Kolumni: Kirkolla lienee helpompaa yksien puolueiden kanssa kuin toisten

Jyväskylän kirkkopäivät olivat poikkeukselliset etukäteishuomion ja hieman sisältönsäkin puolesta. Mutta isommassa kuvassa ne paljastivat Suomen kirkon sisäisen pirstaloitumisen, jolla on myös teologinen ulottuvuutensa.

Etukäteen kohuttu piispa Teemu Laajasalon isännöimä puheenjohtaja Jussi Halla-ahon ja näyttelijä-koomikko-käsikirjoittaja Joonas Nordmanin kohtaaminen oli sisältönsä puolesta asiallinen. Kokonaisuutta vinoutti, että sfinksimäinen ja analyyttinen puoluejohtaja oli pohdiskelevaan koomikkoon verrattuna keskustelun hallitseva osapuoli.

***

Ihmisten sisimpiä tunteita ja ajatuksia ei käy arvosteleminen. Silti William Shakespearen komedian nimi Paljon melua tyhjästä olisi yksi tapa kuitata asiasta noussut häly. Jos tilaisuus olisi peruttu, Jyväskylän Kirkkopäivin nimeksi olisi voinut antaa myös John Steinbeckin romaanin mukaan Hyvien ihmisten juhla.

Kirkolla lienee helpompaa yksien puolueiden kanssa kuin toisten ja tähän on myös ymmärrettäviä syitä. Kuitenkin minkä tahansa puolueen demonisoiminen joidenkin kirkon edustajien retoriikassa merkitsee sitä, että sitä äänestäneet suomalaiset – joukossa paljon kirkon jäseniä – ovat jotenkin tarkkailun alaisia.

Kirkkoa on arvosteltu siitä, että se torjui sosialisteja kannattaneet punaiset vuonna 1918. Onko nyt menossa täyttä höyryä samankaltainen kehitys?

***

Edellä kuvattu kohu todistaa siitä, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko on särkynyt jälleen uudella tavalla. Yksi kansankirkon (ja Kirkkopäivien) kauneimmista ideoista on, että se sulkee syliinsä koko kansan, kaikki syntiset.

Nyt näyttää siltä, että kirkkoa hajottava sentrifugi on jälleen saanut lisää kierroksia. Jeesustellen voisi sanoa, että itsensä kanssa riitautuva talo ei voi kestää.

Teologisesti kristillinen kirkko on sekoittunut ruumis. Siihen kuuluvat syntiset ihmiset on kasteessa liitetty samanvertaisina Kristukseen. He ovat poliittisesti erilaisia ja selviävät elämässään moraalisesti ja taloudellisesti eri tavoin. Mutta kaikki he ovat syntisiä, samaa vaeltavaa Jumalan kansaa, jolla on yhteinen määränpää.

Sisäisesti särkyneessä ja sairastuneessa kirkossa kaikki alkaa olla toisin. On toivottava muuta, mutta kenties Jyväskylän Kirkkopäivät olivat myös saattohoitoa tiellä kirkon lopulliselle murenemiselle keskenään kyräileviin kuppikuntiin, joita sosiaalisesti ja ehkä hengellisestikin yhdistää enää tuskin mikään.

Kirkkopäivien pääjärjestäjä on Kirkkopalvelut, joka on Kotimaata julkaisevan Kotimaa Oy:n suurin omistaja.

Kuva: Olli Seppälä. Koomikko Joonas Nordman, perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ja Helsingin piispa Teemu Laajasalo Kirkkopäivien keskustelutilaisuudessa Jyväskylässä.

Lue myös:

Jussi Halla-aho: Sananvapauden ytimessä on oltava ihmisten suojeleminen instituutioilta

259 allekirjoittajaa vaatii Kirkkopäiviä peruuttamaan Laajasalon ja Halla-ahon keskustelun

Kirkkopalvelut vastaa Halla-aho-kritiikkiin – kaksi puhujaa jättää Kirkkopäivät väliin protestiksi

Hanna Mithiku arvostelee Teemu Laajasaloa Kirkkopäivien ohjelmasta – ”Miksi kirkon pitää tehdä lisää tilaa Jussi Halla-aholle?”

Teemu Laajasalon ja Jussi Halla-ahon keskustelusta ennakkoon kritiikkiryöppy – Piispa: Pidän demonisoimisen ja eristämisen henkeä vaarallisena

Teemu Laajasalo kutsui Jussi Halla-ahon keskustelemaan sopivasta ja sopimattomasta puheesta – mistä oikein on kyse?

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliKirkoille tärkeintä EU:ssa ei ole kilpailukyky vaan arvot ja rauha, sanoo lakimies Lena Kumlin
Seuraava artikkeliKolumni: Euroopan parlamentti on kuin maanosan omatunto, josta vallitsee eräs suuri väärinkäsitys

Ei näytettäviä viestejä