Kolumni: Reformaatio on häviäjien historiaa

Patrik Hagman Kotimaa yhtiöt kotimaalehti kolumnikuva turku

Sanotaan, että reformaation 500-vuotista taivalta ei saisi viettää, vaan muistaa. Se ei siis ole juhlavuosi, vaan merkkivuosi. Ajatus on hyvä. Pikainen googlaus kuitenkin osoittaa, että reformaatiota on juhlittu ja juhlitaan ympäri maailmaa.

Historian tapahtuman juhliminen on harvoin viisasta. Muistaminen tietenkin on, ja se, että yrittää ymmärtää. Mutta juhliessamme jotain unohdamme helposti historian ristiriitaisuuden ja sorrumme ajattelemaan, että asiat, joita nyt pidämme hyvinä, olivat sitä myös aikanaan.

Tämä vaara koskee mitä suurimmassa määrin reformaatiota, tuota keskiaikaisen maailman kontrolloimatonta räjähdystä. Tapahtuneen juhliminen kritiikittömästi ei sovi historian tosissaan ottavan kirkon arvolle.

***

Luther ja muut reformaattorit nostivat toki esiin myöhäiskeskiajan kirkon vakavia väärinkäytöksiä. Meidän on kuitenkin myönnettävä rehellisesti, että reformaatio tuotti myös huonoja aatteita ja teki yhteiskunnasta aiempaa totalitaristisemman ja patriarkaalisemman.

Toiset pitävät reformaatiota ja Lutherin teologiaa suuremmassa arvossa kuin toiset. Mielestäni meidän pitäisi joka tapauksessa sitoutua ekumenian nimissä yhteen periaatteeseen: kun puhumme omasta historiastamme, meidän on otettava huomioon se, miltä historia näyttää ei-luterilaisten kristittyjen sisarustemme silmin. Meidän ei siis tulisi ottaa itsellemme kunniaa esimerkiksi uskonnonvapaudesta, jonka puolesta baptistit taistelivat luterilaista papistoa vastaan. Eikä meidän ole syytä kyseenalaistamatta sisäistää Lutherin kritiikkiä sitä keskiajan teologiaa kohtaan, jota katolilaiset ystävämme pitävät tärkeänä.

***

Kirjoitamme yleensä voittajien historiaa. Se on harvoin hyvää historiankirjoitusta, ja erityisen vaarallista se on kirkolle.

Kristillisenä kirkkona olemme ennemmin sitoutuneet tapaan, jolla juutalaiset kirjoittavat tarinaansa Raamatussa. Tuo tarina on mitä suurimmassa määrin häviäjien historiaa, jossa niskuroiva kansa ja Jumalan tiet risteävät yhä uudelleen ja uudelleen.

Juutalaisten tarinan juuret ovat orjuudessa. Israelin historiassa ei ole kulta-aikaa, johon palata. Daavid kuvataan syntiseksi, samoin hänen poikansa Salomo. Historia on sarja tapahtumia, jotka seuraavat siitä, että ihmiset eivät elä Jumalan tahdon mukaisesti. Kaikki armo on peräisin Jumalasta, ei menneisyydestä.

Voitokkaaseen kertomukseen kirkosta ei ole aihetta. Se merkitsisi kirkon kutistamista inhimilliseksi valtakunnaksi, joka hylkää totuuden päästäkseen tuomaan itseään esiin. Kirkon täytyy kiinnostua historiastaan vähintään yhtä paljon siksi, että se oppisi virheistään kuin siksi, että se takertuisi menneisyyteen.

Miltä tarina reformaatiosta näyttäisi tästä näkökulmasta? Kuinka reformaatiota aarteenaan pitävä kirkko toimisi, jos se kirjoittaisi historiaansa näin?

Kirjoittaja on teologi ja kirjailija.

