Kolumni: Jalkapallovalmentaja inspiroi minua seurakuntatyössä, sillä opin häneltä arvonnoususta

Yksi esikuvistani pastorin työssä on Jürgen Klopp. Hän ei ole varsinaisesti pastori, vaikka samankaltaisella toimialalla onkin.

Klopp on jalkapallojoukkue Liverpool FC:n valmentaja. Sen lisäksi, että Liverpoolin joukkueessa on tällä kaudella ollut kristityn valmentajan alaisuudessa hengellistä herätystä, joukkue pelaa uskomatonta kautta myös pelikentillä. Viimeksi 30 vuotta sitten Englannin mestaruuden voittanut joukkue on marssimassa nyt ylivoimaiseen mestaruuteen. Kun kautta on alle puolet jäljellä, ei Liverpool ole hävinnyt yhtään ottelua.

Youtubesta löytyvässä haastattelussa Klopp mainitsee esikuvakseen Jeesuksen. Ja hyvin hän onkin soveltanut idolinsa oppeja. Siinä missä Jeesuksen menestys perustui siihen, että hän nosti seuraajansa uudelle tasolle, on myös Klopp saanut omien pelaajiensa arvon rakettimaiseen nousuun.

Daily Mirrorin toimittaja David Maddock kirjoittaa Twitterissä, että kun Klopp tuli Liverpoolin valmentajaksi vuonna 2015, joukkueen pelaajien rahassa mitattu arvo oli Forbesin mukaan noin 360 miljoona puntaa. Vuonna 2019, kun Klopp oli saanut joukkueestaan sen potentiaalin irti, Forbes arvioi joukkueen pelaajien markkina-arvoksi yli 1,8 miljardia puntaa.

Siis neljässä vuodessa viisinkertainen markkina-arvon kasvu.

***

Jürgen Kloppin esimerkki inspiroi minua seurakuntatyössä. Helposti ajattelemme, että hyvä hengellinen johtaja on valovoimainen, taitava ja hyvin esillä, seurakuntaa ja kirkkoa hyvin edustava.

Entä jos hyvä kirkkoherra onkin kuin Klopp? Sellainen johtaja ei välttämättä ole yhtä tunnettu kuin joukkueensa jäsenet, mutta joukkueen jäsenet kokevat luottamusta peluuttajaansa ja voivat siten kasvaa menestyjiksi omassa työssään. Sellainen johtaja ei hanki seurakuntaansa markkinoilta huippuosaajia, vaan jokaisesta työntekijästä saa kasvaa huipputekijä innostavassa ilmapiirissä.

Samaa periaatetta voi soveltaa meihin jokaiseen kirkon työtä ammatikseen tekevään. Ehkä hyvä työntekijä ei olekaan hän, joka koetaan itse menestyvänä ja taitavana. Arvokkaampi työntekijä onkin se, joka saa esimerkillään ja toiminnallaan seurakuntalaiset ja työtoverinsa menestyviksi omissa unelmissaan ja toimissaan.

Klopp opettaa minulle sen, että arvoni seurakunta- tai työyhteisössä ei ole se arvo, minkä ihmiset voivat minussa yksilönä nähdä. Arvoni on ensisijassa se arvonnousu, jonka työni kautta voi nähdä kollegoissani ja seurakuntalaisissani. Parhaimmillaan seurakunta on joukkue, jota katsellessa ei voi havaita, mistä menestys lähtee ja mihin se päättyy. Voimme vain todeta, että se on tullut Jumalan kädestä.

Kirjoittaja on pappi ja Hengen uudistus kirkossamme -liikkeen puheenjohtaja.

Kuva: Jukka Granström

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.