Kirkolliskokouksessa virisi kiinnostus tehdä papeista siviilivihkijöitä – "Käännetään kaikki kivet"

Kirkolliskokous Turussa 6.11.2017.

Kirkolliskokouksen avioliittokeskustelu sai tällä viikolla uusia suuntia, kun kirkolliskokousedustaja Jouni Turtiainen innostui emeritaprofessori Eila Helanderin selvityksen pohjalta muotoilemaan kompromissiratkaisua kirkon vihkimiskiistaan. Turtiaisen alkuviikosta käyttämiin puheenvuoroihin viitattiin tiistain ja keskiviikon täysistunnoissa toistuvasti.

Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Turtiainen ehdotti, että evankelis-luterilaisen kirkon papit voisivat saada oikeuden vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja siviiliavioliittoon. Vihkitoimituksen yhteydessä papit voisivat rukoilla osapuolten kanssa ja puolesta piispainkokouksen ohjeistuksen mukaisesti.

Kirkolliskokouksessa herätti hämmennystä se, että maanantaina Turtiainen puhui kirkon vihkimisiä koskevasta kompromissista kertomatta konkreettisesti, että hän kannattaa pappien siviilivihkimistä. Tiistaina hän tarkensi lausuntoaan.

Vastaavaa ratkaisua on aiemmin ehdottanut kirkolliskokousedustaja Matti Perälä. Hän ehdotti Kotimaa24:n haastattelussa marraskuussa 2016, että papit voisivat halutessaan hakea lupaa siviilivihkimisen toimittamiseen.

"Saataisiin linnarauha"

Turtiainen kuvaa mahdollisuutta siviiliavioliiton käyttöönottoon "win-win-tilanteeksi" eli tilanteeksi, jossa kaikki voittavat. Kirkon nykyinen opetus ei muuttuisi, mutta myös samaa sukupuolta olevia pareja palveltaisiin, koska laki sen sallii.

– On samaa sukupuolta olevia pareja, jotka voivat solmia lain mukaisen avioliiton. Osa heistä haluaisi solmia avioliittonsa niin, että pappi on paikalla. Ja on pappeja, jotka haluaisivat palvella heitä.

Turtiaisen mukaan siviilivihkimisratkaisu toisi kirkon läsnäolon ihmisten hääjuhlaan. Hän toteaa, että papit olisivat ainoita virkamiehiä, jotka voisivat myös rukoilla vihittävien puolesta. Turtiaisen mukaan siviilivihkimisillä vältettäisiin myös kantelut, jotka pilaavat kirkon julkisuuskuvaa. Samalla kirkossa voitaisiin keskittyä muihin haasteisiin.

– En tiedä, kuinka kauan tällainen kompromissi kestää. Ehkä kohta voidaan taas nokitella. Mutta saataisiin linnarauha.

Turtiainen kertoo pitäneensä Eila Helanderin tekemän selvityksen kompromissiehdotusta myönteisenä. Hänen mukaansa vihkioikeuden säilyttämisen ja kompromissien etsimisen pitäisi olla myös kirkon konservatiivien mieleen.

Turtiaisen mukaan hänelle on tullut lunta tupaan ehdotuksen takia niin kirkon liberaaleilta kuin konservatiiveilta.

– Ääripäissä ehdotukseni kaikuu kuuroille korville. Pääasia näille ei tunnu olevan voitto vaan murskavoitto. Se on mielestäni surullista.

– Äärikonservatiivit pitävät tätä pikkusormen antamisena pirulle ja sanovat, että olen suosimassa syntiä. Liberaalit taas kutsuvat ehdotustani vitsiksi.

Turtiainen kertoo saaneensa ehdotuksesta myös myönteistä palautetta useilta kirkolliskokousedustajilta, esimerkiksi Patrik Hagmanilta ja Arto Antturilta.

"Rajapintojen hiominen on lainoppineiden tehtävä"

Siviilivihkimisiä toimittavat Suomessa oikeuslaitosten ja maistraattien edustajat, esimerkiksi henkikirjoittajat ja käräjätuomarit. Siviilivihkioikeuden myöntäminen evankelis-luterilaisen kirkon papeille vaatisi siis lakimuutosta. Kuinka realistisena Turtiainen ehdotuksensa toteutumista pitää?

– Rajapintojen hiominen on sitten lainoppineiden ja piispojen tehtävä. Ainakin se on tutkimisen arvoista. Käännetään kaikki kivet.

Turtiainen toteaa, että papit ovat jo virkamiehiä, joten muutos ei olisi suuri.

– Ei sen kummempia kuin maistraatin kaavaa käyttämään, Turtiainen kuvaa.

Turtiainen toteaa, että siviilivihkimisten toimittaminen kirkkotilassa on tällä hetkellä kirkkojärjestyksen vastaista. Hän jättäisi järjestykseen liittyvät päätökset piispojen tehtäväksi eikä ota kantaa siihen, missä vihkiminen suoritettaisiin. Rukoushetkelle kirkko olisi hänen mielestään luonteva paikka.

– En halua estää rukoushetkeä kirkossa. Kirkko on paras paikka rukoilemiseen.

Siviilivihkimisen myötä papilla olisi oikeus vihkiä avioliittoon myös muita kuin kirkkoon kuuluvia pareja. Kirkollisessa vihkimisessä pariskunnan toisen osapuolen pitää olla evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toisen jonkin muun kristillisen seurakunnan jäsen. Siviilivihkimisessä naimisiin voisivat mennä vaikkapa kristitty ja muslimi. Turtiaisen mielestä myös tämä olisi hyvä tilaisuus julistaa evankeliumia ja osallistua ihmisten juhlahetkiin.