Ruotsista kääntänyt: Meri Toivanen

Kuva: Pasi Leino

29 kommenttia

 • Marko Sjöblom sanoo:

  Seppo Heinola. Kyllä valistusajattelun ja Ranskan vallankumouksen sekä nimenomaan sen väkivallan välillä vallitsee selvä ja aatehistoriassa paljon tutkittu sekä monipolvinen syy-seuraussuhde. Näennäistieteelliset väitteesi kirkon harjoittamasta terrorista, salaseuroista ja ruusymbolien tulkinnoista jätän omaan arvoonsa. Jouni Turtiainen. Patrik Hagman edustaa ruotsalaista modernia ja kyseenalaista reformaation uustulkintaa, ns. poliittista teologiaa, jossa Lutherin teologista tutkimusta ja vaikkapa armo-oppia pidetään vanhentuneena. Ongelmahan on, että Hagmanin tulkinnat eivät välttämättä vastaa lähdeaineistoa ja sivuuttavat keskeisiä kysymyksiä, mutta palvelevat oman aikamme tiettyjä pyrkimyksiä. Tietysti tulee voida kriittisestikin pohtia Lutherin ja hänen seuraajiensa yhteiskunnallisia näkemyksiä. Mutta jos lähdetään siitä, että Katekismukset ovat Raamatun tiivistelmää (kuten minä ajattelen), myös ns huoneentaulu saa aivan uuden painoarvon. Ja samalla niin sanottu patriarkalismi saa myönteistä maineenpalautusta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   “Näennäistieteelliset väitteesi kirkon harjoittamasta terrorista…”

   Jaha,albigenssien murhat ja noitavainot ovatkinolleet vain ‘näennäisiä.’

   Valistusfilosofit eivät kannattaneet väkivaltaa. Logiikkasi mukaan Sjöblom kaikki Euroopassa käydyt sodat ovat johtuneet kristinuskon aikana kristinuskosta koska Euroopan johtajat ovat ollet kristiyttyjä.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  Vaatii melkomoista sokeutta tai silmien ummistamista, jotta voi olla huomaamatta Lutherin Vaakunan ruusunja ristin yhteyttä Tudorin ja ruususuristiläisten ruusuun.

  Salaseuroista noina aikoina saat selvää jos yksinkertaisesti luet asiasta. Tietoa on kyllä saatavilla.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”Salaseuroista noina aikoina saat selvää jos yksinkertaisesti luet asiasta. Tietoa on kyllä saatavilla.”

   Niin myös kaikille “oikeaoppisille” “kammottavista” vapaamuurareista. Tässä copy-pastea Kuninkaankilta -saitilta:

   “Katolinen kirkko Paavi Klemens XII julisti 1738 vapaamuurarit kirkonkiroukseen kyseenalaisin perustein: “vapaamuurarius oli avoin kaikkien uskontojen miehille, vaati vakuutuksia, kielsi pappien määräysvallan ja piti salaisia kokouksia”, Vuonna 1751 paavi Benedictus XIV esitti kirkonkiroukselleen yhtä heppoisia perusteita: “tekojen vaikutus pelastumiseen, vakuutusten vaatiminen, toiminnan salaisuus, uskontojen samanarvoisuus, mahdollinen uhka kirkolle ja valtiolle”. Kirkonkirouksia ja samankaltaisia perusteluja on toistunut muutamien vuosikymmenten välein toistakymmentä kertaa. Vielä vuonna 1983 Saksan katolisten piispojen kokous ilmoitti ”mo¬raa¬lisen kiellon vapaamuurarijärjestöön liittymisestä” olevan edelleen voimassa. Kielloista huolimatta katolisissa maissa on kymmeniä tuhansia vapaamuurareita.

