Kolumni: Voiko Suomessa olla avoimesti kristitty ilman, että joutuu syrjinnän kohteeksi?

Saara Kinnunen. Kolumnistikuva. Vuoden kristillinen kirja -palkinnon voittaja vuonna 2016.

Konmari vieraili komeroissamme. Yhdessä laatikossa oli lapsuuteni kirjeitä. Rusetilla olin sitonut paperilappusia, joita yhden vuoden ajan löysin pulpetistani. Olin kolmentoista ikäisenä tullut kaverini kanssa lasten raamattuleirillä uskoon ja rohkeasti kerroimme luokkatovereillemme elämää mullistavasta käänteestä. Siitäkös alkoi pilkkaaminen, kiusaaminen ja uhkailu. Pulpetteihimme ilmestyi lappuja, joita tänä päivänä kutsuttaisiin vihapuheeksi.

Vainosta huolimatta joukkomme kasvoi. Todisteeksi löytyi valokuva myöhemmiltä vuosilta ruokatunnin rukouspiiristä, jossa saattoi olla 30 oppilasta. Vaikka jälkeenpäin ajattelen, että saimme osaksemme kohtuutonta vihapuhetta, mitä en kenellekään lapselle tai aikuiselle toivoisi, tuolloin emme siitä kärsineet. Luimme Apostolien tekoja ja lohdutimme toisiamme, että pilkkaa ja vainoa olivat Jeesuksen seuraajat ennenkin saaneet kokea ja iloitsimme alkuseurakunnan kristittyjen tavoin, että meidät oli katsottu arvollisiksi kantamaan pilkkaa Kristuksen nimen tähden.

Kun Konmari siivosi kirjahyllyjä, löytyi 1990-luvun alussa Venäjällä alkaneista uskovien vainoista kertova kirja Uskollinen kuolemaan asti. Meidän kokemamme vihapuhe oli laineiden liplatusta verrattuna myöhemmin rautaesiripun takana tapahtuneisiin uskovien kidutuksiin.

Kristityt ovat edelleen maailman vainotuin ryhmä. Eikä tarvitse mennä edes maamme rajojen ulkopuolelle, sillä vihapuhetta riittää täälläkin etenkin klassisen kristinuskon tulkinnan mukaan uskoville. Osansa saavat myös lapset, joitten perheitten elämäntapa tai uskominen poikkeavat valtavirrasta.

Mitä tuumaat; täyttyvätkö vihapuheen kriteerit, kun uskovaisia kutsutaan räjähtäneiksi aivottomiksi tyypeiksi, sairaiksi, pöpeiksi tai hulluiksi. Tai kun lestadiolaisten elämäntapaa pilkataan tai jonkun karismaattisen seurakunnan kokoontumisia luonnehditaan eläimelliseksi menoksi.

Miltä kuulostaisi, jos samoja leimoja käytettäisiin vegaaneista tai rockfestareiden yleisöstä tai mistä tahansa keskiverto elämäntavasta poikkeavasta? Verovaroilla kustantamamme mediakin tekee näyttäviä ulostuloja tarkoitushakuisilla ohjelmilla saattaessaan uskomista naurunalaiseksi.

Uhkailu, ahdistelu ja mielipidevaino ovat lisääntyneet. Aiheellisesti voi kysyä, voiko Suomessa enää olla avoimesti kristitty ilman, että joutuu henkisen vainon ja syrjinnän kohteeksi. Sen tiedämme, että uskonsa tähden kiusatut eivät nosta oikeusjuttuja vainoajiaan vastaan. Muistamme, että uskovia on aina kohdeltu kaltoin.

Vähintä mitä muut kristityt voisivat tehdä, on nousta vastustamaan tätä vihapuhetta. Vaikka emme jakaisi pilkattujen uskovien uskon tulkintaa, olemme silti sisaria ja veljiä ja saman Jumalan perheen erilaisia lapsia.

Kirjoittaja on eläkkeelle jäänyt perheneuvoja.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös muita Saara Kinnusen kolumneja:

Kolumni: Sukupuolineutraali kirkko?

44 kommenttia

 • kimmo wallentin sanoo:

  Turtiainen: “Kun kirkko Kristuksen ruumiina kutsuu ihmisiä yhteyteensä eli osalliseksi pelastuksesta, se toimii näin rakkaudesta ihmiskuntaa kohtaan. Niin kuin Jumala rakasti maailmaa antamalla meille Kristuksen, ettei yksikään, joka häneen uskoo, joutuisi kadotukseen / helvettiin, samalla tavalla kirkko Kristuksen ruumiina rakastaa maailmaa antamalla sille itsensä, ettei yksikään, joka uskoo Kristukseen, joutuisi kadotukseen / helvettiin.”

