Kolumnisti Aftonbladetissa: Valitettavasti uskonnolliset koulut tulevat jäämään Ruotsiin

Kuvakaappaus Aftonbladetin kolumnistin Lena Mellinin kolumnista, joka käsittelee uskonnollisia kouluja.

"Ruotsin parlamentissa ei ole edelleenkään enemmistöä uskonnollisten koulujen kieltämiseksi. Uskontoa ja koulua ei tulisi kuitenkaan sekoittaa yhteen". Näin toteaa kolumnisti Lena Mellin ruotsalaisessa iltapäivälehdessä Aftonbladetissa. Ruotsissa tunnustuksellinen opetus on kielletty kouluissa.

"Tietysti on turhaa, että on olemassa kristittyjä, islamilaisia tai juutalaisia kouluja, jos uskonnolla ei ole keskeistä asemaa niiden toiminnassa", Mellin kirjoittaa.

Sosiaalidemokraatit ovat samoilla linjoilla liberaalien ja vasemmiston kanssa, jotka haluaisivat kieltää uskonnolliset koulut. Kuntaministeri Ardalan Shekarabi ja opetusministeri Anna Ekströmin mielestä tunnustukselliset koulut lisäävät erottelua ja eriarvoisuutta. Ministerien mielestä ne ovat lisääntyneet.

"Toistaiseksi sosiaalidemokraattinen vallankumous on kuitenkin merkityksetöntä. Mikään enemmistö ei voi kieltää uusia uskonnollisia kouluja tai sulkea nykyisiä kouluja. Nykyään Ruotsin kansallisen koulutusviraston mukaan on olemassa 71 uskonnollista koulua, joista valtaosa kristillisiä", Mellin kirjoittaa kolumnissaan.

Sosiaalidemokraatit, liberaalit ja vasemmisto edustavat hieman yli 42 prosenttia äänestäjistä. Se ei riitä saamaan kieltoa läpi.

"Ne, jotka eivät kiellä tunnustuksellisia kouluja, viittaavat usein Euroopan ihmisoikeussopimukseen ja sen mahdolliseen rikkomiseen, jos nämä kielletään. Vaikuttaa siltä, että sosiaalidemokraatit on ainakin väliaikaisesti tukahdutettu", Mellin jatkaa.

Ruotsin yleissopimuksen mukaan valtion on kunnioitettava vanhempien oikeutta tarjota lapsilleen koulutusta ja opetusta vanhempien uskonnollisten ja filosofisten uskomusten mukaisesti.

"Se ei mielestäni tarkoita ainakaan sitä, että koulun tarvitsisi olla uskonnollinen. Se voi myös tarkoittaa sitä, että eri kirkot ja seurakunnat voivat antaa uskonnollista kasvatusta ilman, että valtio vaikeuttaa niiden toimintaa. Minulle on selvää, että koulu ja koulutus ovat yksi ja sama asia. Uskonto on taas aivan jotain muuta. Ruotsi on monikulttuurinen yhteiskunta, eikä sillä ole ollut valtionkirkkoa vuodesta 2000 lähtien", Mellin päättää kolumninsa.

Kuva: Kuvakaappaus Aftonbladetin sivuilta.

7 kommenttia

 • Pekka Särkiö sanoo:

  Pyrkimys Ruotsissa kieltää uskonnolliset koulut on looginen vaihe tapahtumaketjussa. Uskonnonopetuksen lakkauttaminen yleisistä kouluista on synnyttänyt tarpeen uskonnollisille kouluille. Samalla niissä opetettava uskonto ei ole samalla tavoin kontrollissa kuin oli ennen yleisissä kouluissa.

  Monissa maissa kuten Iso-Briranniassa kirkon koulut ovat yleisiä kouluja korkeatasoisempia. Se saa pienten lasten vanhemmat muuttamaan koulua ylläpitävän seurakunnan alueelle, käymään kirkossa ja ilmoittamaan lapsensa vuosia etukäteen kouluun, johon heillä on aktiiviseurakuntalaisina oikeus. Tämän kautta hyviä kouluja ylläpitävien seurakuntien alueelle muuttaa koulutettuja ihmisiä ja kirkkojen toiminta aktivoituu.

  Kirkon koulun käyneille lapsille avautuu tie huippuyliopistoihin. Olen useita kertoja kuunnellut katedraalikoulujen oppilaita, jotka laulavat huipputason poikakuoroissa – viimeksi vuosi sitten Portsmouthissa ja Windsorissa. Jälkimmäisen kylän St. Edwardin koulu on 1300-luvulta ja laulaa viikoittain ilrarukouksissa kuningattarelle.

  Kääntöpuolena on segregaatio, asuinalueiden erityminen. Yleisiä kouluja käyvät sen jälkeen alemmin koulutettujen, vähemmän ansaitsevien perheiden lapset. Ongelmat kasautuvat.

  Olisi minusta parempi pitää kiinni yleisestä oman uskonnon opetuksesta. Se vahvistaa oppilaiden identiteettiä ja liittymistä omaan kulttuuriin. Silloin ei myöskään olisi samassa määrin tarvetta yksityiskouluille. Ruotsin koululaitoksen uskontokielteinen tie ei johtaisi Suomessa hyvään tulokseen.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Jouni Turtiainen sanoo:

   Juuri näin, Pekka. Eräs yhteiskuntarauhan tae on julkinen ja kritiikille avoin oman uskonnon opetus kunnallisissa kouluissa.

