Kommentti: Kaikki kukat saivat kukkia – Kotimaa24 aloitti kymmenen vuotta sitten näkemysten puutarhana

Nimi Kotimaa24 ilmestyi kirkolliseen tietoisuuteen kymmenen vuotta sitten, loppukesästä 2009. Nimi lanseerattiin Jyväskylän Kirkkopäivillä 21.–23. elokuuta. Varsinaisesti sivusto oli toiminnassa jo 19. elokuuta 2009.

Kotimaa24 syntyi kirkollisen keskustelun alustaksi ja foorumiksi, mielipiteiden ja näkemysten sähköiseksi kirkonmäeksi, jota myös blogimetsäksi kutsuttiin.

Keskustelulle oli tarvetta, ja sivusto löysi kirjoittajansa ja lukijansa. Aluksi blogien kommentointi oli sallittua myös nimimerkillä. Ajatus oli, että antaa kaikkien kukkien kukkia. Piispa ja kriittinen isonen olivat nimimerkkien suojassa samalla viivalla: argumentit saivat ratkaista!

Tästä idealistisesta ajatuksesta luovuttiin varsin pian, mikä karsi osan kirkon (korkeissakin) viroissa olevista kommentoijista pois.

***

Alusta saakka lukijat hallinnoivat itse omia blogejaan ja niissä käytävää keskustelua. Kotimaa24:n ja kirkon viestinnän yhteisessä moderointiprojektissa etsittiin kirkollisen verkkokeskustelun erityispiirteitä ja pelisääntöjä. Varsinkaan aluksi kaikki keskustelijat eivät täysin ymmärtäneet, ettei verkossa voi huudella mitä tahansa. Kotimaa24 on estradi, jossa huutelija on aina muiden edessä. Esimerkiksi toisten keskustelijoiden uskon määrän tai laadun arvioiminen on täysin asiatonta.

Yhdessä vaiheessa Kotimaa24 vähensi blogien määrää ja jäljelle jäivät kutsublogistit. Paljolti tämän seurauksena muille alustoille syntyi kaksi uutta kirkolliseen bloggaamiseen keskittynyttä sivustoa, Blogitaivas ja Blogimetsä.

Kotimaa on jakanut kolme kertaa erityisen kirkollisen bloggaamisen tunnustuksen, Kotimaan Pro blogi -palkinnon. Sen ovat saaneet Lars Ahlbäck (2014) ja Elina Koivisto (2016), joiden blogit ovat olleet muualla kuin Kotimaa24:ssä sekä Hannu Kiuru (2015) Kotimaa24:n blogistaan.

***

Kotimaa24:n blogeilla on ollut tärkeä rooli kirkollisen keskustelun avoimuuden kannalta. Suurimman uskon ja kirkon kysymyksiä käsittelevän blogisivuston kirjoituksissa on nostettu esiin asioita, joista on ollut vaikea puhua. Tällaisia ovat olleet esimerkiksi homoseksuaalisuus, suhtautuminen samaa sukupuolta olevien parisuhteisiin, vanhoillislestadiolaisuus ja hengellinen väkivalta.

Kotimaa24:n lukijoiden blogosfääri on vuosien aikana elänyt läpi erilaisia vaiheita. Niihin ovat vaikuttaneet paitsi Kotimaa24:n toiminnalliset ja toimitukselliset ratkaisut, myös sosiaalisen median levittäytyminen osaksi suomalaista arkea ja mielenmaisemaa. Nykyisin esimerkiksi Facebookissa käydään paljon sellaista keskustelua, joka ennen kanavoitui yksittäisten blogikirjoitusten alle tai erillisille netin keskustelufoorumeille.

Edellä sanotusta huolimatta blogeilla on edelleen paikkansa ja vahvuutensa niin keskustelun herättelemisessä kuin itseilmaisun välineenä.

Tällä hetkellä lukijablogin Kotimaa24:ään voi luoda kuka haluaa. Keskustelu on vapaata. Blogit eivät ole toimituksellista materiaalia, mutta alustan tarjoajana Kotimaa24:n ylläpito pyrkii siivoamaan havaitsemansa asiattomuudet tai sääntöjen vastaisen toiminnan pois mahdollisimman pian.

Tällä hetkellä Kotimaa24:ssä on noin 70 aktiivista bloggaajaa. Luvussa on mukana myös muutama yhteisö- ja vierasblogi. Aktiiviseksi lasketaan bloggaaja, joka on tehnyt uuden postauksen ainakin kerran kesän eli kolmen viime kuukauden aikana.

***

Alkuperäinen Kotimaa24:n blogimetsä sai kasvaa vuoden ajan pelkkänä lukijoiden näkemyspuutarhana. Oulussa kirkon viestintäpäivillä loppukesästä 2010 kerrottiin Kotimaa24:n luonteen muuttumisesta. Siitä tuli ensisijaisesti uutissivusto. Mukana hankkeessa olivat Kotimaa Oy:n lisäksi Kirkon viestintä (silloinen tiedotuskeskus), pääkaupunkiseudun, Turun ja Kaarinan ja Oulun seurakuntayhtymät sekä Seinäjoen seurakunta.

Vuonna 2014 Kotimaa24 jäi Kotimaa Oy:n yksin ylläpitämäksi uutissivustoksi, jonka yksi tärkeä osa ovat edelleen lukijablogit. Tämän vuoden alussa sivuston uutisista poistettiin kommentoinnin mahdollisuus. Blogeissa se on edelleen mahdollista ja jopa suotavaa.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Blogeja Kotimaa24:ssä jo kymmenen vuotta – ensimmäisten joukossa aloittanut Toivo Loikkanen kertoo, miksi hän bloggaa yhä

Aurinkolapsi bloggaa ja on ylpeä aikaansaannoksistaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.