   Muslimit Vapaamuurarius on pääsääntöisesti kielletty muslimimaissa. Ainoat poikkeukset ovat Turkki, Marokko ja Libanon. Islamin kielteinen suhtautuminen vapaamuurariuteen alkoi 1738 Paavi Klemens XII:n pannaan julistuksesta. Islamin teologit totesivat, että jos paavi on tätä mieltä, niin kai siinä on jotain perää, ja niin he suosittelivat Ottomaanien imperiumin sulttaanille Mahmud I:lle, että myös hän kieltäisi vapaamuurariuden. Näin tapahtuikin ja siitä lähtien ”vapaamuurari” merkitsi islamilaisessa maailmassa ”ateistia”. Vuonna 1978 islamin lakeja tulkitseva vaikutusvaltainen ”Islamilaisen Lainkäytön Kollegio”, Islamic Jurisdictional College (IJC) julkaisi murskaavan kielteisen mielipiteensä vapaamuurareista. Kollegion raportin mukaan vapaamuurarit ovat juutalaisuuteen pohjautuva, poliittinen järjestö, jonka tarkoituksena on harhauttaa uskovat pois islamista. Raportista ilmenee, että ”Vapaamuurarijärjestö värvää riveihinsä valtiollisia ja liike-elämän johtajia … sen salaisia haaraosastoja ovat muiden muassa Lions- ja Rotary-järjestöt … sillä on selvä yhteys kansainväliseen sionismiin ja se on vaikuttanut korkeisiin arabivirkamiehiin Palestiinan kysymyksessä juutalaisten hyväksi”. Lopuksi Kollegio toteaa, että ”Jokainen muslimi, joka liittyy vapaamuurareihin, tietäen sen todelliset tavoitteet, on vääräuskoinen islamin edessä”. Tämäkään kielto ei ole estänyt omilla aivoillaan ajattelevia muslimeja liittymästä vapaamuurarlooseihin. Heitä on myös Suomessa. Kun muslimi osallistuu vapaamuurari-istuntoon, alttarille asetetaan Raamatun rinnalle Koraani.

   Fasistit ja natsit Italian diktaattori Benito Mussolini aloitti vapaamuurareiden vainoamisen 1923 tuhoamalla loosihuoneistoja ja vapaamuurarikirjastoja. Vuonna 1925 hän lakkautti kaiken vapaamuurarillisen toiminnan ja määräsi tunnetut vapaamuurarit vangittaviksi.

   Erich Ludendorff (1865–1937) oli huomattava Saksan keisarikunnan kenraali ensimmäisessä maailmansodassa. Hän päätteli, että suurimmat maailman ongelmat johtuivat juutalaisista ja vapaamuurareista. Vuonna 1920 hän kirjoitti teoksen ”Vernichtung der Freimaurerei durch Enthüllung ihrer Geheimnisse” (”Vapaamuurariuden tuhoaminen sen salaisuudet paljastamalla”), josta tuli sittemmin anti-vapaamuurarien pääasiallinen lyömäase. Vuonna 1924 Ludendorff valittiin Reichstagiin natsipuolueen edustajana.

   1930-luvulla Adolf Hitler ja muut kansallissosialistit julistivat vapaa¬muurarien olevan kansainvälisen juutalaisuuden käskyläisiä, minkä vuoksi he halusivat tuhota vapaamuurarit. Hermann Göring kirjoitti 1933, että ”… kansallissosialistisessa Saksassa ei ole tilaa vapaamuurareille”. Heti Hitlerin noustua valtaan 1933 hän antoi lakkauttaa kaikki kymmenen Saksan suurloosia. Gestapo takavarikoi suurloosien jäsenluettelot, minkä jälkeen monet tunnetuista vapaamuurareista vietiin keskitysleireille. Gestapo takavarikoi myös vapaamuurarikirjastojen teokset ja loosien muurarilliset esineet. Niistä osa asetettiin yleisön nähtäville ”Anti-muurarilliseen näyttelyyn”, jonka Josef Göbbels avasi Münchenissä 1937.

