Kirkkoherra Kalajoen kuolonkolarista: "Seurakunta kulkee oman laumansa rinnalla, sitä tämä kriisityö on"

Lauantaiyönä Kalajoelta Ylivieskaan johtavalla tiellä tapahtui onnettomuus, jossa nuorten auto suistui tieltä kohtalokkain seurauksin. Henkilöauto ajautui vasemmalle kaartuvalla tieosuudella pientareelle, törmäsi peltoliittymärumpuun ja ajautui kymmeniä metrejä ulos tieltä katolleen. Kolme nuorta kuoli ja yksi nuori loukkaantui.

Kalajoen seurakunta aloitti kriisityön hyvin nopeasti liikenneonnettomuuden jälkeen. Seurakunnan kirkkoherra Kari Lauri kertoo olevansa tyytyväinen, että seurakunnassa oltiin tilanteessa heti ”näppäimillä”.

– Tiedon tullessa aamuyöllä tein äkkiä johtopäätöksen siitä, kuinka lähdemme toimimaan ja tukemaan perheitä, joita menetys on koskenut. Aika nopeasti päätös piti tehdä, että samana iltana kirkko on auki hiljentymistä, keskustelua ja rukousta varten. Samoin suruhartauden järjestämisestä tein päätöksen samalla kertaa.

Samana päivänä seurakunnan työntekijät olivat myös yhteydessä omaisiin ja kävivät viimeistään sunnuntaina uhrien kotona.

Kouluissa ja mediassa

Alkuviikosta seurakunnan työntekijät ovat olleet alueen kouluilla kaupungin kriisityöntekijöiden kanssa. Kouluissa on pidetty muun muassa hiljaisia hetkiä ja hartaushetkiä. Työntekijät ovat olleet läsnä ja jutelleet sitä tarvitsevien kanssa. Tiistai-iltana Kalajoen kirkossa järjestetään suruhartaus, josta on sovittu yhdessä omaisten kanssa.

– Mielestäni kaupungin ja seurakunnan yhteistyö on ollut oleellinen asia. Ei me voida tässä tilanteessa paljon enempää tehdä, Lauri sanoo.

Kirkkoherran mukaan seurakunnan rooli on vastaavanlaisissa tilanteissa kulkea ihmisten kanssa surun hetkellä, olla läsnä ja tuoda turvallisuutta.

– Näissä tilanteissa tulee todeksi se, että kirkkoakin tarvitaan. Jos kuljetaan ilossa, niin kuljetaan myös surussa mukana näissä elämän äkkikäänteissä.

Viime päivinä palaute seurakunnan toiminnasta on ollut Laurin mukaan positiivista, ja ihmiset ovat olleet tyytyväisiä seurakunnan hereillä oloon.

Onnettomuus on saanut myös suurta mediahuomiota, ja kirkon rooli on nostettu mediassa esiin. Tapahtumapäivänä Lauri kertoo olleensa koko päivän puhelimen päässä kertomassa medialle seurakunnan toiminnasta ja roolista.

– Tietysti myös se on herättänyt huomiota, että kyseessä on ollut kolme nuorta kaveria samasta pitäjästä. Nyt kun asia on niin voimakkaasti esillä mediassa, niin se moninkertaistaa tämän surun. Rukoilemme omaisten, kotien ja uhrien ystävien puolesta. Seurakunta kulkee oman laumansa rinnalla, sitä tämä kriisityö on. Me välitämme näistä ihmisistä, Lauri toteaa.

Kuva: Kalajoen seurakunta / Eveliina Pylväs

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.