  “Ottakaa kristityltä helvetin pelko ja te otatte häneltä hänen uskonsa.” – Denis Diderot

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Mirja Rautkoski sanoo:

  “Ottakaa kristityltä helvetin pelko ja te otatte häneltä hänen uskonsa.” – Denis Diderot

  Lukuisten ihmisten elämä on ollut “helvettiä maan päällä”. Lukuisat ihmiset ovat myös löytäneet “taivaan maan päällä”, kun ovat kohdanneet Jumalan. “Sydämemme on levoton, kunnes se löytää levon Jumalassa” (Augustinus ).

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Pekka Pesonen sanoo:

  Ei kristityn helvettiä tarvitse pelätä. Tuulesta temmattu väite DD:tä?

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seppo Heinola sanoo:

   Muta Pekka, kun monen monet pelkäävät jo lapsesta asti vaikkei tarvitsisikaan, mutta eikö tarvitse kun Raamtunkin mukan vain piskuinen joukko pelastuu eli suurin osa kristityistäkin joutuu ikuiseen piinaan ?

   monet ovat kutsutut, mutta h a r v a t valitut.” (Matt. 22:14) “mutta se portti on ahdas ja tie kaita, joka vie elämään, ja h a r v a t ovat ne, jotka sen löytävät.” (Matt. 7:14) “Älä pelkää, p i s k u i n e n lauma; sillä teidän Isällänne on hyvä tahto antaa teille valtakunnan.” (Luuk. 12:32)

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Eikös jo pelkästään noiden Jeesuksen sanojen takia kannattaisi ottaa kristillinen usko vakavasti?

   Uusin Pew Research -uskontotutkimus väittää, että vuosisadan loppuun mennessä muslimit ovat maailman suurin uskontokunta. Piskuiseksi jää siis kristittyjen joukko joka tapauksessa..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   “Eikös jo pelkästään noiden Jeesuksen sanojen takia kannattaisi ottaa kristillinen usko vakavasti?”

   Kristinuskon tunnustuksessa ok, muuten tyylipuhdas kehäpäätelmä. Raamattu sanoo, että Jumala sanoo, että Jeesus sanoo, siksi sen täytyy olla totta. Muutama miljardi ei usko tuota. Eikö jo sen takia kannattaisi miettiä tasapuolisesti eri vaihtoehtoja;)

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Seppo Heinola sanoo:

  “Eikös jo pelkästään noiden Jeesuksen sanojen takia kannattaisi ottaa kristillinen usko vakavasti?”

  Ja että siis jo lapset pitäisi kyllästää helvetinpelolla? Ja jos kaikki ottaisivat valkavasti ja kaikki maailman ihmiset olisvat krist. uskossa, niin silti Jumala Raamatun mukaan valitsisi vain harvat pois helvetistä? Epäreilua sanoisin.

  Ilmoita asiaton kommentti
 • Vuokko Ilola sanoo:

  En voi sanoa, että minua (joitakin vl-ystäviäni kyllä) olisi haukuttu/vainottu aikoinani vl-uskoni takia, mutta voin kyllä sanoa, että minulle on puhuttu hyvin rumasti, kun olen arvostellut vl-liikkeen hoitokokouksia ja ehkäisykielto-oppia. Samoin kun olen kirjoitellut omista ikävistä kokemuksistani vl-liikkeessä, olen saanut osakseni paljon rumaa puhetta, eräs puhuja toivotti minut saatanan haltuun, kun en tehnyt hänen toivomaansa parannusta vl-liikkeeseen.

  Olen ollut kohta seitsemän vuotta koululla töissä, enkä muista kertaakaan ketään haukutun siellä uskonsa tähden. Nyt en ainakaan muista. Mutta sellaista tilannetta olen ollut todistamassa, kun porukka uskontotunnille osallistuvia tenttasi tiukasti erästä ET-oppilasta, että mihin hän uskoo jos ei Jumalaan, Allahiin? Jouduin puuttumaan tilanteeseen, koska se vaikutti olevan tosi tukalan tuolle ET-oppilaalle.

  Joka tapauksessa ihmisten nimittely tai järjen vähäisyyden epäily on rumaa, tyhmää ja ennen kaikkea väärin. Ihan sama, tekeekö sitä uskonnoton uskonnolliselle tai toisinpäin tai ihan kuka tahansa kenelle tahansa mistä syystä tahansa.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Allah on Jumala arabiaksi. Kerro oppilaille, että arabikristitytkin kutsuvat Häntä Allahiksi.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Risto Korhonen sanoo:

   Vuokko, arvostan ajatteluasi ja toimintaasi.

   Martti, ei ongelma ollut jumalan nimi, vaan se, että tuossa tilanteessa lapsen olisi ilmeisesti pitänyt jokin oikea jumala tunnustaa ollakseen hyväksytty. Ei kuulu kouluun sellainen, eikä koulussa saa kiusata edes jumalien takia. ET-oppilaalla ei kenties edes ollut mitään jumalaa.

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Martti Pentti sanoo:

   Ajattelin lähinnä näitä ‘tenttaajia’. Kokemukseni mukaan heidän kaltaistensa tieto uskonnosta on usein aika kapea.

   Ilmoita asiaton kommentti