Kirkolliskokouksessa virisi kiinnostus tehdä papeista siviilivihkijöitä – ”Käännetään kaikki kivet”

Kirkolliskokouksen avioliittokeskustelu sai tällä viikolla uusia suuntia, kun kirkolliskokousedustaja Jouni Turtiainen innostui emeritaprofessori Eila Helanderin selvityksen pohjalta muotoilemaan kompromissiratkaisua kirkon vihkimiskiistaan. Turtiaisen alkuviikosta käyttämiin puheenvuoroihin viitattiin tiistain ja keskiviikon täysistunnoissa toistuvasti.

Espoonlahden seurakunnan kirkkoherra Turtiainen ehdotti, että evankelis-luterilaisen kirkon papit voisivat saada oikeuden vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja siviiliavioliittoon. Vihkitoimituksen yhteydessä papit voisivat rukoilla osapuolten kanssa ja puolesta piispainkokouksen ohjeistuksen mukaisesti.

Kirkolliskokouksessa herätti hämmennystä se, että maanantaina Turtiainen puhui kirkon vihkimisiä koskevasta kompromissista kertomatta konkreettisesti, että hän kannattaa pappien siviilivihkimistä. Tiistaina hän tarkensi lausuntoaan.

Vastaavaa ratkaisua on aiemmin ehdottanut kirkolliskokousedustaja Matti Perälä. Hän ehdotti Kotimaa24:n haastattelussa marraskuussa 2016, että papit voisivat halutessaan hakea lupaa siviilivihkimisen toimittamiseen.

”Saataisiin linnarauha”

Turtiainen kuvaa mahdollisuutta siviiliavioliiton käyttöönottoon ”win-win-tilanteeksi” eli tilanteeksi, jossa kaikki voittavat. Kirkon nykyinen opetus ei muuttuisi, mutta myös samaa sukupuolta olevia pareja palveltaisiin, koska laki sen sallii.

– On samaa sukupuolta olevia pareja, jotka voivat solmia lain mukaisen avioliiton. Osa heistä haluaisi solmia avioliittonsa niin, että pappi on paikalla. Ja on pappeja, jotka haluaisivat palvella heitä.

Turtiaisen mukaan siviilivihkimisratkaisu toisi kirkon läsnäolon ihmisten hääjuhlaan. Hän toteaa, että papit olisivat ainoita virkamiehiä, jotka voisivat myös rukoilla vihittävien puolesta. Turtiaisen mukaan siviilivihkimisillä vältettäisiin myös kantelut, jotka pilaavat kirkon julkisuuskuvaa. Samalla kirkossa voitaisiin keskittyä muihin haasteisiin.

– En tiedä, kuinka kauan tällainen kompromissi kestää. Ehkä kohta voidaan taas nokitella. Mutta saataisiin linnarauha.

Turtiainen kertoo pitäneensä Eila Helanderin tekemän selvityksen kompromissiehdotusta myönteisenä. Hänen mukaansa vihkioikeuden säilyttämisen ja kompromissien etsimisen pitäisi olla myös kirkon konservatiivien mieleen.

Turtiaisen mukaan hänelle on tullut lunta tupaan ehdotuksen takia niin kirkon liberaaleilta kuin konservatiiveilta.

– Ääripäissä ehdotukseni kaikuu kuuroille korville. Pääasia näille ei tunnu olevan voitto vaan murskavoitto. Se on mielestäni surullista.

– Äärikonservatiivit pitävät tätä pikkusormen antamisena pirulle ja sanovat, että olen suosimassa syntiä. Liberaalit taas kutsuvat ehdotustani vitsiksi.

Turtiainen kertoo saaneensa ehdotuksesta myös myönteistä palautetta useilta kirkolliskokousedustajilta, esimerkiksi Patrik Hagmanilta ja Arto Antturilta.

”Rajapintojen hiominen on lainoppineiden tehtävä”

Siviilivihkimisiä toimittavat Suomessa oikeuslaitosten ja maistraattien edustajat, esimerkiksi henkikirjoittajat ja käräjätuomarit. Siviilivihkioikeuden myöntäminen evankelis-luterilaisen kirkon papeille vaatisi siis lakimuutosta. Kuinka realistisena Turtiainen ehdotuksensa toteutumista pitää?

– Rajapintojen hiominen on sitten lainoppineiden ja piispojen tehtävä. Ainakin se on tutkimisen arvoista. Käännetään kaikki kivet.

Turtiainen toteaa, että papit ovat jo virkamiehiä, joten muutos ei olisi suuri.

– Ei sen kummempia kuin maistraatin kaavaa käyttämään, Turtiainen kuvaa.

Turtiainen toteaa, että siviilivihkimisten toimittaminen kirkkotilassa on tällä hetkellä kirkkojärjestyksen vastaista. Hän jättäisi järjestykseen liittyvät päätökset piispojen tehtäväksi eikä ota kantaa siihen, missä vihkiminen suoritettaisiin. Rukoushetkelle kirkko olisi hänen mielestään luonteva paikka.

– En halua estää rukoushetkeä kirkossa. Kirkko on paras paikka rukoilemiseen.

Siviilivihkimisen myötä papilla olisi oikeus vihkiä avioliittoon myös muita kuin kirkkoon kuuluvia pareja. Kirkollisessa vihkimisessä pariskunnan toisen osapuolen pitää olla evankelis-luterilaisen kirkon jäsen ja toisen jonkin muun kristillisen seurakunnan jäsen. Siviilivihkimisessä naimisiin voisivat mennä vaikkapa kristitty ja muslimi. Turtiaisen mielestä myös tämä olisi hyvä tilaisuus julistaa evankeliumia ja osallistua ihmisten juhlahetkiin.

– Jeesus totesi seuraajistaan, että te olette maan suola. Eli sekaan vaan, hän kommentoi.

Turtiainen esitti ehdotuksensa kirkolliskokouksen täysistunnon lähetekeskustelussa. Hän ei ole tehnyt kirkolliskokoukselle asiaa koskevaa esitystä. Seuraavaksi Helanderin selvitystä käsitellään perustevaliokunnassa, jolle yleisvaliokunta antaa lausunnon. Asian käsittely jatkuu kirkolliskokouksessa vuonna 2018.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kirkolliskokous pui avioliittoa: Jouni Turtiainen haastoi sovintoon, Niilo Räsäsen puhe katkaistiin

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata digilehden ja printtilehden täältä.

Edellinen artikkeliPiispat kannanotossaan: Saattohoidon puutteet eivät ratkea laillistamalla kärsivän surmaaminen
Seuraava artikkeliSeurakuntavaaleja ei enää järjestetä isänpäivänä – ensi vuonna vaalipäivä on 18.11.

Ei näytettäviä viestejä