Kirkkovaltuutettu Iisalmesta: ”Olemme kaikki samalla Taivaan Isän rahapussilla”

Pikkupoikana iisalmelainen Pertti Laajalahti, 65, kaatui kiehuvaan perunapataan ja taisteli hengestään kolme kuukautta. Nykyisin hän on aktiivinen vammaisten asioissa, myös kirkossa.

– Olin kummitytön häissä vuonna 1998, kun eräs valtuutettu kannusti minua mukaan seurakuntavaaleihin, Laajalahti muistelee.

Hän on Iisalmen seurakunnan seurakuntaneuvoston varapuheenjohtaja sekä Ylä-Savon seurakuntayhtymän kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja. Meneillään on nyt yhdeksästoista vuosi luottamustehtävissä.

– Ajattelin silloin häissä, että samapa se on lähteä ehdolle, ei minua tunneta riittävästi tullakseni valituksi. Toisin kuitenkin kävi, ja tässä ollaan yhä, Laajalahti hymyilee.

Pikkupoika selvisi kuolemanvaarasta

Uskonasiat ja luottamustoimet olivat sinänsä Pertti Laajalahdelle tuttuja, sillä hänen ukkinsa piti pyhäkoulua ja isä oli kirkkovaltuutettu.

Laajalahden elämä oli aikanaan suuressa vaarassa päättyä jo paljon ennen luottamustehtäviä.

– Sain kaksivuotiaana pahat palovammat, joiden vuoksi olin todellisessa kuolemanvaarassa. Kuulin vanhempana olleeni noin kolmen kuukauden ajan ajoittain tajuttomana ja välillä tässä ajassa. Sairaalareissuni kesti kaikkiaan yhdeksän kuukautta.

– Tapaturma sattui juoksennellessani sisällä, kaaduin juuri hellalta nostettuun perunapataan. Lensin kiehuvaan veteen kasvot edellä niin, että palovammoja tuli lähes vyötäröön saakka. Tuolloin syntyneet arvet muistuttavat minua edelleen tapahtumasta.

Omat kokemukset ovat myös vaikuttaneet siihen, että Laajalahti kuuluu kirkon saavutettavuuden ja vammaisuuden neuvottelukuntaan sekä Invalidiliiton liittohallitukseen.

”Oli tärkeää muodostaa seurakuntayhtymä vapaaehtoisesti ja omin ehdoin”

Iisalmen seurakunta kuuluu vuonna 2011 muodostettuun Ylä-Savon seurakuntayhtymään yhdessä Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven sekä Varpaisjärven seurakuntien kanssa. Laajalahden mukaan yhteistyö seurakuntien kesken on sujunut hyvin.

– Oli tärkeää, että saimme aikanaan muodostettua seurakuntayhtymän vapaaehtoisesti ja itse suunnittelemalla. Se on ollut avain toimivaan yhteistyöhön.

– Tulevaisuuden osalta uskon, että talousasiat puhuttavat ja ehkä myös nostavat tunteita, sillä raha on tiukalla. Luotan kaiken sujuvan silti hyvin. Koen, että olemme yhdessä enemmän.

Laajalahdella riittää myös huumoria omaa iskulausettaan ajatellen.

– Presidentti Sauli Niinistö ilmaisi saman jokin aika sitten vielä ytimekkäämmin. Hän sanoi vain: ”Yhdessä”. Minua hieman melkein harmittaa, etten itse keksinyt samaa, Laajalahti nauraa.

Lapset huutelevat seurakunnan kerhoukin perään kaupassakin

Yksi Ylä-Savon seurakuntayhtymässä puhuttavista asioista on kiinteistömaailma. Yhtymässä tehtiin tähän liittyen oma strategia, missä kiinteistöt jaettiin säilytettäviin, korjattaviin sekä poistettaviin.

– Viimeksi mainittuja löytyi alle kymmenen. Iisalmen osalta teimme myös hyvän päätöksen luopumalla Metsäpirtin leirikeskuksen asuinosasta. Tulemme vastaavasti lähitulevaisuudessa panostamaan rahaa Iisaaren leirikeskuksen ehostamiseen, Laajalahti kertoo.

Politiikka ei ole ollut seurakuntayhtymässä ongelma.

– Olemme kaikki samalla Taivaan Isän rahapussilla. Olemme ymmärtäneet tämän, eikä politiikka ilmoita itsestään kuin vaalien yhteydessä. Se ei siis vaikuta päätöksentekoon, Laajalahti iloitsee.

Kokenut kirkollisvaikuttaja toimii myös Iisalmen seurakunnassa messuavustajana sekä vaikuttaa perhekerhossa.

– Olen kerhoukki. Nautin suunnattomasti lasten kanssa touhuamisesta ja leikkimisestä. Minulla on ollut joskus mukanani saksofoni, joka päästää lasten painaessa tiettyjä ääniä. Jos soitin ei sano mitään, on kerhoukin korjattava tilanne omalla äänellään.

Kerhoukki tunnistetaan myös kaupungin kaduilla ja kaupoissa.

– Lapset huutavat usein jo kaukaa ukki. Se tuntuu todella mukavalta ja tuo lisävirtaa itsellenikin.

Lähellä Laajalahden sydäntä on myös liikunta, hän toimii aktiivisesti Iisalmen Visan riveissä.

– Olemme vuodesta 2000 lähtien olleet mukana kolmentoista SM-kisan järjestelyissä, viimeisimmissä kisoissa ovat myös naapuriseurat olleet mukana. Pyrin samalla itsekin liikkumaan mahdollisimman paljon, sillä liikunta on jaksamisen kannalta todella tärkeää.

Kuva: Pertti Laajalahden kotialbumi

Edellinen artikkeliMerkkivuoden Kirkkopäivät järjestetään ensi tammikuussa – näin Kotimaa raportoi Kirkkopäivistä 1918
Seuraava artikkeliErilaiset kirkon ammatit 2: Kapellimestari ja soitonopettaja

Ei näytettäviä viestejä