Kirkkoherraraati eutanasiasta: Elämän pyhyys vastaan ihmisen kiduttaminen

Kansalaisaloite eutanasian laillistamisesta keräsi parissa kuukaudessa yli 63 000 allekirjoitusta, joten se tulee etenemään aikanaan eduskuntaan.

Vuoden ensimmäisenä kysymyksenä Kotimaa Pron kirkkoherraraati pohti tätä vaikeaa aihetta. Heiltä kysyttiin: Mitä ajattelet eutanasiasta yleensä? Entä sellaisissa tapauksissa, joissa kuolemaan johtavan sairauden viimeisten vuorokausien sietämättömiä kipuja ei pystytä helpottamaan millään keinolla, ei edes nukuttamalla?

Vastauksissa oli selvää hajontaa. Osa kirkkoherroista vastustaa eutanasiaa kaikissa tapauksissa, osa toivoo Suomeen eutanasian sallivaa lakia ja osan mielestä aktiivinen eutanasia olisi ajatuksena mahdollinen vain aivan äärimmäisissä tapauksissa.

Kirkkoherroille on tärkeää, että kenenkään ihmisen elämän arvo ei riipu hänen toimintakyvystään. Elämä on pyhä ensimmäisestä hengenvedosta viimeiseen asti. Aktiivista eutanasiaa ei saa koskaan kannattaa saati toteuttaa sosiaalisten tai taloudellisten paineiden takia.

Osa kokee, että ihmiselämään kuuluu myös hallitsematon kuolinkamppailu, jossa läheisten ja ammattilaisten on oltava tukena ja rinnalla sekä kipua lievitettävä kaikin keinoin. Kuolemaan ketään ei kuitenkaan saa missään tilanteessa aktiivisesti auttaa. Osan mielestä taas kuolevan ihmisen kiduttaminen viimeisten päivien aikana ei ole oikein.

Esiin nostettiin myös sellainen huomio, että myötätunto on kautta aikain tuottanut eutanasiaratkaisuja riippumatta lainsäädännöstä. Eräs kirkkoherra kyseli, voitaisiinko Suomessa päästä käytäntöön, jossa töistä voisi saada saattohoitovapaan.

Lue kirkkoherrojen vastaukset kokonaisuudessaan
Kotimaa Prosta
.

Kuva: Emilia Karhu

Lue myös:

Kirkkoherraraati eutanasiasta: Elämä on aina pyhä, mutta saako ihmistä kiduttaa?

Saattohoidon asiantuntija eutanasiasta: Onko kaikki muu jo tehty hyvän kuoleman eteen?

Mielipide: Eutanasia ei ratkaise kuoleman ongelmaa vaan luo uusia

Päivi Räsänen: Kannan huolta eutanasialain etenemisestä seuraavalla vaalikaudella

Jukka Sariolan kolumni: Eutanasia valkokankaalla

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

***

Edellinen artikkeliAnalyysi: Helsingin piispanvaalin ratkaisee kirkon kahtiajako – ja siksi Teemu Laajasalo menestyy
Seuraava artikkeliKärsimys ja ahneus surettavat maltalaista dominikaanipappia

Ei näytettäviä viestejä