KMN:n apulaisjohtaja käännytettiin yllättäen Israelista – neuvosto tuomitsee syytökset valheellisiks

Kirkkojen maailmanneuvoston (KMN) apulaisjohtaja Isabel Apawo Phiri sai poikkeuksellisen vastaanoton Israelissa. Hänet pysäytettiin Tel Avivin lentokentällä, häntä kuulusteltiin ja sen jälkeen häneltä evättiin pääsy maahan, kertoo KMN tiedotteessaan. Apulaisjohtaja Phiri oli seurueineen matkalla keskustelemaan kirkollisten johtajien kanssa Eappi-ohjelmasta (Ecumenical Accompaniment Programme in Palestine and Israel). Ekumeenisella ohjelmalla Kirkkojen maailmanneuvosto pyrkii rauhoittamaan israelilaisten ja palestiinalaisten välillä.

Phiri oli KMN:n seurueesta ainut, joka pysäytettiin rajalla, KMN huomauttaa tiedotteessaan. Phiri oli myös seurueen ainut afrikkalaisjäsen, ja hänen pääsynsä Israeliin evättiin siksi, että viranomaiset pelkäsivät sen edistävän laitonta siirtolaisuutta, tiedotteessa kerrotaan.

KMN paheksuu Israelin vastahankaisuutta ”maailmanneuvoston hankkeille rauhan ja oikeudenmukaisuuden puolesta niin israelilaisille kuin palestiinalaisillekin”. Maailmanneuvosto sanoo pyrkivänsä lakiteitse vastustamaan ”epäoikeudenmukaista ja syrjivää toimintaan Phiriä kohtaan”.

– Median kertomat, KMN:ää ja EAPPI-ohjelmaa vastaan tehdyt syytökset apulaisjohtaja Phirin kuulusteluissa ovat täysin vääriä, sanoo pääsihteeri Olav Fykse Tveit tiedotteessa.

– Olen yllättynyt ja pettynyt siitä, että Israelin sisäministeriö ilmeisesti perustaa päätöksensä valheellisiin ja epäluotettaviin lähteisiin.

Maahan pääsyn epäämisiä Kirkkojen maailmanneuvoston edustajilta on ollut Israelissa aikaisemminkin. Toukokuussa kaksi KMN:n ilmastotyöryhmän kokoukseen kutsumaa asiantuntijaa jätti matkustamasta Israeliin, koska he epäilivät, ettei heitä päästettäisi maahan. Kirkkohallituksessa yhteiskunnallista asioista ja kestävästä kehityksestä vastaava apulaisjohtaja Ilkka Sipiläinen
kertoi tuolloin Kotimaa24:lle, että häntä ja hänen kanadalaista kollegaansa oli varoitettu mahdollisesti maahanpääsyn epäämisestä. Hän myös kertoi muista KMN:n edustajista, joilta oli evätty pääsy maahan.

Kuva: Marianne Ejdersten / Kirkkojen maailmanneuvosto. Kirkkojen maailmanneuvoston apulaisjohtaja Isabel Apawo Phiri (oik.) ja pääsihteeri Olav Fykse Tveit Israelissa vuonna 2015.

Lue myös:

Kirkon ympäristöjohtaja jäi koneesta – ”Suositeltiin etten lähtisi Betlehemiin”

Arkistojuttu: Kirkon Ulkomaanapu: Syytökset EAPPI:n yhteydestä terrorismiin kaukaa haettuja

Arkistojuttu: Kirkko ja kaupunki: EAPPI-ohjelman puolueettomuus kyseenalainen

Edellinen artikkeliValkoinen yöperhonen on elokuva Niilo Yli-Vainiosta
Seuraava artikkeliOman kirkon perustanut Patrick Tiainen puhuu luterilaisille Tuusulassa – ”Seurakuntalaiset toivoivat

Ei näytettäviä viestejä