Kommentti: Konservatiivijärjestöjen seksiopas nuorille on lempeä päältä ja ankara sisältä eikä vastaa kirkon valtavirran opetusta

Suomalaiset konservatiivikristityt ovat julkaisseet nuorten seksioppaan Kutsuvat sitä rakkaudeksi. Taustalla on huoli, jota voi ymmärtää. Maailmassa tarvitaan pyhyyttä puolustavia ääniä, ja seksuaalisuus on yksi elämän osa-alue, jossa äänten soisi kuuluvan.

Tekijät painottavat, että tällä kertaa asialla ei kampanjoida. 
Aiemmista konservatiivien seksikampanjoista onkin tullut sanomista. Vuonna 2011 Älä alistu -kampanja nostatti kohun ja kirkko arkkipiispaa myöten sanoutui siitä irti. Oli se sitten kampanjointia tai ei, materiaalia levitetään tälläkin kertaa. Mukana on useita evankelis-luterilaisen kirkon järjestöjä.

Tekijöiden näkökulmasta ja oppaan sisällöstä voi lukea Kotimaan jutusta täältä. Kirkon kasvatus ja perheasiat -yksikön johtaja Jarmo Kokkonen kommentoi materiaalia täällä.

***

Moni asia oppaassa menee pieleen. Puhumisen sävy on muuttunut hieman 20 vuoden takaisesta Tosi rakkaus odottaa -kirjasesta, mutta linja on sama. Lukijan mielipiteitä ohjaillaan voimakkaasti. Vaikka itsetyydytystä ei suoraan tuomita, sitä kuvaillaan lukuisin negatiivisin sanakääntein ja todetaan, että moni uskova pyrkii siitä eroon kokonaan. Viesti lienee selvä.

Kirjan tekijät olettavat, että lukija jakaa heidän maailmankuvansa. Sen mukaan voi saada uuden alun, vaikka olisikin ehtinyt saada seksikokemuksia, joista ei ole ylpeä. Se, että jollakulla voisi olla myönteisiä seksuaalisia kokemuksia, ei vaikuta mahdolliselta. Kirjassa on väitteitä, jotka esitetään tosina mutta joiden ainoa pohja on konservatiivinen raamatuntulkinta: Miehellä on perheen päänä viime kädessä vastuu siitä, että perheen päätökset ovat oikeudenmukaisia ja viisaita. Sukupuoliyhteys kuuluu Raamatun mukaan vain avioliittoon.

Opasta leimaa näennäisen lempeä huolipuhe, joka on paikoin nykytiedon valossa väkivaltaista. Samasta sukupuolesta kiinnostuneille sanotaan: älä syytä itseäsi, et ole ainoa, jota nämä kiusaukset koskevat. Niille, jotka kokevat, että keho ei vastaa omaa sukupuolta, todetaan: Saat uskoa, että Jumala ei ole asettanut sinua väärään kehoon. Jos sinulla on syntymässä ollut miehen sukupuolielimet, sinut on luotu mieheksi.

***

Opas alkaa kristillistä ihmiskäsitystä kuvaavalla luvulla, joka jakautuu luomiseen, lankeemukseen ja lunastukseen. Ongelmana on, että sisällössä lankeemus on ylikorostunut.

Opas ei vastaa kirkon valtavirran opetusta. Rippikoulussa puhutaan kyllä synnistä ja rikkinäisyydestä. Lankeemuksen suoranainen tunkeminen nuorten iholle seksuaalisuuteen ja sukupuolisuuteen liittyvissä asioissa ei kuitenkaan ole tarpeen. Ne ovat herkkiä aiheita, joita on parempi käsitellä luomisen ja lunastuksen hengessä.

Kuva: Olli Seppälä

Lue myös:

Konservatiivit päivittivät seksioppaansa nuorille – ajan kuluminen sai ottamaan kantaa homouteen

Kirkon kasvatuksen johtaja Jarmo Kokkonen konservatiivien seksioppaasta: Ahtaat roolit saavat jäädä Raamatun aikaan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.