Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteeri Olav Fykse Tveit Norjan kirkon johtavaksi piispaksi

Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteerinä kymmenen vuotta toiminut norjalainen Olav Fykse Tveit, 59, on valittu Norjan kirkon johtavaksi piispaksi. Nimityksen teki Norjan kirkon kirkkohallitus torstaina.

Norjan kirkossa on kaikkiaan kaksitoista piispaa. Johtavan piispan virka on lähinnä Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arkkipiispan tehtävää.

Ennen nykyistä tehtäväänsä Kirkkojen maailmanneuvostossa Olav Fykse Tveit on työskennellyt erilaisissa ekumeenisissa ja uskontodialogisissa tehtävissä niin kansainvälisesti kuin Norjassa. Koulutukseltaan hän on teologian tohtori.

Tveit kertoi valintansa jälkeen, että hän on oppinut, kuinka erilaisia kirkot voivat olla ja kuinka eri tavoilla ne tuovat ihmisille merkitystä.

– Uskon, että laaja ekumeeninen ja kansainvälinen kokemukseni on avuksi, kun kehitämme Norjan kirkosta entistä monimuotoisempaa, Tveit sanoo Norjan kirkon tiedotteessa.

Olav Fykse Tveit lopettaa Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteerin tehtävässä maaliskuun lopussa ja hänet vihitään johtavan piispan virkaan 26. huhtikuuta Trondheimissa.

Kirkkojen maailmanneuvostoon kuuluu noin 350 kirkkoa 110 maasta. Jäsenkirkot edustavat yli puolta miljardia kristittyä. Olav Fykse Tveit aloitti Kirkkojen maailmanneuvoston pääsihteerinä vuoden 2010 alussa. Hän kertoi jo vuonna 2018, ettei tavoittele kolmatta viisivuotiskautta tehtävässä.

Kuva: Albin Hillert / Kirkkojen maailmanneuvosto

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.