– Jeesus totesi seuraajistaan, että te olette maan suola. Eli sekaan vaan, hän kommentoi.

Turtiainen esitti ehdotuksensa kirkolliskokouksen täysistunnon lähetekeskustelussa. Hän ei ole tehnyt kirkolliskokoukselle asiaa koskevaa esitystä. Seuraavaksi Helanderin selvitystä käsitellään perustevaliokunnassa, jolle yleisvaliokunta antaa lausunnon. Asian käsittely jatkuu kirkolliskokouksessa vuonna 2018.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kirkolliskokous pui avioliittoa: Jouni Turtiainen haastoi sovintoon, Niilo Räsäsen puhe katkaistiin

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

32 kommenttia

 • Paavo Eero sanoo:

  Koko tämän sopan on keittänyt Suomen eduskunta ja siksi kirkon irtaantuminen valtiosta tulisi viedä loppuun. Ajatus luopua vain yhdestä virantoimituksesta olisi toki jättänyt viralle oikeuden jäädä eloon, mutta se olisi samalla taanut kirkkoon entistä tuulisemmat olosuhteet mutta myös vapaudet. Eduskunta voisikin nyt rauhoittaa repivän tilanteen niin, että se tarjoaisi kirkolle hyviä porkkanoita vastineeksi julkioikeudellisesta asemasta lupumiseksi. Tällaista yhtä porkkanaa voisi edustaa esimerkiksi se, että seurakunnat saisivat ottaa lämmityshalot ilmatteeksi valtion mettästä. Tämä tietysti vaatisi seurakunnissa ja kirkossa yhteisiä ponnisteluja, mutta näinpä ehkä vältyttäisiin turhauttavilta kiistoilta – voimat ja aika ei riittäisi.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Eiköhän; varsinainen perusongelma ole siinä hyväkyykö kirkko homoseksuaalisuuden normina, vai ei. Kirkko vihkiminen osoittaisi täyden hyväksymisen. Siviilivihkiminen sitä ei tee. Homot täytyy saada saman arvoisiksi muiden kanssa. Muuten heidän todellinen tavoitteensa ei voi toteutua. Tuota tavoitetta Turtiaisen ehdotus ei täytä.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Helinä Iisalo sanoo:

  Luther opetti, että emme itseasiassa tarvitse mitään välittäjää esim.pastoria rukoillessamme. Voivathan, spn-avioliittoon haluavat rukoilla itsekin parisuhteensa puolesta vaikka joka ilta?

  Taisi olla itse Martti Luther, joka kysyi, kumpi on lähempänä Jumalaa talonpoika sontakärrynsä kasan päällä vai hurskas munkki kammiossaan? (Luultavasti Martin pöytäpuheita)

  Spn-parit voisivat opetella rukoilemaan! Vai onko liian vaikeaa !!!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • kimmo wallentin sanoo:

  Iisalo: “Spn-parit voisivat opetella rukoilemaan! Vai onko liian vaikeaa !!!”

  Minkälainen mahtaa olla sukupuolineutraali pari? Sellaisia tuskin lienee kovinkaan runsaslukuisesti olemassa. Homopareillakin on yleensä kyllä ihan selvä sukupuoli vaikka “muu-sukupuolisista” nykyään niin kovasti vaahdotaankin.

  Saanen huomauttaa, että tässä uutisessa on tarkoitus vaihtaa mielipiteitä avioliittoon vihkimisestä. Rukoileminen lienee vähän eri juttu. Pitäisikö homoparien saada myös oikeus kirkolliseen vihkimiseen, jotta voisivat itse vihkiä itsensä kirkollisin menoin?

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Kosti Vasumäki sanoo:

  Kaltevalla pinnalla ollaan, mikäli kirkko suostuu pienen marginaalisen ryhmän vaatimukseen muuttaa selkeää opetustaan avioliitosta millään kompromissilla. Kahden avioliittomallin hyväksyminen tulee (mennään siihen tavalla tai toisella) vaikuttamaan ratkaisevasti kirkon yhtenäisyyteen. Siihen, mitä siitä on enää jäljellä. Se kaiketi on tarkoituskin.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • kimmo wallentin sanoo:

   Kosti: “Kahden avioliittomallin hyväksyminen tulee (mennään siihen tavalla tai toisella)”

   Kahden tai useamman avioliittomallin hyväksyminen ei ole Suomessa mahdollista edes kirkolle ilman lakimuutosta. Suomen nykyään voimassa oleva avioliittolaki ei tunne kuin yhden avioliittomallin, johon pariskunnan voi vihkiä:

   1) evankelis-luterilaisessa ja ortodoksisessa kirkossa pappi; sekä

   2) rekisteröidyssä uskonnollisessa yhdyskunnassa se, jolla on vihkimisoikeudesta annetun lain mukainen vihkimisoikeus.

   Siviilivihkimisen on velvollinen toimittamaan:

   1) laamanni, käräjätuomari ja käräjäviskaali;

   2) käräjänotaari, joka on tuomioistuinharjoittelusta annetun lain nojalla toimivaltainen toimittamaan vihkimisiä; sekä

   3) maistraatin päällikkö, henkikirjoittaja ja maistraatissa toimiva julkinen notaari.

   Ilmoita asiaton kommentti