Kommentti: Käytännöllisyys ohittaa opilliset umpikujat – myös kysymyksessä naisten pappeudesta

Kirkon seinä Chilessa santiagossa Paroque la sacrla famiglia

Vasabladetissa haastateltiin Korsnäsin uutta kirkkoherraa Janne Heikkilää. Hänen mielestään naisia ei pitäisi vihkiä papeiksi, mutta siitä huolimatta hän tekee naispappien kanssa yhteistyötä.

Kyrkpressen tarttui Heikkilän ajatukseen ja kysyi asiaa muun muassa piispa Björn Vikströmiltä. Hän linjasi, että papiksi vihittävältä voidaan edellyttää yhteistyötä myös naispuolisten pappiskollegoiden kanssa, mutta ei voida estää heitä ajattelemasta naispappeudesta mitä haluavat.

Myös Heikkilä kommentoi asiaa Kyrkpressenille: "Se [suhtautuminen naispappeuteen] on asia, jossa pitää yksinkertaisesti tehdä kompromissi. On paljon enemmän asioita, jotka yhdistävät meitä, sillä olemmehan kirkko. Minusta on tärkeä tehdä yhteistyötä. Jos ei tee yhteistyötä, se varmasti lamauttaisi kirkon toiminnan. Olen ymmärtänyt, että tuomiokapitulin linjaus on, että kollegojen kanssa tehdään yhteistyötä, ja voin hyvin elää tämän linjauksen kanssa."

Niinpä.

Käytäntö on eri asia kuin periaatteellinen jumittuminen opillisiin painotuksiin.

Naisten pappeuteen kielteisesti asennoituvilla on valtava kirjo suhtautumistapoja. Joku ei tee minkäänlaista yhteistyötä, ei edes tervehdi. Toinen tervehtii ja juttelee mukavia, mutta ei tee yhteistyötä. Toinen ei tee alttariyhteistyötä, mutta muuten on yhteistyökykyinen. Joku voi olla alttarilla, jos nainen vain saarnaa. Ja niin edelleen. Vain mielikuvitus ja opillinen hifistely asettavat rajat.

Kirkon elämä on käytännöllistä, ei pelkästään opillisuudella perusteltua symbolista sipsuttelua. Kirkko ja seurakunta ovat työpaikkoja, joissa tehdään sitä, minkä työnantaja on hyväksi nähnyt. Yksityiset taivaan valtakunnan missiot ja diilit Jumalan kanssa voi hoitaa vapaa-ajalla ja omaan laskuun.

Käytännöllinen lähestymistapa aukaisee monta solmua ja auttaa peruuttamaan umpikujista.

Minkä periaatteellisuus rampauttaa, sen käytännöllisyys korjaa.

Käytännöllisyyden periaatetta tulisi soveltaa myös sateenkaariparien vihkimiseen. Nyt jumittuminen asiassa aiheuttaa kirkolle vakavaa mainehaittaa.

Kuva: Olli Seppälä

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.