Kirkolliset johtajat Boris Johnsonille: Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset ovat arvaamattomat

Britanniassa kirkolliset johtajat vaativat pääministeri Boris Johnsonia löytämään Brexitiin ratkaisun, jolla vältetään sopimukseton ero Euroopan Unionista. "Sopimuksettoman Brexitin vaikutukset ovat parhaimmillaankin hyvin arvaamattomat ja pahimmillaan todella huolestuttavat", he toteavat pääministerille lähettämässään kirjeessä. Asiasta kertoo Church Times.

Kirjeen virallisena lähettäjänä oleva, rauhan ja oikeudenmukaisuuden asiaa ajava Joint Public Issues Team (JPIT) ilmaisee huolensa siitä, miten käy yhteiskunnan vähävaraisimmille, jos Brexit toteutuu 31. lokakuuta ilman sopimusta.

JPIT-ryhmän muodostavat Ison-Britannian, Walesin ja Skotlannin baptistiunionit, Metodistikirkko, United Reformed -kirkko sekä Skotlannin kirkko. Kirjeen ovat allekirjoittaneet myös Skotlannin episkopaalisen kirkon, Pelastusarmeijan ja Britannian kveekareiden edustajat.

Kirjeessään ryhmä muistuttaa, että Yhdistynyt kuningaskunta tuo 10 000 kontillista ruokaa EU:sta päivittäin. "Kontit ovat osa pitkää ja integroitua elintarvikeketjua. Pienikin katkos tähän ketjuun on menneisyydessä tuottanut vakavia seurauksia", ryhmä huomauttaa.

JPIT:n yhteistyökumppani Trussell Trust, joka edustaa noin puolta Yhdistyneen kuningaskunnan ruokapankeista, jakoi viime vuonna 1,6 miljoonaa kolmen päivän annokset sisältävää ruokapakettia. "Aikana, jolloin yhä enenevällä osalla perheitä on vaikeuksia hankkia tarpeeksi ruokaa, meistä on vastuutonta harkita ratkaisua, joka todennäköisesti pahentaa tilannetta", JPIT:n kirjeessä todetaan.

Ryhmän mukaan köyhien kansalaisten ja yhteisöjen kannalta hallitus ottaa aivan liian suuren riskin luottaessaan siihen, että sopimuksettomassa tilanteesta huolimatta EU-kumppanit olisivat halukkaita yhteistyöhön. Siksi "hyvin perusteltujen huolenilmausten sivuuttaminen ilman näyttöä on tässä tilanteessa paitsi vaarallista myös sopimatonta", ryhmä jyrähtää.

Kuva: David Holt London/Creative Commons Public License

Lue myös:

Britannian uusi pääministeri Boris Johnson ajattelee paljon uskontoa – viljeli raamatullista kieltä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä