Kommentti: Pitkä päivä huippukokouksessa on ohi, ja sen päätteeksi tekee mieli kiittää Sauli Niinistöä

Sauli Niinistö

Pitkä päivä kääntyi iltaan ja vieraat olivat lähteneet, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö summasi suurvaltojen presidenttien Donald Trumpin ja Vladimir Putinin vierailun medialle. Suomi on maailman vakain ja vapain maa, hän sanoi. Vakauden ja vapauden perusteet Niinistö löysi suomalaisista arvoista.

Seuraavaksi hän kiitti suomalaisia siitä, että kaikki sujui erinomaisesti. Niinistö tunnusti itsekin olevansa tyytyväinen tapaamiseen. Sen pääviesti oli presidentin mukaan se, että dialogi saatiin alkuun.

***

Omissa kahdenkeskisissä keskusteluissaan sekä Trumpin että Putinin kanssa Niinistö arvioi saaneensa edistettyä arktisen alueen asiaa etenkin mustan hiilen osalta. Presidentti sanoi, että hänen tavoitteensa oli ”keep it simple”: ei mitään korkealentoista vaan konkreettista.

Uupuneen oloinen Niinistö oli jo aamulla tavannut yhdessä puolisonsa Jenni Haukion kanssa Trumpin pariskunnan. Sitten järjestäjät jännittivät Putinin myöhästymistä, ja tervetulotilaisuus saatiin käyntiin tuntia aiottua myöhemmin.

Trumpin ja Putinin kahdenvälinen keskustelu venähti sekin pitkäksi, kun kerran alkuun päästiin. Sen lopputulema oli Putinin mukaan, että nyt keskusteltiin ensimmäisistä askeleista kohti luottamusta.

Trumpin viimeaikaisten kommenttien jälkeen tuntui hyvältä, että hän puolestaan kiitti kauniisti Suomen presidenttiä sekä aamuisesta tapaamisesta että koko tapahtuman järjestelyistä.

Kansainvälisen ja kotimaisen mediankin on syytä kiittää. Helsingissä avautui ainutlaatuinen ikkuna tavata kollegoja kaikkialta maailmasta ja seurata toimittajien ja kuvaajien hektistä työskentelyä Finlandia-talossa.

Tiukoista turvatoimista huolimatta järjestelyissä näkyi rauhallisuus ja ilo. Finlandia-talolle oli sisustettu viihtyisä ympäristö, jossa mediaväestä huolehdittiin. Aikataulujen venymisen vuoksi tiedotustilaisuuteen matkaava toimittaja saattoi jämähtää turvatarkastuksen jälkeen pihalle odottamaan pitkäänkin kuljetusta presidentinlinnaan. Ei silti hätää, sillä avuksi tuotiin vettä, herneitä ja mansikkaa.

***

Tapahtuma tarjosi toki antiaan myös helsinkiläisille, jotka seurasivat uteliaina presidenttien autosaattueita teiden varsilla ja bongasivat ulkomaisia julkkistoimittajia kaupungilla. Tai sanottakoon, että Trumpin saattueen liikkeitä seurattiin innokkaasti – Putin on jo niin paljon tutumpi vieras.

Suomalaisena voi olla kaiken kaikkiaan ylpeä siitä, että maailmanluokan tapaamisen järjestäminen hoituu meiltä kaikessa rauhassa. Liekö se rauhallisuus vaikuttanut tapaaviin presidentteihinkin. Pysyttiin yksinkertaisessa tavoitteessa: dialogin aloituksessa.

Loppujen lopuksi erityisesti suomalaisten on syytä kiittää Sauli Niinistöä. Meillä on maailman vakain ja asiallisin presidentti.

Kuva: Freija Özcan. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tiedotustilaisuudessa maanantai-iltana.

Lue myös:

Kirkon talo ja Kallion kirkko virittivät seinilleen banderollit – terveisiä Trumpille ja Putinille

Donald Trump Vladimir Putinille: "Maailma haluaa, että tulemme toimeen"

***

Seuraa Kotimaata Facebookissa ja Twitterissä.

Jos et ole vielä Kotimaan tilaaja, voit tilata lehden täältä.