Kirkossa saatetaan ratkaista kolme piispanvaalia vielä tänä vuonna

Arkkipiispan hiippa

Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa valitaan tänä vuonna todennäköisesti vielä kolme piispaa. Kun arkkipiispanvaali ratkeaa 1. maaliskuuta, joko Espoon tai Porvoon hiippakunnassa alkavat piispanvaalin valmistelut.

Arkkipiispanvaalin toisella kierroksella ovat vastakkain Espoon piispa Tapio Luoma ja Porvoon piispa Björn Vikström. Jommallekummalle haetaan myöhemmin tänä vuonna seuraajaa hiippakunnan piispan virkaan.

Arkkipiispanvaalin ja Espoon tai Porvoon piispanvaalin lisäksi piispanvaali on tänä vuonna luvassa Oulun hiippakunnassa. Samuel Salmen seuraaja valitaan alkusyksystä.

Vaali voitaisiin järjestää loppuvuodesta

Espoon ja Porvoon hiippakunnista kerrotaan Kotimaa24:lle, että mahdollisen piispanvaalin ajoituksesta ei ole tehty virallisia päätöksiä. Espoon tuomiokapitulin lakimiesasessori Sari Anetjärvi on kuitenkin laskenut, millaisella aikataululla vaali voitaisiin toteuttaa.

– Jos Tapio Luoma valitaan arkkipiispaksi, piispanvaali ehditään avata tuomiokapitulin istunnossa 17. huhtikuuta, Anetjärvi sanoo.

Koska prosessi vie puolisen vuotta, vaalin ensimmäinen kierros voitaisiin Anetjärven arvion mukaan järjestää 8. lokakuuta ja mahdollinen toinen kierros 1. marraskuuta. Tällöin vaalit saataisiin järjestettyä ennen koko kirkossa 18.11. pidettäviä seurakuntavaaleja.

Uusi piispa vihittäisiin virkaan tällä vaaliaikataululla tammi-helmikuussa 2019.

Aikataulua on pohdittu epävirallisissa keskusteluissa myös Porvoon hiippakunnassa.

– Jos piispamme valitaan arkkipiispaksi, käynnistämme piispanvaalin valmistelut nopeasti, Porvoon kapitulin lakimiesasessori Lars-Eric Henricson sanoo.

Vaali voidaan avata virallisesti vasta, kun arkkipiispanvaalin tulos on lainvoimainen.

– Se ei tarkoita, ettei suunnittelua pystyttäisi aloittamaan aikaisemmin, Henricson huomauttaa.

Hänen mukaansa vaali voitaisiin järjestää tämän vuoden puolella, mutta uusi piispa tuskin aloittaisi virassaan ennen vuodenvaihdetta.

Porvoon kapitulissa on osattu varautua siihen, että hiippakunnan piispanvaali järjestetään joka tapauksessa viimeistään vuonna 2019. Björn Vikström on sanonut jo vuosia sitten, että hän aikoo toimia yhdessä piispan virassa kymmenisen vuotta. Myöhemmin hän on tarkentanut, että aikoo jäädä pois Porvoon piispan virasta syksyllä 2019.

Edellinen suma vuosina 2010–2011

Tulevan arkkipiispan nykyinen hiippakunta joutuu joka tapauksessa toimimaan useamman kuukauden ilman piispaa. Tänä aikana piispan tehtäviä hoitaa oman toimensa ohessa tuomiorovasti. Espoossa tuomiorovasti on Antti Kujanpää ja Porvoossa Mats Lindgård.

Viimeksi piispat ovat vaihtuneet yhtä tiheään tahtiin vuosina 2010–2011. Arkkipiispa Kari Mäkinen aloitti virassaan kesäkuussa 2010, Helsingin hiippakunnan piispa Irja Askola syyskuussa 2010 ja Turun arkkihiippakunnan piispa Kaarlo Kalliala tammikuussa 2011.

Kuva: Kirkon kuvapankki / Aarne Ormio. Arkkipiispan hiippa.