Kirkoille tärkeintä EU:ssa ei ole kilpailukyky vaan arvot ja rauha, sanoo lakimies Lena Kumlin

Lena Kumlin on Kirkkohallituksen EU-lakimies. Eurovaalit järjestetään sunnuntaina 26.5.

***

Mitkä ovat kirkon tavoitteet eurovaaleissa?

– Tärkein tavoite on äänestysprosentin kasvattaminen erityisesti nuorten keskuudessa. Lisäksi haluamme edistää esimerkiksi sellaisia asioita kuin yhteisten arvojen vahvistaminen, EU:n ja kirkkojen välisen vuoropuhelun kehittäminen, sosiaalinen oikeudenmukaisuus, ilmastonmuutoksen torjunta ja ihmisarvoa kunnioittava maahanmuuttopolitiikka. Emme tietenkään ota kantaa minkään puolueen puolesta tai vastaan.

Miksi kirkolla on tavoitteita eurovaaleissa?

– Jos haluamme puhua armosta, solidaarisuudesta, ihmisoikeuksista, luomakunnan suojelemisesta ja yhdenvertaisuudesta, meidän täytyy olla aktiivinen toimija yhteiskunnassa, myös Euroopan tasolla. Haasteet ja niiden ratkaisut eivät rajoitu maan rajojen sisälle, vaan tarvitsemme yhteistä eurooppalaista näkemystä.

Miten kirkko pyrkii vaikuttamaan vaalien välillä?

– Olemme vuoropuhelussa kaikkien EU-instituutioiden, myös parlamentin, kanssa. Lisäksi toimimme yhteistyössä Euroopan kirkkojen konferenssin sekä muiden ekumeenisten järjestöjen ja kirkkojen kanssa. Suomalaismeppien kanssa teemme tiivistä yhteistyötä. Osa heistä toimii kirkon eri toimielimissä. Tapaamme myös kahdenkeskisesti. Viimeksi yhdeksän meppiä osallistui piispojen isännöimälle lounaalle maaliskuussa Strasbourgissa. Teemme kaikkemme, jotta yhteistyö jatkuisi myös seuraavalla kaudella.

Miten kulunut kausi meni?

– Toimikaudella on tehty hyviä päätöksiä, esimerkiksi Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilari. Parlamentti on tehnyt paljon työtä Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän luomiseksi, mutta neuvostossa ei ole saatu päätöksiä aikaan. Brexit on syönyt aikaa, intoa ja rahaa.

– Kirkkojen kannalta tärkeintä on, että mietitään, minkä takia EU on olemassa: ei vain taloudellisen kilpailukyvyn kasvattamiseksi vaan siksi, että halutaan toimeenpanna yhteisiä arvoja sekä turvata rauhaa ja vakautta Euroopassa.

Kuva: Jukka Granström. Lena Kumlin kertoo ihailevansa suomalaisten meppien aktiivista ja sitoutunutta työtä Euroopan parlamentissa.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.