Kirkon toimijat osallistuvat vanhuspalveluihin, mutta kukaan ei tiedä tarkkaan, miten ja kuinka paljon

Vanhusten hoitokoti

Vanhustenhoidosta ja sen tasosta on viime viikkoina keskustelu ennennäkemättömän laajasti. Keskustelussa ei ole ollut esillä, että myös seurakunnat ja kirkkoa lähellä olevat toimijat ovat vanhustenhoidossa eri tavoin mukana.

– Tuskin kenelläkään on riittävän tarkkaa kokonaiskuvaa asiasta, Kirkon diakonia ja sielunhoito -yksikön johtaja Kalle Kuusimäki Kirkkohallituksesta sanoo.

Kuusimäki oli viime syksynä aloittamassa Kirkon tutkimuskeskuksen ja Diakonia-ammattikorkeakoulun projektia, jonka on määrä tuottaa yksityiskohtaista tietoa kirkollisten tahojen osallistumisesta hyvinvointipalveluihin. Tietoa tuotetaan myös vanhustenhoitoon. Projektille etsitään parhaillaan toteuttajaa.

Yleisellä tasolla tiedetään, että seurakuntia on mukana vanhustenhoidossa ja palveluasumisessa muun muassa säätiöiden kautta. Esimerkiksi Janakkalan seurakunnalla on oma Hilda-Pauliina-säätiö, jonka varat käytetään vanhusten asumispalveluihin. Lisäksi diakonialaitokset ja kirkkoa lähellä olevat järjestöt tukevat vanhusten hoivapalveluita muun muassa yhtiöittämisen kautta.

Aihetta käsitellään laajemmin 21.2. ilmestyvässä Kotimaa-lehdessä. Jos tiedät kotiseurakuntasi osallistumisesta vanhusten asumis- tai hoivapalveluihin, voit kertoa asiasta Kotimaan toimitukselle osoitteeseen olli.seppala@kotimaa.fi.

Kuva: Olli Seppälä. Kuvassa oleva hoitokoti ei ole kirkollisen toimijan ylläpitämä.

Lue myös:

Sosiaalietiikan professori Jaana Hallamaa: Kuntien hoivatyössä ollaan palaamassa huutolaisjärjestelmään

Jaakko Valvanne: Lähdin vanhuspalvelujohtajan virasta Espoossa, kun talous meni aina etiikan edelle

Kommentti: Vanhustenhoidon kauhistelun rinnalla kulkee kylmä ihanne eutanasiasta

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.