Kirkkohallituksen kiinteistöjen myynti pitkittyi – tilalle ainakin asuntoja ja Turkin suurlähetystö

Kirkkohallituksen vanha toimitalo katajanokalla

Kirkkohallitus siirtyi vuonna 2014 uusiin toimitiloihin Helsingin Etelärannassa. Samalla sen hallussa olleet neljä kiinteistöä Katajanokalla laitettiin myyntiin. Niiden myynti kuitenkin pitkittyi.

Osoitteissa Satamakatu 9–11 ja Luotsikatu 1 sijaitsevien kiinteistöjen myynti aloitettiin jo vuoden 2013 puolella. Julkisuuteen kerrottiin vuonna 2014, että Kirkkohallitus sai myytyä kaikkiaan neljän rakennuksen kokonaisuuden Kaleva Rakennukselle. Kauppahinta oli alustavasti 34 miljoonaan euroa, mutta kaupan varmistumisen ehtona oli kaupungin hyväksyntä kaavamuutokselle. Paikalle kaavailtujen asuinhuoneistojen myynti ehdittiin jo aloittaa. Kaleva Rakennus ajautui kuitenkin maksuvaikeuksiin ja meni helmikuussa 2016 konkurssiin ennen kuin kauppa ehti toteutua.

Kirkkohallitus joutui aloittamaan Katajanokan kiinteistöjen myynnin uudelleen. Jo vuonna 2015 Helsingin Sanomissa oli tieto, että myös Turkin valtio oli ollut kiinnostunut Kirkkohallituksen entisistä tiloista.

Lapis Rakennus Oy teki maaliskuussa 2016 Kirkkohallitukselle ehdollisen tarjouksen neljästä kiinteistöstä. Kauppa vahvistui 13. joulukuuta 2016, jolloin myös kauppasumma kuitattiin maksetuksi. Myyntihinnaksi tuli 34,9 miljoonaa euroa eli vajaat miljoona euroa enemmän kuin vuonna 2014. Kauppaan ei sisältynyt enää mitään ehtoja.

Lapis Rakennus myi yhden kiinteistöistä (Satamakatu 9) Turkin valtiolle. Kiinteistöön on tulossa Turkin suurlähetystö. Asiasta on kertonut muun muassa Kirkko ja kaupunki, jossa arvosteltiin Turkin ihmisoikeuspolitiikkaa.

– Turkin tilanne oli kauppoja valmisteltaessa erilainen kuin nyt. Diplomaattiset kiinteistöt ovat yhteiskuntajärjestelmistä ja vaihtelevista ihmisoikeustilanteista huolimatta Wienin yleissopimuksen määrittelemää diplomaattista toimintaa, kommentoi Kirkkohallituksen kiinteistösijoituspäällikkö Minna Jokinen Kotimaa24:lle.

Myös toinen kaupan kohteena ollut kiinteistö (Luotsikatu 1) on nyt myyty eteenpäin kiinteistösijoittamiseen erikoistuneelle Kojamolle (entinen VVO-yhtymä Oyj). Kiinteistöön on tulossa 60 vuokra-asuntoa.

Kuva: Olli Seppälä. Kirkkohallituksen vanha toimitalo Katajanokalla Helsingissä.