Kommentti: Ennakkoasetelmat pitivät paikkansa arkkipiispanvaalissa – yksi yllätys tuli

Ville Auvinen, Heli Inkinen ja Ilkka Kantola kauppakeskus Skanssissa Turussa

Arkkipiispanvaalin ennakkoasetelmat pitivät kutinsa myös ensimmäisen vaalikierroksen jälkeen. Toiselle kierrokselle meni ensimmäisen kierroksen ennakkosuosikki Espoon piispa Tapio Luoma, joka sai 38 prosenttia annetuista äänistä.

Toiseksi tuli niin ikään toiselle kierrokselle veikkailtu Porvoon piispa Björn Vikström, mutta ehkä hitusen pienemmällä ääniosuudella kuin uskottiin eli 26 prosentilla.

Kärkikaksikko oli sama lähes kaikissa aiheen ympärillä käydyissä epävirallisissa keskusteluissa aina siitä lähtien, kun ehdokasasettelu marraskuun lopussa selvisi. Itse asiassa kolmen muunkin ehdokkaan järjestys oli ennakkoarvelujen mukainen.

***

Ennakkoaavisteluissa Heli Inkisen äänimäärän olisi pitänyt riittää kolmanneksi, ja niin myös tapahtui. Tosin täpärälle se meni (14 prosenttia äänistä). Inkisen äänimäärä oli odotettua heikompi. Ehdokkaan korostama naisnäkökulma ei tällä kertaa vedonnut äänestäjiin. Seuraavissa piispanvaaleissa sukupuolen merkitys vain korostuu.

Vaalin ainut yllätys oli Ville Auvisen ennakoitua parempi äänisaalis (13 prosenttia), vaikka hän neljänneksi jäikin. Se kertoo joko äänestäjäkunnan aidosta protestihengestä, kirkonsisäisen konservatiivisuuden laaja-alaisuudesta tai jopa pelisilmän puutteesta. Arkkipiispana naispappeutta karsastava Auvinen olisi nimittäin mahdottoman tehtävän edessä, ja hänen valintansa myötä kirkko olisi voinut joutua jopa naurunalaiseksi.

Ilkka Kantolan kohtaloksi tuli pitää perää äänimäärissä, kuten moni spekulantti laski mielessään alusta saakka. Jumbosija oli varmasti Kantolalle henkilökohtainen tappio, mutta kertonee myös kirkollisesta nurjamielisyydestä. Jos hyppää boksin ulkopuolelle, ei takaisin ole tulemista.

***

Oliko vaali siinä mielessä turha, että olisi suoraan voitu ottaa toinen kierros? Ei sentään. Välillinen demokratia sijansa saakoon, ja ensimmäisen kierroksen jäljiltä toiselle kierrokselle jää tilaa yllätykselle.

Ainakin 1.3. käytävästä vaalista tulee odotetun tiukka.

Kuva: Olli Seppälä. Vaalista ensimmäisen kierroksen jälkeen poistumaan joutuvat Auvinen, Inkinen ja Kantola kättelivät toisensa Turussa pidetyssä paneelikeskustelussa 13.12.2017.

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

***

Lue myös:

Tapio Luoma ja Björn Vikström selvästi arkkipiispanvaalin toiselle kierrokselle

Ensimmäisen kierroksen ääniharava Tapio Luoma: "Tilanne kirkossa on sellainen, että kärjistäminen ei kannata"

Björn Vikström kakkoskierroksesta: "Lähden haastajan asemasta, mutta ero ei ole mahdoton"

Kolmanneksi arkkipiispanvaalissa jäänyt Heli Inkinen: "Minusta ei saa uhrilammasta tai itkijänaista"

Ville Auvinen ei yllättynyt äänimäärästään – "Molemmissa toisen kierroksen ehdokkaissa on puolensa"

Ilkka Kantola: "Minulle on selvää, ketä äänestän, mutta en lähde testamenttaamaan ääniäni"