Kirkkojen suojelu puhutti kirkolliskokousta

Ruotsinpyht_kko205

Esitys herätti vilkasta keskustelua kirkolliskokouksen lähetekeskustelussa tänään Turussa.

Nykyisen lain mukaan kaikki ennen vuotta 1917 rakennetut kirkot ovat suojeltuja. Suojeltuja kirkkoja on yli 500. Puheenvuoron käytti kaksitoista edustajaa.

Mikkelin piispa Seppo Häkkinen totesi, että esitys on huolellisesti laadittu. Hän korosti, ettei teologisia näkökohtaa voi sivuttaa, kun puhutaan kirkkorakennuksesta. Kirkkorakennuksella on erityinen asema, ja ratkaisut on tehtävä eri kriteereillä kuin muiden rakennusten kohdalla.

Häkkisen mukaan seurakunnan päätehtävä ei ole ylläpitää rakennusta, ei edes kirkkorakennusta. Hän korosti, että asiaa pitäisi pohtia kokonaiskirkon tasolla, etteivät seurakunnat joudu tekemään yksin ratkaisuja.

Edustaja Antti Sippola kiinnitti huomionsa erityisesti 50 vuoden suojeluikään. Hänen mukaansa ikä ei voi olla peruste suojelulle, vaan suojelussa pitää ottaa huomioon rakennuksen merkittävyys.

Edustaja Kalervo Salo sanoi, että esitys sisältää hyviä elementtejä. Se yksinkertaistaisi kirkon hallintoa. Hänen mukaansa esityksessä on kuitenkin ongelmakohtia, sillä siinä ei ole huomioitu kustannusvaikutuksia seurakunnalle. Jos ehdotus toteutuu, pian kaikki kirkolliset rakennukset olisivat suojeltuja.

Edustaja Pekka Niirasen mielestä kategorinen ikäsääntö ei ole tästä maailmasta. Hän sanoi, että jos esitys menee sellaisenaan läpi, niin tulevaisuudessa sata prosenttia kirkoista on suojeltuina.

Edustaja Helvi Juvonen kertoi haluavansa tuoda pienen seurakunnan kannan esille. Hän totesi, että taloudelliset resurssit hupenevat Leppävirralla. Seurakunta joutuu keskittymään perustoimintaan ja rönsyjä karsitaan. Hän totesi, ettei voi olla puoltamassa tätä lakiehdotusta.

Esitys lähetettiin lakivaliokunnan käsittelyyn.

(Kuvassa Ruotsinpyhtään kirkko. Kuva: Olli Seppälä)

Edellinen artikkeli”Onhan tämä aikamoinen koneisto”
Seuraava artikkeliAamulehden eheytymisjuttu toi palkinnon

Ei näytettäviä viestejä