   Yksityiskouluissa – vaikka ne noudattaisivatkin virallista opetussuunnitelmaa- uskonnon merkitys voi ylikorostua ja vahvistaa segregaatiota. Vuoropuhelua ei synny, jos kaikki ovat samanmielisiä..

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Muutama yksityinen koulu ei aikaansaa mitään merkittäviä muutoksia koko yhteiskunnassa. Kysehän on muutamasta tuhannesta oppilaasta kaikenkaikkiaan. Ruotsissa ongelmat ovat ihan muualla. Malmössa on kaupungin osia, joissa kaupan kyltittitekstit on arabiaksia ja nonne tavallinen svensson eiusklla edes mennä. Myös Tuklholman lähiöt Fittja, Tensta jne. ovat moniongelmaisia paikkoja. Ei Ruotsin yksityiskoulut ole niin iso tekijä, että ne merkitävästi aikaansaisivat eriarvoisuutta tms. Ruotsissa on muuten historiallisista syistä johtuen aivan erilainen yhteiskunnan yläluokka kuin esimerkiksi meillä Suomessa. Se on osa ruotsalaista yhyteiskuntaa kuten kuningashuonekin. Valtaosa “medelsevenssoneista” hyväksyy tämän. Koululaitoksen puhdistamista kristillisyydestä siellä niinkuin muuallakin ajetaan antikristillisen ideologian inspiroimana ja se on selkeä tavoite: Humanistisen yli-ideologian dominanssi kaikessa ja kaikkialla. Tässä on kyse voimakkaasta “kontrollihengestä”, “Store Bror vakar över ditt liv”.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Jari Haukka sanoo:

  Tämä on hyvin kuvaava esimerkki “liberaalien” tekopyhyydestä. He hyväksyvät vain ateistisen eli jumalattoman koulun. Siitä nimittäin de facto on kyse jos YK:n ihmisoikeuksien takaamia oikeuksia ei tahdota tunnustaa kuin valikoivasti (” Vanhemmilla on ensisijainen oikeus valita heidän lapsilleen annettavan opetuksen laatu.”).

  Kyllä setä Lenin olisi tykännyt “liberaalien” ajatuksista, ja setä Stalin, ja tietysti nykyvaikuttajista Kim Jong-un P-Koreasta.

  Ilmoita asiaton kommentti
  • Seija Rantanen sanoo:

   En tiedä, itkisinkö vai nauraisinko. Jari on ehkä lintsannut koulun historiantunnit. Sen verran kaukaa on nyt haettu vertaukset. Lenin, Stalin, P-Korea ja Ruotsin koulut kaikki suloisessa sekamelskassa.😂

   Ilmoita asiaton kommentti
  • Antti Hämäläinen sanoo:

   Seija Rantanen.”Sen verran kaukaa on nyt haettu vertaukset. Lenin, Stalin, P-Korea ja Ruotsin koulut kaikki suloisessa sekamelskassa”. Ei Jari Haukka ihan väärässäkään ole. Ruotsalainen yhteiskunta toki on erilainen kuin NLO ja Pohjois-Korea, mutta se on silti yksi maailman antikristillisimpiä maita ja pahan kontrollihengen vallassa. Tämä kontrolli on kyllä sukua yllä mainittujen maiden kontrollihengelle, vaikka Ruotsissa se toimii “pehmeämmin”. Medelsvensson ei uskalla poiketa ruodusta ja häntä manipuloidaan monin tavoin ja häikäilemättömästi.

   Ilmoita asiaton kommentti
 • Antti Hämäläinen sanoo:

  Ruotsissa sosialidemokratian merkitys yhteiskunnassa on aika toisenlainen kuin Suomessa. Se on kuin jonkunlainen humanistinen yli-ideologia ja myös sosiaalidemokraatit ovat totuneet johtamaan maata melkein kuin itsestäänselvänä osana valtarakennetta. Se on samalla tasapäistävä sosialistinen aate, mutta myös elitistinen “hallitsijoiden” aate. Tähän tasapäistämiseen liittyy tunnustuksellisen uskon kitkeminen pois yhteiskunnasta ja kirkon tekeminen poliittiseksi kansankirkoksi ja sosiaaliseksi hyväntekeväisyyslaitokseski. Koulun tulee palvella humanistisen yli-ideologian juurruttamista koko kansaan ja tämän touhun on oltava täysin kontrolloitua. Kristilliset koulut eivät tähän näkemykseen sovi esimerkiksi siksi, että koulut ovat Nyky-Ruotsissa tärkeä spn-propagandan levityskoneisto. Koko yhteiskunta tahdotaan “puhdistaa” perinteisistä kristillisistä näkemyksistä. Yksityiskoulut ovat tällaisen kaikenkattavan kontrollointipyrkimyksen kannalta ongelmallisia. Siispä niistä on päästävä eroon.

  Ilmoita asiaton kommentti