Kirkkoherra dubbasi Hemulia saamelaiskielillä Muumilaakso-sarjassa

Tuomo Huusko näyttelee muumianimaatiossa muun muassa poliisi- ja palomieshemulia. Hemuleilla on Huuskon mielestä piirteitä, joista hän ei eritysesti pidä. Kuva: Joona Määttä

Inarin seurakunnan kirkkoherran Tuomo Huuskon töihin tuli virkistävää vaihtelua ääninäyttelijänä viime keväänä ja kesänä. Huusko antoi äänensä Tove Janssonin kirjoihin perustuvan Muumilaakso-sarjan Hemulille. Huusko oli mukana sekä inarinsaameksi että pohjoissaameksi tehdyssä dubbauksessa.

Millainen kokemus ääninäytteleminen oli?

– Alun perin sain kannustusta ääninäytteen antamiseen ja tulin valituksi Hemulin rooliin. Pystymetsästä ryhdyin tehtävään. Kokemus osoittautui hienoksi. Ääninäyttelemisessä pitää samaistua hahmonsa tunnetiloihin ja tuoda tunteet esille erilaisina vivahteina äänessään. Ohjaajan rohkaisu ja kannustus veivät eteenpäin studiotyöskentelyssä.

– Olen iloinen, että sain olla tässä mukana. Koko saamenkielinen muumituotanto on hieno kulttuuriteko. Dubbaus saamen kielille tehtiin saamelaiskäräjien aloitteesta.

Oletko muumifani?

– Muumikirjat ovat jääneet minulta tutustumatta, mutta siihen ei ole mitään erityistä syytä. Saamenkielisiä dubbauksia varten katsoin Muumilaakso-sarjan suomenkielisiä jaksoja.

Miten paljon käytät työssäsi saamelaiskieliä?

– Olen opiskellut niin inarinsaamea kuin pohjoissaamea. Käytän näitä kieliä mielelläni aina kun on mahdollista. Kirkko on satsannut arvostettavasti pohjoissaamen kielen koulutukseen. Opiskelu parantaa merkittävästi saamelaisalueilla työskentelevien seurakunnan työntekijöiden kielitaitoa.

Oletko kiinnostunut ääninäyttelemään lisää?

– Minulla on hiukan taustaa harrastajateatterissa. Jos aikaa löytyisi, tällaiset haasteet kiinnostaisivat jatkossakin. Uusiin ihmisiin tutustuminen on virkistävää. Ääninäyttelijöinä muumianimaatiossa toimii niin heitä, joille saame on äidinkieli kuin meitä, jotka olemme sitä eri syistä opetelleet.

Muumilaakso on katsottavissa Yle Areenassa saameksi, suomeksi ja ruotsiksi.

Teksti: Riitta Hirvonen

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.