Kolumni: Onko arkkipiispa kirkon pää vai Jumalan uskollisuuden merkki?

Arkkipiispan virkaan asettamiseen osallistuu laaja luterilainen ja ekumeeninen joukko. Kätten päälle panemisella ja rukouksella tunnustetaan uusi arkkipiispa ja hänen tehtävänsä.

Luterilaisissa kirkoissa arkkipiispan titteli on Suomen lisäksi käytössä vain Ruotsissa, Virossa ja Latviassa. Johtavia piispoja erilaisin tehtävänkuvauksin on tietysti kaikkialla muuallakin.

Arkki tarkoittaa alkua, ensimmäistä tai ylintä. Näppärä etuliite! Arkkitehti on piirtäjistä paras, arkkiatri lääkäreistä arvokkain, arkkivihollinen vastustajista väsymättömin. Mutta tarkoittaa arkki muutakin.

Paperiarkki on täynnä mahdollisuuksia, Nooan arkki täynnä pelastuvia. Vanha Raamattu tunsi myös liitonarkin, nykyinen vain liitonarkun. Senkin sisällä oli pelastavan liiton tunnukset, kymmenen käskyn kivitaulut.

Onko arkkipiispa ylin johtaja, täynnä mahdollisuuksia? Onko hän kirkon pää vai Jumalan uskollisuuden merkki? Vai kenties kirkon ja valtion liiton merkki?

Turun piispa sai arvonimensä Venäjän tsaarilta osana reformaation 300-vuotisjuhlia 1817. Arkkipiispaan sijoitetaan politiikasta lainattuja roolimalleja. Hänen odotetaan olevan jonkun edustaja, jonkin kirkollisen tai yhteiskunnallisen ryhmän ikioma puolestapuhuja.

***

Piispa on paikallisten seurakuntien ja kokonaiskirkon yhteyden merkki, tämän ajan kirkon ja alkuseurakunnan yhteyden merkki. Merkki jatkuvuudesta menneen, nykyisen ja tulevan välillä.

Melkoinen haaste toimia suunnannäyttäjänä. Pitäisi näyttää suuntaa joukolle, joka jo ennestään yhtyy suunnannäyttöön. Pitäisi näyttää sitä suuntaa, joka yhdessä tunnistetaan omaksi.

Seurakunnissa rukoillaan oman piispan puolesta. Toki piispat tarvitsevat esirukousta, mutta tämä tehdään, koska jokainen seurakunta kuuluu yhteen toisten kanssa. Jumalanpalveluksessa on koko kirkko hengellisesti läsnä kaikkien apostolien ja pyhien marttyyrien kanssa, menneiden ja tulevien sukupolvien kanssa sekä kaikkien tässä ajassa elävien Kristuksen opetuslasten kanssa.

Jeesus lupasi: Totuuden Henki johtaa koko totuuteen. Ruotsinkielinen Bibel2000 kääntää sen muodossa ”Henki johdattaa koko totuudella”, med hela sanningen. Ehkäpä Henki johtaa totuuteen juuri siksi, koska hän on läsnä koko kirkossa.

Johtaminen perustuu Hengen lahjojen kokonaisuuteen, ei yhden yksilön karismaan. Siunatkoon Henki nyt uutta arkkipiispaa johtamisen, yhteyden ja viisauden lahjoilla.

Kirjoittaja on Tampereen hiippakunnan piispa.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös:

Kolumni: Sisällissodan muistelu ei lakkaa vaan muuttaa muotoaan

Kolumni: Lähetystyön iskulauseet ovat muuttuneet ajan haasteiden mukaan – nyt on puhe muutoksesta

Kolumni: Kirkolliset vaalit eivät ole vain hallintoa, vaan osa kirkon lähetystehtävää

Kolumni: Lutherin teesien merkkivuosi meni – pysähtyikö puhdistus?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.