Kommentti: No nyt! Jouluradion Hoosianna-video on ajassa kiinni ja ajaton samalla kertaa

Jouluradion Hoosianna-video 2019

Jouluradion jo perinteeksi muodostunut Hoosianna-video on tänä vuonna vastaansanomattomampi kuin aikaisemmin.

Ei sillä, että edellisissä versioinneissa olisi mitään vikaa. Ne ovat kukin erilaisia tavoillaan: esimerkiksi 2017 Nina Tapion laulama ja Katja Lapin sovittama versio oli pelkistetty ja vuoden 2018 versiossa Tuure Kilpeläinen ja Kaihon Karavaani svengasivat ikään kuin keikkavideolla afro-maustein.

Nyt PastoriPiken versiossa Hoosianna-hymni on vain kertosäe, muuten kyse on räpistä ja uusista sanoista, jotka ovat Miika Pesson, Biniyam Schellingin, Pierlin Mpaka Makumbun (alias PastoriPike) ja Sebastian Leinon käsialaa. Sävellys on merkitty Joonas Laaksoharjun ja Sebastian Leinon nimiin.

Tänä vuonna Jouluradion Hoosianna on vahvasti sanomallinen ja syvästi kristillinen. Se on klassikon hieno päivitys Herran Vuoteen 2019 ja luonnolliseen monikulttuurisuuteen.

Jouluradiota tuottavat pääkaupunkiseudun seurakunnat, ja juuri tästä niiden kohderyhmäajattelussa on kyse: "Välil tullu turpaa, välil pokaalii, oot ollu aina lojaali". Vaikka elämä heittelee, Jumalan armo ja rakkaus pysyvät. Sanoma on vanha ja tuttu mutta sanoitus koko lailla uusi.

Hoosianna 2019 on samalla kertaa musiikillinen voitto ja segmenttiajattelun läpimurto. Kaikkea ei tarvitse tehdä kaikille, mutta kun lopputulos on tällainen, se puhuttelee varmasti ylitse segmenttirajojen jokaista, jolla on korvat kuulla ja sydän ymmärtää.

***

MTV3:n haastattelussa rap-artisti PastoriPike kertoo, että saatuaan yhteydenoton Jouluradiosta hän ajatteli ensin, ettei uskalla tarttua Hoosiannaan:

– Se on suomalaisille rakas ja herkkä biisi, ja ajattelin, etten pysty näin isoa taakkaa ottamaan.

Lopulta hän kuitenkin tarttui haasteeseen. Ainoa ohje oli, että pilkata tai rienata ei saa. Eikä PastoriPikellä taustajoukkoineen varmaan ollut mitään syytäkään, sillä lopputulos on pakottoman myönteinen, innostunut, puhutteleva ja riemullinen.

Kotimaan haastattelun PastoriPikestä voit lukea täältä.

***

Hoosianna 2019 -video on kuvattu pääosin Helsingin Johanneksenkirkossa. Lisäksi mukana on Kansallismuseosta kuvia, joissa näkyvät Akseli Gallen-Kallelan maalaamat kattofreskot. Ne tuovat mukaan kansallisen ja kalevalaisen mausteen.

Kuva: Jouluradio

Lue myös:

"Muista et valo ei voi varjoksi muuttua" – Rap-artisti PastoriPike esittää Jouluradion Hoosiannan

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.