Kolumni: Paavi ojentaa oikeasti kättään seksuaalivähemmistöille

Paavi Franciscus Tallinnassa syyskuussa 2018. Kuva: Jukka Granström

Paavi Franciscus otti viime viikolla hetkeksi haltuunsa maailman mediahuomion, kun hänestä kertova dokumenttielokuva julkistettiin Rooman elokuvajuhlilla. Etusivut täyttyivät otsikoista, joiden mukaan paavi ilmeisesti oli näyttämässä vihreää valoa saman sukupuolen liitoille. Mitä paavi sanoi?

Jevgenij Afinejevskin ohjaamassa dokumenttielokuvassa Francesco paavi toteaa, että "homoseksuaalisilla ihmisillä on oikeus pysyä perheen jäseninä. He ovat Jumalan lapsia. Ketään ei saisi hylätä tai tehdä onnettomaksi sen takia."

Paavi kannatti myös samaa sukupuolta olevien yhteiseloa koskevaa lainsäädäntöä. "Heillä on oikeus lain tarjoamaan suojaan."

Kieltämättä harvinaista paavin suusta sanottuna. Mutta mitä paavi ei sanonut?

***

Paavi ei edelleenkään ole muuttamassa katolista opetusta avioliitosta vain miehen ja naisen liittona miksikään. Ei hän sellaista voisi tehdäkään. Hän on aikaisemmin nimenomaan vastustanut sukupuolineutraalia avioliittolakia.

Paavin espanjankielistä puhetta on tulkittu vaihtelevasti muille kielille. Puhuessaan homoseksuaalisten ihmisten oikeudesta perheeseen ja yhteiselon lainsäädännöstä hän ei välttämättä nyt tarkoittanut saman sukupuolen liittoja.

Vai tarkoittiko? Katolisen, varsin tiukan kannan erilaisiin yhteiselon muotoihin, myös homoseksuaalisiin, voi tarkistaa Katolisen kirkon katekismuksesta tai Kirkon yhteiskuntaopin käsikirjasta. Joka tapauksessa paavi on kuitenkin nyt oikeasti ojentanut kättään seksuaalivähemmistöille. Tämä on jo suututtanut katolisen maailman konservatiiveja.

***

Kun paavi puhuu, hänen sanoissaan kuullaan usein helposti enemmän kuin hän on sanonut. Jos Katolista hapatusta -blogisivustoa on uskominen, väärien tulkintojen riski on nyt toteutunut.

Isä Oskari Juurikkalan blogin mukaan paavin pohdiskelema homoseksuaalisia suhteita koskeva lainsäädäntö on "sinänsä mahdollinen ilman sen samaistamista avioliittoon. Itse asiassa tällaisen lainsäädännön ei tarvitse perustua seksuaaliseen kanssakäymiseen, vaan se on mahdollista määritellä laajemminkin." Paavin kanta on Juurikkalan mukaan johdonmukainen.

Näinköhän? Olisiko tämä kaikki nyt tulkittava niin, että toivomissaan lain säätelemissä seksuaalivähemmistöjen suhteissa paavi pohdiskelisikin platonista yhteiseloa? Sekin tuntuisi erikoiselta.

Mitä Pyhä isä lopulta tarkoitti? Myös hän näyttää kuuluvan niihin ihmisiin, joiden sanat on joskus tarpeen punnita kultavaa'alla.

Puhuessaan homoseksuaalisten ihmisten oikeudesta perheeseen paavi ei välttämättä ole tarkoittanut saman sukupuolen liittoja.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden tai näköislehden täältä.