Kommentti: 50 vuotta sitten Suomessa vihittiin kuusi kirkkoa – kolme niistä on poissa pelistä

Kiihkeän ja monin tavoin yhteiskunnallista ilmapiiriä mullistaneen 1960-luvun viimeisenä vuonna eli 1969 Suomessa vihittiin käyttöön ainakin kuusi luterilaista kirkkoa.

Kirkkorakennuksen historiassa 50 vuotta ei ole aika eikä mikään. Paitsi että on. Vuonna 1969 vihityistä kirkoista Kaivokselan kirkko Vantaalla on jo purettu, Valkeakosken kirkko on päätetty purkaa – tosin asia on Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä – ja Halssilan kirkko Jyväskylässä on suljettu sisäilmaongelmien vuoksi.

Kolme kirkoista sen sijaan on yhä toiminnassa, ja niitä pidetään arkkitehtonisesti arvokkaina ja kiinnostavina. Toivo Korhosen ja Jaakko Laapotin suunnittelema Lauritsalan kirkko Lappeenrannassa ja sveitsiläissyntyisen André Schützin suunnittelema Alavan kirkko Kuopiossa ovat betoniarkkitehtuurin muistomerkkejä.

***

50 vuotta sitten rakennetuista kirkosta tunnetuin – myös kansainvälisesti – on Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema Temppeliaukion kirkko Helsingissä. Siitä on tullut kansallinen ylpeydenaihe. Kirkko on nykyisin Töölön seurakunnan pääkirkko. Se on samalla seurakuntalaisten elävä kotikirkko ja satojen tuhansien turistien suosima vierailukohde sekä konserttipaikka, jossa on vuosittain noin 400 musiikkitilaisuutta.

Temppeliaukion kirkon parhaillaan viettävän 50-vuotisjuhlaviikon keskustelutilaisuudessa viitattiin rinnastuksena kahden kirkon kohtaloon, Temppeliaukion ja Valkeakosken. Piispa Teemu Laajasalo ja kirkkoherra Hannu Ronimus pohtivat alueellista rannemuutosta, joka Suomessa on parhaillaan menossa. Kirkkorakennukset saattavat osoittautua seurakunnille yllättäen taakaksi.

Ronimus tosin arveli, että jos Helsingissä ikinä joudutaan sulkemaan kirkkoja, niin viimeisinä valot sammuvat Temppeliaukion kirkossa. Onhan se ikään kuin bunkkeri kallion sisällä.

***

Kirkkorakennuksia kuitenkin joudutaan sulkemaan tai myymään pois. Se on aina paikallisesti kipeä asia. Kirkko on ollut monille rakas ja elämän tärkeiden tapahtumien näyttämö. Kirkoissa on iloittu ja surtu. Siellä on kuultu puhetta Jumalan rakkaudesta ja tehty uskonlöytöjä.

Vuonna 1969 valmistui myös Lehtikankaan seurakuntakeskus Kajaaniin. Perusteellisen saneerauksen jälkeen seurakuntakeskuksen juhlasali vihittiin kirkoksi 1997.

Kuvat: Olli Seppälä ja Jukka Granström. Kirkot järjestyksessä: Lauritsala, Temppeliaukio, Valkeakoski ja Alava.