Kirkolliskokous torppasi edustaja Matti Perälän aloitteen kirkon yhteisestä raamattukäsityksestä

Mikkelin hiippakunnan kirkolliskokousedustaja Matti Perälä kirkolliskokouksessa keväällä 2018.

Edustaja Matti Perälän aloite kirkon yhteisen raamattukäsityksen puolesta kaatui kirkolliskokouksessa tiistaina aamupäivällä. Aloitteen raukeamaan jättäminen oli puhemiesneuvoston ehdotuksen mukainen.

– Kirkolliskokouksen aloitteitten tehtävä on lyhyesti perustella jokin ehdotus päätöksentekoa varten. Se ei saa sisällyttää erilaisia asioita, arkkipiispa Kari Mäkinen sanoi puheenvuorossaan.

– Tässä sinänsä tärkeän asian pöydälle nostavassa aloitteessa ei ole nähtävissä tämänkaltaista konkreettista ehdotusta, joka kuuluisi kirkolliskokouksen päätöksentekoalueeseen. Siitä syystä puhemiesneuvosto katsoo, että tätä ei ole tarkoituksenmukaista lähettää valiokuntiin vaan hylätä.

Perälä perusteli aloitetta sillä, että eri kirkolliset toimijat pohjaavat toimintansa omiin raamattunäkemyksiinsä.

"Jumalaa ja uskoa etsivät ihmiset kuitenkin hämmentyvät, kun he näkevät vain moninaisuuden ja rönsyilevät mielipiteet eivätkä löydä kirkon uskoa", Perälä kirjoitti aloitteessaan.

Perälän mukaan eri toimijoiden pitäisi seuloa monimuotoisuudesta esille kaikille yhteinen raamattukäsitys, johon kirkossa voidaan sitoutua.

"Julkisuuteenkin voitaisiin uudella tavalla saada viesti, mihin kirkko uskoo ja mitä kirkko tahtoo sanoa suomalaisille. Aloite on toimintakulttuuriimme muutosta etsivä", Perälä perusteli.

Kuva: Pasi Leino

Lue myös:

Kahdeksan edustajan aloite jatkoon – "Uusi vaalitapa estäisi kirkon kahtiajaon toisella kierroksella"

Yllätyskäänne: Kirkolliskokous tyrmäsi aloitteen Lähetyslentäjien hyväksymisestä kirkon lähetysjärjestöksi

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

3 kommenttia

 • Seppo Heinola sanoo:

  “Jumalaa ja uskoa etsivät ihmiset kuitenkin hämmentyvät, kun he näkevät vain moninaisuuden ja rönsyilevät mielipiteet eivätkä löydä kirkon uskoa”, Perälä kirjoitti aloitteessaan.”

  Se nyt van on ikävä kyllä niin,että alkukielinen Raamattu on niin ristiriitainen ja ristivetoinen ja monitulkinnallinen ja vaikeaselkoine ja osin myös täysin tulkitsematon kirjasto,että yhtenäistä yhden aksiooman Raamattunäkemystä siitä ei rehellisin keinoin saa !!!

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Joku kirjailija viime vuosituhannella kuvasi sukupuuttoon kuollutta väkeä. Häviämisen syy oli erikoinen. Siinä kansassa pää alkoi kasvaa ja lopulta päät tulivat niin suuriksi, että synnyttäminen kävi mahdottomaksi. Ehkä se on niin, että muu ruppi mahtuisi ahtaastaportista, mutta pää ei.

  Missä järki saavuttaa huippunsa siellä Raamatun pelastus muuttuu niin pieneksi, ettei siihen millään voi uskoa.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Yrjö Sahama sanoo:

  Matti Perälän aloite olisi kyllä ansainnut tulla jatkokäsittelyyn. Kirkon piirissä on hyvin erilaisia raamattukäsityksiä. Vaikka ei pyrittäisikään irtautumaan ekumeenisten uskontunnustusten määrittelemästä uskonymmärryksestä niin jo ns. klassisen kristinuskon sisällekin mahtuu varsin erilaisia näkökulmia raamatun tulkintaan. Ongelman ydin onkin siinä, että kirkon sisältäkin tulee myös semmoisia tulkintatapoja, jotka vääjäämättä johtavat irtautumiseen apostolisesta kristinuskosta. Kirkon uskottavuudelle olisi eduksi, jos voitaisiin määritellä rajat, joiden ylitys merkitsisi irtiottoa Suomen ev.lut. kirkon uskonymmärryksestä. Näin voitaisiin päästä jonkinlaiseen minimikonsensukseen niin, ettei meno yltyisi ihan villiksi.

  Ilmoita asiaton kommentti