   Hitler laajensi vapaamuurarivainoja Itävaltaan maan jouduttua Saksan miehittämäksi. Wienin useiden loosien mestarit pidätettiin ja vietiin keskitysleireille. Vapaamuurarien pidätykset jatkuivat myös Puolassa, Norjassa, Hollannissa, Belgiassa ja Ranskassa sitä mukaa, kun maat joutuivat saksalaisten valtaan. Ranskassa Vichyn hallitus määräsi Ranskan kummatkin suurloosit hajotettavaksi ja takavarikoi niiden omaisuuden, joka myytiin huutokaupassa. Tarkkaa määrää Hitlerin toimesta vuosina 1938-40 surmattujen vapaamuurarien määrästä ei ole, mutta luvun arvellaan olevan vähintään 80.000.

   Suomen jouduttua Saksan sotilaalliseen vaikutuspiiriin kauttakulkusopimuksen vuoksi myös meillä alettiin tuntea pelkoa vapaamuuraritoiminnan jatkamisen mahdollisuuksista. Suoranaista painostusta Saksan taholta ei esitetty, mutta ulkopoliittisesta tilanteesta johtuen Suomen hallituksen taholta esitettiin joulukuussa 1940 vapaamuurareille toivomus loosien toiminnan keskeyttämisestä väliaikaisesti. Vapaamuurarit keskeyttivätkin kaiken toimintansa vapaaehtoisesti maaliskuusta 1941 tammikuuhun 1945 saakka.

   Suomen äärioikeisto 1930-luvulla Suomessa syntyi saksalaisen anti-vapaamuurarillisen kirjoittelun vanavedessä vapaamuurariuden vastaisia liikkeitä, joista näkyvimpiä olivat äärioikeistolainen IKL lehtineen (Tapparamies, Siniristi ja Nationen) sekä kirkolliset lehdet Herättäjä ja Kotimaa, ”Viitasaaren Isänmaallisen Kerhon” lentokirjaset sekä eversti Paavo Susitaival kirjoituksineen. Yksi kirjoittelussa esiintynyt aihe oli ns. Tattarisuon tapaus vuonna 1931, jolloin Tattarisuolta löydettiin 19:stä eri vainajasta irrotettuja ruumiinosia. Syyllisiksi keksittiin vapaamuurarit, jotka muka olivat salaisissa menoissaan käyttäneet ruumiinosia. Asiassa järjestettiin poliisitutkinta, jonka aikana tapausta riepoteltiin lehdistössä laajalti. Vapaamuurarit todettiin syyt¬tömiksi, mutta päätöksestä valitettiin ja se kävi läpi kaikki oikeusasteet. Lopulta 1934 korkein oikeus vahvisti tuomion, jossa neljä henkilöä todettiin syyllisiksi. Kukaan heistä ei ollut vapaamuurari tai edes missään tekemisissä vapaamuurarien kanssa.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Marko Sjöblom sanoo:

   Seppo Heinola. Ruusun ymmärtämiseen riittää hyvin heraldiikka ja kristillinen symboliikka. Salatieteellisiä selityksiä siihen ei tarvita. En ole kiistänyt, etteivätkö kristityt olisi tehneet hirveyksiä. Enkä väittänyt, että valistusfilosofit olisivat olleet väkivallan kannattajia. Heidän ajatuksiaan sovellettiin kuitenkin Ranskan vallankumouksessa tavalla, joka oli kaikkea muuta kuin suvaitsevaista. Muista myös, että Voltaire osallistui orjakauppaan ja Rousseau vaati, että suvaitsemattomuutta ei saa suvaita ja kasvatti oman lapsensa aika lailla eri tavoin kuin itse opasti toisia. Historiantutkimus on viime vuosina kiinnittänyt huomiota valistuksen aikaisemmin huomaamatta jääneisiin pimeisiin puoliin. Koulutuksen, tieteellisen ajattelun, edistysuskon ja suvaitsevaisuuden jne myönteisistä seurauksista kukaan meistä on tuskin eri mieltä. Mutta on yksinkertaisesti väärin esittää kristinusko vain negatiivisessa valossa ja valistus myönteisessä sekä sotkea mukaan vielä tarpeettomia salatieteellisiä spekulaatioita. Minun osaltani tämä keskustelu päättyy tähän. Hyvää kesän jatkoa!

