Kirkkomme Lähetys: Intiassa kristittyjen pakkokäännytyksiä hindulaisuuteen

Uusin Kirkkomme Lähetys -lehti nostaa esille Intian kristittyjen vaikeaksi muuttuvan tilanteen. Yli 1,2 miljardin asukkaan jättiläisvaltakunnassa on vajaat 30 miljoonaa kristittyä. Viime vuosina päätään nostanut hindunationalismi on kuitenkin ottanut tähtäimeensä Intian uskonnollisia vähemmistöjä, kuten muslimeja ja kristittyjä.

Kirkkomme Lähetykseen kirjoittaneen Medialähetys Sanansaattajien lähetysjohtajan Juha Auvisen mukaan hindunationalistista BJP-puoluetta lähellä olevat hindunationalistit ovat toimeenpanneet sekä muslimien että kristittyjen joukkokäännyttämisiä hindulaisuuteen. Keinoina ovat olleet rahan ohella uhkailu, pelottelu ja väkivalta. Myös useita kirkkorakennuksia on Intiassa tuhottu.

Äärihindujen toimintaa kutsutaan nimellä ghar wapsi, ”kotiinpaluu”. Usein järjestetyissä seremonioissa otetaan hindulaisuuden yhteyteen kerralla jopa yli sata kristittyä.

Intiassa on myös säädetty hindulaisuudesta muuhun uskontoon kääntymisen kieltävä laki. Se on voimassa kuudessa Intian 29 osavaltiosta.

Intian väestöstä hinduja on noin 80 prosenttia, eli yli 950 miljoonaa ihmistä. Muslimeja on 14 prosenttia, eli runsaat 160 miljoonaa ihmistä.

Intiassa on ollut kristittyjä jo kauan. Moderni lähetystyö alkoi 1500-luvulla, mutta niin sanotut tuomaskristityt eli Mar Thoma -kirkko jäljittää alkuperänsä apostolien aikoihin. Varmasti tiedetään, että jo 600-luvulta lähtien Intiassa on ollut itäsyyrialaisen lähetystyön kautta syntyneitä seurakuntia.

HIndulaisuus on erittäin moni-ilmeinen uskonnollinen järjestelmä. Siihen on usein liitetty väkivallattomuuden eetos. Maailman tunnetuin hindu ja väkivallattomuuden saarnaaja lienee ollut modernin Intian itsenäisyysliikkeen johtaja Mahatma Gandhi (1869–1948).

Kuva: Kirkkomme Lähetys

Edellinen artikkeliAvioliittolakialoite hyväksyttiin kirkolliskokouksessa
Seuraava artikkeliVeisumaratonissa lauletaan nuoren seurakunnan veisuja

Ei näytettäviä viestejä