Kommentti: Luottamus Laajasaloon koetuksella – hankala lähtö piispuuteen

Teemu Laajasalo Helsingin Seuratuvalla

Helsingin piispanvaalin jälkipuinti on ainutlaatuinen näytelmä, jonka seurauksena vastavalittu piispa on pistetty niin sanotusti pienelle paikalle.

Teemu Laajasalo on poikkeuksellinen henkilö ja toimija kirkossa. Innostava ja uutta hakeva. Hänen valintansa piispaksi heti ensimmäisellä kierroksella kertoo, että häneen luotettiin ja häneen asetettiin toiveita. Mutta vaalien jälkeen esiin nousseet asiat ovat tehneet Laajasalon äänekkäimmistä kannattajista varsin hiljaisia. Ei tässä näin pitänyt käydä?

Suomen Kuvalehden ja Helsingin Sanomien julkaisemat jutut ovat tuoneet kirkon kultapojan julkisuuskuvaan säröjä. Laajasalon yritystoimet ja niihin liittyvä velkataakka tulivat kirkolliselle yleisölle yllätyksenä. Julkisuudessa on myös esitetty ajatus erityistilintarkastuksen järjestämisestä Laajasalon yrityksessä TL Opetus Oy:ssä, ja asiantuntijat ovat julkisuudessa myös tämän torjuneet.

Mistä siis oikein on kyse?

* * *

Pohjimmiltaan kirkon väki on hämmentynyt, sillä tulevan piispan luotettavuus on asetettu kyseenalaiseksi niin julkisuudessa kuin yksityisemmissä keskusteluissa, somesta puhumattakaan. Kukaan aiemmista piispoista ei ole saanut yhtä kuoppaista lähtöä.

Tosiasiassa Laajasalo on joiltain osin menettänyt luottamuksen. Hänen karismansa on ainakin hetkellisesti vähemmän säteilevää.

Samalla kun kirkkoherra Laajasalo on ollut kirkossa yksi meistä, hän on ollut myös jotain muuta. Esiintyjä, luennoitsija. Se, mikä sopii mediapersoonalle, ei sovi tulevalle piispalle. Laajasalo ei ole elänyt kirkollista elämää sillä tavoin kuin piispaksi tulevat yleensä elävät. Jo hänen autonsa ovat olleet merkeiltään astetta korskeampia kuin peruspapilla: Jaguar, Mercedes Benz, BMW. Käytettyjä kaikki tosin.

Opetusalan ihmisiä lähinnä hymyilyttää Laajasalon ilmoitus vaalisivustollaan, että hänellä on takanaan 13 500 luentotuntia. Hyväntahtoinen liioittelu on joskus paikallaan, mutta ei tässä tapauksessa. Vauhti näyttää hyvältä sähköisessä mediassa mutta kääntyy kirkkosalissa itseään vastaan.

Nyt Teemua grillanneet kriitikot ovat saaneet lisää sytytysnestettä hiilillensä. Mitäs me sanoimme!

* * *

Helsingin piispanvaalin valitusaika päättyi viime perjantaina. Kukaan ei valittanut, joten vaalin tulos on ja pysyy lainvoimaisena.

Näillä näkymin Helsinki saa marraskuussa uuden piispan, joka on arvatenkin nöyrempi, varovaisempi ja viisaampi kuin Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo, joka lähti piispanvaaliin pitkän etumatkan ja myötätuulen turvin.

Kuva: Olli Seppälä

Oikaisu 22.9.2017 kello 12.30: Otsikon sanamuotoa täsmennetty, "Laajasalon luottamus" muutettu muotoon "Luottamus Laajasaloon".