Kommentti: Oulu sai Jukka Keskitalosta piispan, jollaista Helsinkiin toivottiin

Jukka Keskitalo. 5.11.2018. Oulu. Oulun hiippakunnan piispa.

Jukka Keskitalon piispataival Oulussa on saanut lentävän lähdön. Alku oli kaikkea muuta kuin ruusuinen. Marraskuiset ensiaskeleet olisivat voineet haparoida, kun huomio kiinnittyi Keskitalon piispanvihkimykseen – tarkemmin sanottuna hänen uuden asunsa pietarinristiin. Moni kysyi, miksi Oulun piispa kantaa hiipassaan saatananpalvojilta tutuksi tullutta kuviota.

Reagointitapa oli pienimuotoisten kohujen käsikirjasta tuttu: Jos asia ei ole haudanvakava, sen voi ohittaa. Tässä kohti vaikeneminen oli kultaa. Keskitalo antoi ilkamoijien ilkamoida, ja pian keskustelu laimeni.

Seuraavaksi kiivasta keskustelua aiheutti piispainkokoukselle osoitettu kirje, jossa toivottiin naispappeuden vastustajille lisää elintilaa kirkossa.

Keskitalon reaktio keskusteluun oli tyylikäs. Hän julkaisi Facebook-sivullaan kuvan itsestään ja puolisostaan nuorina pappeina. Saate kuului: "Tällä nuorellaparilla on nykyisin mittarissa yhteensä jo melkein 60 pappisvuotta. Edelleen yhteisestä pappeudesta iloitsemme."

***

Oulussa tapahtuneita lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia Keskitalo on kommentoinut mediassa moneen otteeseen. Tällä viikolla hän julkaisi Kalevan verkkosivuilla tunteikkaan blogikirjoituksen tapahtumista.

"Emme saa taantua suljetuksi yhteisöksi, jota leimaa syyttely, kyräily ja viha. Mistä se kertoo, että moni oululainen huokaisi Helsingissä tapahtuneiden kauheuksien jälkeen: onneksi ei enää Oulu. Meidän on jatkettava matkaa ja mentävä eteenpäin. Mitä sitten voimme tehdä?" hän kirjoitti.

"Oulu on oululaiset, kaikki täällä asuvat passista riippumatta. Oulu voi edelleen avata oven, tarjota käden ja toivottaa sydämellisesti tervetulleeksi. Tällöin Oulu voi edellyttää, että tulija tarttuu ojennettuun käteen reilusti."

Lyhyessä ajassa Keskitalosta näyttää sukeutuneen piispa, jollaista Helsinkiin odotettiin, kun hiippakunnassa käytiin piispanvaalia. Piispa, joka tarttuu nopeasti kiinni ajankohtaiseen, käyttää sujuvasti eri medioita ja ottaa kantaa vaikeimpiinkin aiheisiin.

Kuva: Jaani Föhr

Lue myös:

Oulun kirkkoherrat rikosepäilyistä: Perusturvallisuus on järkkynyt, mutta kostoa ei pidä lietsoa

Piispa Jukka Keskitalo Oulun seksuaalirikoksista: "Uutiset ovat järkyttäneet minua sydänjuuria myöten"

Kommentti: Hiippakohu Oulussa kertoo symbolien yhteentörmäyksestä – mutta myös väärintulkinnasta

Piispa Keskitalon hiipassa on ylösalaisin käännetty risti – mistä on kyse?

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.