Kommentti: Kai Sadinmaa ryhtyi Kemijoen piispaksi – karnevalisoi kapitulin ja kantelut

Kai sadionmaa kemijoen pisipan roolissa

Pastori Kai Sadinmaa on kyllästynyt itseensä kohdistuviin kanteluihin. Kapitulissa niitä on tällä hetkellä käsittelyssä neljä.

Ajallisesti uusimmat kantelut liittyvät Sadinmaan ilmoitukseen, että hän vihki vuoden alussa sateenkaariparin, sekä Facebook-ryhmässä käytyyn keskusteluun, jossa Sadinmaa olisi kehottanut eromaan kirkosta. Näihin kanteluihin Sadinmaa on antanut kapitulin pyytämät vastaukset.

Kaksi tuoreinta kantelua sen sijaan liittyvät puolentoista vuoden takaisiin asioihin. Toinen niistä koskee keskustelua vanhurskauttamisesta ja toinen väitettä, että Sadinmaa olisi ottanut rahaa kirkollisista toimituksista.

Lisäksi Sadinmaan saama vakava moite sateenkaariparien vihkimisistä ja siunaamisista 1.3.2017 on edelleen prosessissa hallinto-oikeudessa.

***

Vietettyään loppukesän pohjoisessa mökillä ja saatuaan tiedon tuoreimmista kanteluista Sadinmaa totesi, että nyt hänelle tuli mitta täyteen. Homma meni absurdin puolelle. Hän ei aio enää vastata kapitulille. Tehkööt mitä lystäävät.

Eikä tässä kaikki. Syntyi Kemijoen piispa, joka latasi YouTubeen neljä videota. Yhdessä niistä saunassa istuva Sadinmaa – siis Kemijoen piispa – kertoo pannunmyssyhiippa päässään terveiset Helsingin tuomiokapitulille. Viesti on puhuttu liioitellulla meänkielellä eli Tornionjokilaakson murteella, jota Sadinmaa Torniossa syntyneenä osa tarvittaessa puhua myös oikein.

Sadinmaa kertoo Kotimaalle, että päätti karnevalisoida koko homman ja tehdä itsestään koskemattoman ryhtymällä kuvitteellisen naapurin Eikan yllytyksestä kuvitteelliseksi piispaksi. Roolihahmo kutsuu muutkin piispat pohjoiseen saunomaan ja lohestamaan. Kemijoen piispa lupaa pestä kaikkien piispojen selät.

Mitä kantelupapereihin tulee, hoon päälle puhuva roolihahmopiispa aikoo käyttää niitä hyödyksi hyyskässä. Paperit kelpasivat myös sytykkeeksi ja kalansyötiksi.

***

Entä mitä Sadinmaan YouTube-kanavalla olevista videoista pitäisi ajatella? Ensinnäkin ne paljastavat Sadinmaan todellisen luonnon: hän on draamamiehiä. Hänen toimintansa ja tempauksena tulevat ymmärretyiksi henkilökohtaisina esityksinä ja performansseina, jotka tavoittelevat yleistä kriittisyyttä kirkkoa ja sen valtaeliittiä kohtaan.

Varsinkin saunanlauteilla tehty video sai minut nauramaan ääneen. No nyt! Siinä on ilveilijä vauhdissa, keskiaikaista vallan pilkkaamista nykyajassa. Videossa kuljetaan hyvän ja huonon maun rajalla – huonon puolelle sopivasti kallellaan.

Sadinmaan ongelma on, että hänen valitsemalleen tyylilajille ja lajityypille ei löydy ripaustakaan ymmärrystä totisessa kirkollisessa hallintokulttuurissa, jonka viimeisenä lukkona tuomiokapitulit ovat. Kunnon tosikkouden puuskassa Sadinmaasta voisi kannella Kemijoen piispa -videoiden vuoksi. Häntä voisi syyttää virkamiesvallan anastamisesta (ryhtyi piispaksi) tai yleisestä hävyttömyydestä ylempiään kohtaan (naureskelee systeemille).

Uskoisin, että Helsingin kapitulissa haluttaisiin päästä eroon kantelukierteistä. Niin Sadinmaata kuin muitakin koskevista. Profiloituminen kanteluihin ja sanktioihin vie kapitulilta ennen pitkää arvovallan.

Mitä tästä voi seurata? Ainakaan Sadinmaasta ei hänen nykyisten kokemustensa ja kohtelunsa pohjalta enää saada neutraalia Pertsa Peruspappia. Toisekseen oman sisäisen logiikkansa ja uskottavuutensa vuoksi kapitulin täytyy jollain tavoin huomauttaa/rangaista "vaikeaa veljeä", joka ei tahdo millään pysyä säyseänä ja ruodussaan.

***

Kapitulissa on paljon sanavaltaa piispa Teemu Laajasalolla, jolla on myös kokemusta roolihahmona esiintymisestä, TV:stä ja Yle Leaksista tuttuna Teemu Tammisalona.

Olisipa hauska nähdä video Kemijoen piispan ja Teemu Tammisalon tapaamisesta. Sitä odotellessa katso Kemijoen piispan terveiset Helsingin tuomiokapitulille täältä .

Oikaisu 27.9.2018 kello 17.25. Korjattu Sadinmaan saama "vakava huomautus" oikeaan muotoon "vakava moite".

Kuva: Kuvakaappaus Kai Sadinmaan Kemijoen piispa -videosta

Lue myös

Tuomiokapituli hylkäsi pastori Kai Sadinmaan oikaisuvaatimuksen – päätöksestä täpärä äänestys

Kai Sadinmaalta vastaus kapitulille: "Vaadin, että esitätte julkisen anteeksipyynnön"

Tuomiokapituli pyytää Kai Sadinmaalta vastinetta: Kehotitko eroamaan kirkosta?

Kommentti: Sadinmaa sai parhaan mahdollisen "rangaistuksen"