Kirkolla ei linjausta sekasaunomisesta

Kirkkohallituksen rippikoulutyöstä vastaavan työalasihteerin Jarmo Kokkosen mukaan sekasaunominen ei olisi rippikouluissa mahdotonta. Hän ei kuitenkaan pidä käytäntöä suositeltavana. Kokkonen kertoo, ettei kirkolla ole asiasta virallista linjausta.

– Linjaukset ovat syntyneet kokemusten kautta. Sellaista tapahtuu, että isosporukka menee yhdessä saunaan uikkareillaan. Se, että viisitoistavuotiaille tarjottaisiin mahdollisuus saunoa yhdessä Aatamin asussa, on hyvin harvinaista. Tapauksia ei ole minun tiedossani, Kokkonen toteaa.

Hänen mukaansa kirkossa nähdään yleisesti, että rippikoululaiset ovat hyvin herkässä iässä sekä kasvun ja kehityksen suhteen. Sukupuolisuus ja ruumiillisuus ovat herkkiä ja helposti haavoittuvia.

– Rippikoulussa kunnioitetaan nuorten kasvurauhaa. Heitä ei haluta asettaa valintatilanteeseen, lähteäkö mukaan sekasaunomiseen vai ei.Kokkonen painottaa, etteivät työntekijät voi olla etukäteen tietoisia, millaisia haavoja nuorilla saattaa olla sukupuolen ja seksuaalisuuden alueella.

– Tämä ei missään nimessä tarkoita sukupuolisuuden kieltämistä tai tabuluonnetta. Se on keskeistä jo luomisen kautta. Käsittelytapa ja toisen ihmisen kohtaaminen tapahtuvat rippikoulussa kuitenkin muilla tavoin, kuin alastomuuden kautta, Kokkonen sanoo.

Avainsanana hänen mielessään kaikessa on kasvurauhan kunnioittaminen. Saunomisen sinällään Kokkonen näkee tärkeänä osana suomalaisuutta ja rippikoulukulttuuria.

Kysymykseen, voisivatko työntekijät valvoa sekasaunomista, Kokkonen toteaa kysymyksen olevan spekulatiivinen.

– Kaikki yhteinen toiminta on työntekijöiden vastuulla olevaa toimintaa. Tuntuisi oudolta jos työntekijät olisi rajattu jonkun osan ulkopuolelle, Kokkonen sanoo.

Kokkonen kuitenkin huomauttaa, että saunavalvonta on osa rippikoulun kokonaisturvallisuutta, eikä siitä ole erilisiä linjauksia. Miehet ja poikaisoset vastaavat poikien saunavuoroista ja naistyöntekijät ja tyttöisoset tyttöjen saunavuorosta.

Lue myös: Prometheus-leireillä leiriläiset ja vetäjät alasti sekasaunoissa

LSKL:n Sauro nuorten ja aikuisten sekasaunoista: Kiusallista