Kommentti: Miksi papisto on hillon perään eli mikä paastossa mättää?

"Tämä ei ole Suomen evankelis-luterilaisen kirkon virallinen kanta", lukee Suomen evankelis-luterilaisen kirkon tekemässä hyväntuulisessa videossa. Siinä papeilta kysytään, kumpi on mieluisampaa laskiaispullan kanssa: hillo vai mantelimassa.

Hillo voitti.

Mitä tulos kertoo papistosta? Ensinnäkin sen, että videolla esiintyy hieman nuorempaa kaartia. He ovat helpomman elämän sukupolvea, jolle hillo sopii paremmin kuin mantelimassa. Hilloa syödään lettujen, pannukakkujen ja jäätelön kanssa muutenkin. Hillo on helppo ja tavallinen lisuke. Sen sijaan mantelimassa on vanhanaikainen ja harvinainen herkku.

Tästä voisi erehtyä tekemään johtopäätöksen: papisto on helpon perään.

***

Päteekö johtopäätös muuhunkin kuin sesonkiherkkuun? Onko papisto myös helpomman elämän ja teologian perään?

Jos kirkkoinstituutio tekee videon, jossa papit kertovat gastronomisista mieltymyksistään, mikä on pointti? Sekö, että pappikin on ihminen ja perso pullalle?

Vanhan vitsin mukaan syy papiksi ryhtymiselle on Jumalan kutsu ja reilun kokoiset pullapalat kahvipöydässä. Ehkä se ei olekaan vitsi.

***

Hillo vs. mantelimassa -video on luonnollisesti suurelle yleisölle suunnattu johdanto paastonaikaan, jolloin energiapommien nauttiminen ei ole kirkollisesti suotavaa – ei edes papeille.

Teologian opintoihin on aina sisältynyt tieto, että on olemassa sellainen uskonnollisen asketismin käytänteen muoto kuin paasto. Sillä on ulkoisia merkkejä, kuten pidättäytyminen jostain ruoka-aineesta. Ennen kaikkea paasto on hengellinen asia. Lihan piinaaminen terävöittää hengellistä katsetta.

Tosin meikäläisessä luterilaisessa kirkossa elävää paastoa ei käytännössä ollut vuosikymmeniin. Teoria kyllä tiedettiin, mutta laajamittaista paastoperinnettä ei tunnettu.

1980-luvulla meille lainattiin Saksasta Seitsemän vapaata viikkoa -kampanja. Se ei kuitenkaan oikein ottanut tulta ja hiipui pois. Saksassa Sieben Wochen ohne -paastoaktio on edelleen toiminnassa. Tänä vuonna teemana on "seitsemän viikkoa ilman pessimismiä".

Vuonna 2012 luterilainen kirkko oli lanseeraamassa Suomessa valtakunnallista Ekopaastoa. Tänä vuonna sitä vietetään vaatteiden vastuullisuuteen liittyvällä teemalla. Niinpä seurakunnissa saatetaan järjestää esimerkiksi vaatteiden vaihtotapahtumia.

Olisi hauska nähdä kirkon tuottama video siitä, mistä vaatekappaleista papit olisivat valmiita luopumaan tai mitä kierrättämään. Sitä odotellessa itse kukin voi miettiä oman garderobinsa sisältöä.

***

Paastonaika on tänä vuonna 26.2.–11.4.

Katso papiston pullavideo täältä.

Kuva: Jukka Granström

Lue myös arkistojuttu (2016):

Laskiainen jättää jäähyväiset lihalle

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.