Kirkolliskokous varaa miljoonan euron tuen Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen

Ylivieskan kirkko tulipalon jälkeen

Kirkolliskokous varautuu tukemaan Ylivieskan uuden kirkon rakentamista puolella miljoonalla eurolla vuonna 2019 ja enintään puolella miljoonalla vuonna 2020. Asiasta kertoo Kirkon viestintä tiedotteessaan. Päätös sisältyi Kirkon keskusrahaston talousarvioon vuodelle 2019 ja toiminta- ja taloussuunnitelmaan vuosille 2019–2021.

Ylivieskan seurakunta oli hakenut kahden miljoonan euron avustusta, mutta kirkolliskokouksen talousvaliokunta esitti, että avustus olisi 450 000 euroa. Esitys sai kaksi vastaesitystä. Ylivieskalainen kirkolliskokousedustaja Mikko Himanka esitti kahden miljoonan euron avustusta ja kiiminkiläinen kirkolliskokousedustaja Pauli Niemelä miljoonan euron avustusta. Niemelän vastaesitys voitti Himangan vastaesityksen ja myöhemmin myös talousvaliokunnan esityksen. Niemelän esityksessä miljoonan euron avustus jakautui kahdelle vuodelle.

Samassa yhteydessä kirkolliskokous päätti kasvattaa erillishankkeille varattua määrärahaa 100 000 eurolla. Tällaisia hankkeita ovat kirkolliskokouksen tulevaisuuslinjausten toteutus, seurakuntien talousjohdon työn tukeminen, varautuminen maakunta- ja sote-uudistukseen, kaste ja kummius, kirkkohallituksen aineiston digitointi sekä kirkkolainsäädännön kommentaarin kirjoittaminen. Myös saaristoseurakuntien toiminnan avustamiseen kirkolliskokous päätti varata 15 000 euroa.

Valtion kirkon keskusrahastolle maksamasta avustuksesta kirkolliskokous päätti käyttää seitsemän miljoonaa euroa seurakuntien kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden rakennusten ja irtaimiston ylläpitoon. Talousvaliokunnan mukaan erityinen osa tästä tulisi kohdentaa lämmitysjärjestelmien uudistamiseen niissä suojeltavissa kohteissa, joissa käytetään lämmittämiseen fossiilisia polttoaineita ja sähköä.

Kuva: Olli Seppälä. Ylivieskan palanut kirkko keväällä 2016.

Lue myös:

HS: Vakuutusyhtiö ei vaadi Ylivieskan kirkonpolttajalta lainkaan korvauksia

Ylivieskan kirkon polttajalle ei rangaistusta – pakkohoito mielisairaalassa jatkuu

Mielentilatutkimus: Ylivieskan kirkkopalosta syytetty mies oli syyntakeeton

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.