Kolme kysymystä rasismista: ”Ymmärtää voi ja pitää, hyväksyä ei”

Kukaan ei ole syntyessään rasisti, tietää rasismiin perehtynyt sosiologian professori Vesa Puuronen Oulun yliopistosta.

Mikä synnyttää rasismia?

– Minun näkökulmastani kysymys kuuluu että mikä synnyttää rasismeja. Syitä rasismille on niin monta kuin on rasismin muotojakin.

– Kaikki tunnetut yhteiskunnat perustuvat erilaisille järjestelmille, kuten sukupuolijärjestelmälle tai sosiaaliselle järjestelmälle. Niin sanottu rotujärjestelmä tarkoittaa sitä, että ihmiset ovat erilaisia joko fyysisiltä tai kulttuurisilta ominaisuuksiltaan. Rasismi syntyy siitä, että rotujärjestelmään liitetään arvottava elementti, eli ajatellaan että joku roduksi määritelty ihmisryhmä on alempiarvoinen kuin toinen.

– Rasismiin liittyy erilaisia ennakkoluuloisia käsityksiä, asenteita, taloudellisia ja poliittisia etuja ja muita ajatteluun liittyviä elementtejä, jotka ovat ajan myötä kehittyneet. Rasismi ideologiana syntyi, kun haluttiin perustella orjien tuominen Afrikasta. Keksittiin, että he ovat alempiarvoisia.

Voiko rasismista oppia pois?

– Kukaan ei ole syntyessään rasisti. Se on opittua ajattelua, joten siitä voi myös oppia pois.

Miten voi yrittää ymmärtää rasistia?

– Olen haastatellut rasisteja, jotka ovat ylpeitä rasismistaan. Yritän ymmärtää heitä keskustelujen kautta. Mikä tahansa ajattelumalli perustuu siihen, että ihmisen omassa maailmankuvassa ajatus on järkevä ja viisas. Täytyy kuitenkin muistaa, että kaikki perusteltavissa olevat ajatukset eivät ole moraalisesta näkökulmasta oikein. Kaikkia ihmisiä, olivat he sitten rasisteja tai vaikka naisten vihaajia pitää yrittää ymmärtää, mutta heidän ajatuksiaan tai toimintaansa ei tarvitse hyväksyä.

Kuva: Emilia Karhu. Meillä on unelma -mielenosoitus monikulttuurisuuden puolesta ja rasismia vastaan keräsi Helsingin kansalaistorille heinäkuussa noin 15 000 ihmistä.

Edellinen artikkeliTeologien työttömyys on kasvussa
Seuraava artikkeliKolme kertaa 666 – Muistatko nämä?

Ei näytettäviä viestejä