon omaa ymmärrystä sen tarjoamista palveluista ja niiden suhteesta kirkon ydintehtävään ja olemukseen.

– Uudistuksen raukeamisesta huolimatta tulevaisuudessa kunnan ja seurakunnan kumppanuus jatkuu, samoin kirkon yhteyksiä maakuntiin vaalitaan ja vahvistetaan. Tulevaisuuden yhteiskunta on entistä enemmän verkostoyhteiskunta, joten sensuuntaista työtä on edelleen jatkettava niin kirkossa kuin muuallakin yhteiskunnassa

Huokuna muistuttaa, että eri toimijat ovat tehneet maakunta- ja sote-uudistuksen eteen paljon työtä.

– Uudistuskokonaisuus oli kuitenkin niin suuri ja sisälsi niin monia ulottuvuuksia, että sen kariutuminen ei missään vaiheessa ollut poissuljettu vaihtoehto. Kirkko on kaikissa lausunnoissaan pitänyt uudistuksen tavoitteita kannatettavina. Kirkkona olemme kantaneet huolta erityisesti siitä, tuleeko kaikkein heikompien ääni uudistuksessa, ja ylipäänsä yhteiskunnassa, riittävästi kuultua.

Huokunan mukaan kansalaisia voi hämmentää, että maan hallituksella kaikki ei mennytkään ennakoidusti ja suunnitelmien mukaan.

– Mutta tässä tapauksessa eroaminen on myös merkki vastuunkannosta ja toimivasta demokraattisesta järjestyksestä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Kirkon toimijat osallistuvat vanhuspalveluihin, mutta kukaan ei tiedä tarkkaan, miten ja kuinka paljon

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.