Kommentti: Kaikissa kirkon henkilövaaleissa äänestetään nyt avioliitosta, ja siinä ei ole mitään järkeä

Kirkolliskokous valitsi viime viikolla Kirkkohallitukselle uuden kansliapäällikön. Kyse on merkittävästä tehtävästä: kansliapäällikkö on kirkon korkein hallintovirkamies.

Valintaprosessi oli mutkikas, ja loppusuoralle pääsi kaksi tasavahvaa ehdokasta. Ensin Kirkkohallitus asetti heistä niukasti etusijalle kirkkoneuvos Pekka Huokunan. Kirkolliskokouksen valitsijamiehet puolestaan äänestivät kuopiolaisen kirkkoherran Aulikki Mäkisen puolesta. Kirkolliskokouksen ison salin ratkaisevassa äänestyksessä Pekka Huokuna voitti Aulikki Mäkisen.

Kansliapäällikkö kehittää Kirkkohallituksen viraston toimintaa, johtaa Kirkkohallituksen henkilöstöhallintoa ja vastaa sen yhteiskuntasuhteista. Kuivahkolta kuulostavaa tehtävänkuvaa vasten saattaa kuulostaa erikoiselta, että vaali sähköisti kirkolliskokouksen ilmapiirin.

Todellisuudessa äänestykseen vaikuttivat asiat, jotka ovat kaukana kansliapäällikön työtehtävistä. Kirkolle äänestettiin suuntaa.

***

Kansliapäällikön vaalissa Aulikki Mäkinen sai uudistajan leiman, Pekka Huokuna säilyttäjän. Se ei välttämättä kerro koko totuutta siitä, miten nämä kaksi työtään tekisivät. Ulkopuolisen on mahdotonta muodostaa lopullista käsitystä ehdokkaiden kyvyistä, sillä äänestystä edeltävä keskustelu käytiin kirkolliskokouksen salissa poikkeuksellisesti suljetuin ovin. Sitä ennen edustajat saivat tutustua rajatun ajan hakijoiden haastattelumuistioihin ja henkilöarviointeihin.

Se tiedetään, että Kirkkohallituksen toiminnallisen osaston johtaja Pekka Huokuna on kirkon keskushallinnossa vanha tuttu, joka pääsee nyt organisaatiossa pienen pykälän ylöspäin. Sekin tiedetään, että Aulikki Mäkinen on kirkolliskokousedustajana puoltanut erilaisten avioliittokäsitysten hyväksymistä.

Kirkolliskokous äänesti viime keväänä kirkon avioliittokäsityksen laajentamisesta. Samasta asiasta äänestettiin todellisuudessa myös kansliapäällikön vaalissa. Koska vaali oli tällä kertaa suljettu lippuäänestys, yksittäisten edustajien kantoja ei voi tarkastaa. Käytäväkeskustelujen perusteella rajalinjat olivat äänestyksissä pitkälti samat. Huokuna voitti Mäkisen 58–47. Keväällä perinteinen avioliittokanta voitti muutoksen 59–46.

***

Jokainen kirkollinen vaali tihentyy tätä nykyä siihen, että vastakkain ovat uudistaja ja säilyttäjä – tai näihin lokeroihin runnotut. Asetelman voisi muuttaa siirtoäänivaalitapa, jota kirkolliskokous käsitteli viime viikolla. Vaalitavassa äänestäjä laittaa kaikki ehdokkaat mielensä mukaiseen suosituimmuusjärjestykseen ja vaali ratkeaa kerralla. Aloite vaalitavan muutoksesta kirkon vaaleissa lähetettiin kirkkohallitukselle valmisteltavaksi.

Läpi mennessään vaalitapa säästäisi rahaa ja vähentäisi vastakkainasettelua. Kumpikaan ei ole huono tavoite.

Kuva: Jukka Granström. Kirkkohallituksen kansliapäällikön paikalta Oulun piispaksi siirtynyt Jukka Keskitalo (vas.) onnitteli seuraajaansa Pekka Huokunaa kirkolliskokouksen äänestyksen ratkettua.

Lue myös:

Kirkolliskokouksen päätös: Pekka Huokuna on Kirkkohallituksen uusi kansliapäällikkö

Kahdeksan edustajan aloite jatkoon – ”Uusi vaalitapa estäisi kirkon kahtiajaon toisella kierroksella”

***


Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.


Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.

Edellinen artikkeliNAVIn uusi puheenjohtaja: Rakennamme siltoja ja yhteisöllisyyttä eri tavoin uskovien välille
Seuraava artikkeliJohanna Korhosen vastine Mari Teinilän kommenttiin: Epäkohdat eivät ratkea vaientamisella

Ei näytettäviä viestejä