Kolumni: Vain perustallaan kirkko seisoo vahvana

Kesän ja luultavasti koko vuoden 2017 ekumeeninen uutinen oli Reformoitujen kirkkojen maailmanyhteisön liittyminen Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta (YJV).

Yhteinen julistus vanhurskauttamisesta on alun perin Luterilaisen maailmanliiton ja katolisen kirkon vuonna 1999 Augsburgissa allekirjoittama dokumentti. Sen ydin on, että menneiden vuosisatojen oppituomiot eivät enää jaa nykyisiä kirkkoja.

Jo aikaisemmin on uutisoitu, että myös anglikaanit voivat harkita Yhteiseen julistukseen liittymistä.

YJV on osoittautunut tärkeäksi rahtikirjaksi ekumenian junassa, joka usein tuntuu liikkuvan todella hitaasti. Ihan joka vuosikymmen ei tapahdu mitään erityisen tärkeää. Mutta YJV on tärkeää.

Tärkeää YJV:ssa on myös se, että se muistuttaa kristinuskon ytimistä. Siellä on aivan klassisia asioita esimerkiksi pelastuksesta, antropologiasta, laista ja evankeliumista, pelastusvarmuudesta ja hyvistä teoista.

Nämä kaikki ovat raskaan sarjan teologisia kirkon kivijalan lohkareita, jotka varsinkin luterilaisessa kirkossamme nykyisin usein tuntuvat jäävän paljon trendikkäämpien ja näkyvämpien ihmisoikeuksien, suvaitsevaisuuden ja tasa-arvon alle.

Kirkon kivijalkaan verrattuna nämä sinänsä hyvät tulokkaat ovat kuin kattoratsastajia, jotka eivät lopulta voisi olla olemassa tai kestää ilman kivijalkaa.

Vanhurskauttamisoppi ei ole muodikasta. Silti reformaation merkkivuotena on syytä muistaa, että juuri siitä käytiin viisi vuosisataa sitten kovimmat teologiset mittelöt Martti Lutherin ja häntä vastustaneen roomalaisen kirkollisen vallan välillä. Siitä on kyse.

Reformaatio lisäsi kristikunnan pirstoutumista. Jos esimerkiksi YJV nyt kääntää suuntaa, on ekumenia leijonankyntensä näyttänyt.

YJV muistuttaa siitä, että kirkon on aina muistettava oma teologinen perustansa. Myös silloin, kun ajan tuulet houkuttelisivat suosimaan poliittisesti hyödyllisiltä ja muodikkailta vaikuttavien pintailmiöiden kanssa puuhastelua perustan ja ytimen asemesta.

Vain perustallaan kirkko seisoo vahvana.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Ekumenia etenee – reformoidut kirkot liittyivät Yhteiseen julistukseen vanhurskauttamisesta

Edellinen artikkeliKersti Juva ja Juliette Day ovat vihdoin aviopuolisot – ”Muutos kasvaa menneisyydestä”
Seuraava artikkeliKirkko päivysti viikon SuomiAreenassa – mitä jäi käteen?

Ei näytettäviä viestejä