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Niinpä: “Vuonna 1930 löydettiin Tattarisuolta Helsingin maalaiskunnasta eräästä metsälähteestä useaan otteeseen ihmisruumiitten osia. Asiasta epäiltiin ensin vapaamuurareita, joiden menoissa muka käytettiin ihmisruumiitten osia. Tekijöiksi paljastui kuitenkin viisi yksinkertaista syvästi uskonnollista ihmistä; yksi heistä, hevosajuri Kallio, oli uskonut jumalallisen näyn perusteella kykenevänsä parantamaan sairaita ja toinen näky oli käskenyt hänen kaivaa ylös ruumiita ja ottaa niistä jäseniä ja upottaa ne ko. lähteeseen, jonka vesi näin saisi parantavan voiman. Kaikki viisi tuomittiin vankeuteen.”

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “Seppo Heinola. Ruusun ymmärtämiseen riittää hyvin heraldiikka ja kristillinen symboliikka. Salatieteellisiä selityksiä siihen ei tarvita.”

  Kyse ei ollut ruususymbolista sinänsä vaan nimenomaan Lutherin ja Tudorin ruususta, ei sitä vapaamuurari Akseli Gallen-Kallela sattumalta armeijamme kauluslaattoihin valinnut.

  Rousseau oli jonkin asteinen poikkeus valistusajatelijoissa joiltain osin, Voltaire vaikutti vahvasti kidutuksen poistoon ja rovioiden sammumiseen, ja muista sinäkin Sjöblom, että Hitler oli kastettu kristitty… Valistusta tulee arvioida sen lopputulemien valossa ja ne ovat pohjana koko Eurooppamme sivistymiselle. Valistus kaihertaa yhä tämän päivän kirkkoa, koska tuona aikana kirkko menetti lähes kaiken valtansa. Ja kiitos, hyvää kesänjatkoa vaan.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Seppo Heinola :”Kyse ei ollut ruususymbolista sinänsä vaan nimenomaan Lutherin ja Tudorin ruususta, ei sitä vapaamuurari Akseli Gallen-Kallela sattumalta armeijamme kauluslaattoihin valinnut.”

   Vapaamuurari tehtailemassa armeijan kauluslaattojakin? Ei ihme, että itsensä vilpittömäksi kristityksi tunnustava kirjoitti joitakin vuosia sitten toisella blogisivustolla ”Tummat puvut päällä istuvat Vapaamuurari-Mafioosot ja heidän jäsenluettelonsa pitää vaikka virkavallan avulla vetää loosiensa koloista kaiken kansan nähtäville ja koko seura on tuomittava laittomaksi. Tuoko iljettävä nahkaesiliinaporukka tätä Suomemme kotimaata on kaiken aikaa johtanut? Hyi hel—ttiä, meidän tulee koko maailmassa äkkiä päästä eroon tuosta paholaisen merkkejä ja vihkimismenoja kantavasta rekvisiittaväestä ja julistaa koko järjestö laittomaksi.”

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Tuula Hölttä sanoo:

   Tässä vielä “oikeaoppisille” linkki Kuninkaantien Kilta -sivustolle, josta näkee ketkä mm. ovat kuuluneet vapaamuurareihin:

   https://www.kilta.org/mita_vapaamuurarius_on/tunnettuja-vapaamuurareita/

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Mainitsin asiasta aivan positiivisessa mielessä-nytkin. Tudorin ruusu on hieno monikerroksellinen symboli.

   Ilmoita asiaton kommentti