Kirkollisten hautajaisten määrässä suurta alueellista vaihtelua Ruotsissa

Kirkollisten hautausten suhteellinen määrä vaihteli suuresti eri alueilla Ruotsissa. Asiasta uutisoi ruotsalaislehti Kyrkans Tidning.

Ruotsin kirkon omien tilastojen mukaan viime vuonna Ruotsissa haudattiin kirkollisin menoin 72,9 prosenttia kuolleista, kun vielä sitä edellisenä vuonna vastaava luku oli 74,3 prosenttia. Vuosituhannen vaihteessa kirkollisin menoin haudattuja oli lähes 88 prosenttia, ja määrä on vähentynyt vähitellen.

– Tämä on luonnollinen seuraus siitä, että Ruotsin kirkko menettää jäseniään. Asiaan vaikuttaa myös se, että keskuuteemme on tullut muita uskontoja, Ruotsin kirkon tutkija Andreas Sandberg kertoo uutistoimisto Sirenille.

Suhteellisesti vähiten kirkollisia hautajaisia on alueilla, missä asuu huomattavasti maahanmuuttajia. Tällaisia ovat muun muassa Angeredin (30 prosenttia), Hagan (34,6 prosenttia) ja Bergsjönin (36,8 prosenttia) seurakunnat Göteborgissa sekä Spånga-Kistan seurakunta (41,6 prosenttia) Tukholmassa.

– Niissä myös Ruotsin kirkon jäsenten osuus on suhteellisen alhainen. Tilanne on varsin erilainen monissa harvaan asutuissa kunnissa, joissa suurin osa ihmisistä syntyy Ruotsissa. Kirkkoon ankkuroituminen on myös perinteisesti vahvempaa maaseudulla, Sandberg sanoo Sirenille.

Eniten kirkollisia hautajaisia järjestetään Luulajan hiippakunnassa Pohjois-Ruotsissa. Siellä niiden osuus oli yli 90 prosenttia noin kymmenessä kunnassa.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.