Kokkolaan rakennetaan krematorio sairaalan lämpökeskuksen tiloihin – Suomessa tuhkataan jo yli puolet vainajista

Tuhkauurnat hautaustoimistossa

Kokkolan seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto päätti tiistaina yksimielisesti krematorion perustamisesta ja rakentamisesta. Krematorion on määrä olla käytössä vuonna 2021.

Kokkolaan valmistuvan yksiuunisen krematorion kapasiteetti on 1 000–1 500 tuhkausta vuodessa.

Suomessa on tällä hetkellä 23 krematoriota ja niissä 31 uunia. Yli puolet vainajista tuhkataan, joskin alueelliset erot ovat suuria. Helsingissä tuhkauksia on 80 prosenttia hautauksista. Kokkolassa tuhkausten osuus on yli 20 prosenttia, mutta yhtymän maaseutuseurakunnissa tuhkaus ei ole yhtä yleistä.

Uuden krematorion myötä tuhkausten määrän uskotaan lisääntyvän Kokkolassa merkittävästi. Tällä hetkellä Kokkolan alueen vainajat kuljetetaan tuhkattavaksi valtaosin Vaasaan, Seinäjoelle ja Ouluun.

Kokkolan krematorio on tarkoitus rakentaa Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitelta vuokrattaviin tiloihin. Krematoriolle rakennetaan tilat Keski-Pohjanmaan keskussairaalan lämpökeskuksen tiloihin, erilleen muusta lämpökeskuksen ja sairaalan toiminnasta. Soite on tilan vuokraaja, ja krematorio on Kokkolan seurakuntayhtymän toimintaa.

Kokkolan seurakuntayhtymässä tehtiin ensimmäinen krematorioselvitys jo 1990-luvulla yhteistyössä Pietarsaaren kanssa. Toinen selvitys tehtiin krematorion rakentamisesta Marian kappelin yhteyteen, mutta hanke kaatui vuonna 2011.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Yhä useampi vainaja tuhkataan, ja yhä useamman tuhka haudataan veteen

Pääkirjoitus: Historiallinen käänne, joka tapahtui kaikessa hiljaisuudessa

Tuhkana tuuleen – tällainen on tuhkauksen historia Suomessa

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.