Kirkon mediasäätiön elokuvapalkinto ohjaaja Elina Talvensaarelle dokumentista Neiti Aika

Kirkon mediasäätiön elokuvapalkinto myönnettiin viime viikonvaihteessa Tampereen elokuvajuhlilla ohjaaja Elina Talvensaarelle elokuvasta Neiti Aika.

Palkinnon saajan valitsi tänä vuonna Kirkon mediasäätiön hallituksen varajäsen Mikko Hieta. Hän työskentelee viestintäpäällikkönä muun muassa kuvallisen ilmaisun ja mediapalvelujen toteuttajia kouluttavassa Hyriassa.

Palkinnon perusteluissa Hieta sanoo, että Neiti Aika on yhtä aikaa ajankohtainen ja ajaton. Sen äärelle voi pysähtyä pohtimaan suuria kysymyksiä: yksinäisyyttä, lapsettomuutta, lähimmäisyyden rajoja, kaiken katoavaisuutta ja sitä, mikä elämässä on merkityksellistä, Kirkon viestinnän tiedotteessa todetaan.

Vanha nainen on kuollut ilman ketään, joka muistaisi häntä. Elokuvantekijä sattuu ostamaan hänen asuntonsa, joka on täynnä vainajan irtaimistoa. Jos tavarat heittäisi pois, häviäisivätkö viimeisetkin merkit naisen elämästä kokonaan?

Dokumentaristista sukeutuu ikään kuin modernin ajan laupias samarialainen, joka tarjoutuu auttamaan tuntematonta. Hän päättää muistaa naisen, ja samalla katsoja tempautuu jännittävälle tutkimusmatkalle, joka paljastaa millaista iloa ja murhetta yhden lähimmäisen elämänmatkalle on mahtunut.

"Varmasti jokainen tulee vuosien mittaan miettineeksi, mitä minusta jää, kun minua ei enää ole. Tämä elokuva on syvästi koskettava, inhimillinen ja lohduttava muistutus siitä, että elämä itsessään on merkityksellistä, vaikka muistot myöhemmin pyyhkiytyisivät ajan virtaan", Mikko Hieta toteaa Kirkon viestinnän tiedotteessa.

Kirkon mediasäätiön palkinto myönnetään yhdelle kotimaiselle elokuvalle kerrallaan, ja se osoitetaan elokuvan ohjaajalle. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa. Palkinnon myöntämisperusteissa painotetaan elokuvien teknistä ja taiteellista korkealaatuisuutta sekä sellaisia teemoja, jotka kutsuvat katsojat pohtimaan kristillistä arvomaailmaa. Palkinnon arvo on 1 500 euroa.

Kirkon mediasäätiö on perustettu vuonna 2005. Sen tarkoituksena on Suomen evankelis-luterilaisen kirkon arvoperustalta lähtien tukea ja edistää uskontoa ja elämänkatsomusta käsittelevien ohjelmien tekemistä, levittämistä ja esittämistä valtakunnallisissa medioissa.

Neiti Aika tulee elokuvateattereihin 27.3. Elokuvan kesto on 76 minuuttia.

Kuva: Joonas Pulkkanen

Lue myös arkistojutut:

Kirkon Mediasäätiön elokuvapalkinto kahden eri uskontoa edustavan pojan ystävyydestä kertovalle dokumentille (2019)

Kirkon Mediasäätiön elokuvapalkinto Virpi Suutarin Yrittäjä-dokumentille, joka kertoo pienyrittäjän arjesta (2018)

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.