Kirkon eläkerahasto arvioi omistuksiaan – salkussa satoja tuhansia Nordean osakkeita

Nordeaan liitetty veroparatiisikohu on saanut myös kirkon eläkerahaston arvioimaan Nordean kanssa tekemäänsä yhteistyötä.

Kirkon eläkerahasto omistaa runsaat 600 000 Nordean osaketta. Osakkeiden määrällä arvioituna Nordean osuus vastaa 0,4 prosenttia eläkerahaston koko salkusta. Minkään yksittäisen yrityksen osakkeet eivät kata salkusta yli prosenttiyksikön osuutta.

Nordean kytköksistä veroparatiiseihin uutisoivat alkuviikosta kymmenet eri maiden tiedotusvälineet. Tietovuodon ansiosta median haltuun päätyneiden Panaman paperien paljastamiseen osallistui Suomesta Yle.

Paljastusten jälkeen Kirkon eläkerahastosta on oltu yhteydessä Nordeaan. Konsernia on pyydetty antamaan tapauksesta lisätietoja kirkon vastuullisen sijoittamisen työryhmälle.

– Nyt on menossa tiedonhankkimisprosessi. Sitten haluamme varmistaa, että tällainen toiminta ei jatku. Seurantavaiheen jälkeen arvioimme, onko yhteistyö kestävällä pohjalla. Nämä ovat pitkiä prosesseja, kirkon eläkerahaston sijoitusjohtaja Ira van der Pals sanoo.

Hän huomauttaa, että tietovuoto liittyy Nordean Luxemburgin-yksikköön ja että kirkon eläkerahasto asioi Nordean Suomessa toimivien yksiköiden kanssa.

Kirkon eläkerahasto vastaa kirkon henkilöstön eläkkeiden rahoituksesta ja eläkevarojen sijoittamisesta. Kirkon eläkerahaston varainhoitajat ovat allekirjoittaneet YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteet.

Kirkkohallituksen ja kirkon eläkerahaston maksuliikenne kulkee ensisijaisesti Danske Bankin kautta, Ira van der Pals sanoo. Danske Bank on valikoitunut kirkkohallituksen pääpankiksi hankintakilpailun kautta.

Kuvassa Ira van der Pals. Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Hallamaa: Panaman paperit kertovat rikkaiden näköharhasta

Edellinen artikkeliPuhetaidon kouluttaja puoluejohtajien tentistä: ”Päälle puhuminen on taitolaji”
Seuraava artikkeliPaavin perhedokumentti ei muuta katolista oppia

Ei näytettäviä viestejä